Prezidentė siūlo plėsti asmenų, kurių turto deklaracijos būtų viešos, sąrašą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo

Šalies vadovė teigė, jog viešos turto deklaracijos leis įsitikinti, kad asmenys nepiktnaudžiauja pareigomis, valstybės ir savivaldybės biudžetų lėšas naudoja skaidriai ir efektyviai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šalies vadovė teigė, jog viešos turto deklaracijos leis įsitikinti, kad asmenys nepiktnaudžiauja pareigomis, valstybės ir savivaldybės biudžetų lėšas naudoja skaidriai ir efektyviai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2017, 10:21 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 3:40 PM

Šalies vadovė siūlo, kad viešinti savo turto deklaracijas privalomai turėtų prezidento, ministrų patarėjai, Seimo narių padėjėjai, visų biudžetinių įstaigų, valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių vadovai bei pavaduotojai.

Šiuo metu viešos yra prezidento, premjero, Seimo, Europos Parlamento narių, Vyriausybės kanclerio ir jo pavaduotojų, premjero patarėjų, viceministrų, savivaldybių tarybų narių turto deklaracijos. Taip pat viešinamos yra ministerijų kanclerių, teisėjų, prokuratūros ir jos padalinių vadovų, kai kurių kitų tarnautojų deklaracijos.

D.Grybauskaitė pranešime spaudai teigė, kad viešumas yra geriausias ginklas kovojant su korupcija, neteisėtu praturtėjimu ir neskaidriu lobizmu.

„Viešos aukštų pareigūnų deklaracijos leis visuomenei įsitikinti, kad už mokesčių mokėtojų lėšas samdomi politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai, įstaigų vadovai dirba valstybės, o ne asmeninei naudai, taip pat padės nustatyti nuslėpto ir nedeklaruoto turto faktus“, – rašoma Prezidentūros pranešime.

Šalies vadovė teigė, kad viešos turto deklaracijos leis įsitikinti, kad asmenys nepiktnaudžiauja pareigomis, valstybės ir savivaldybės biudžetų lėšas naudoja skaidriai ir efektyviai.

„Šiuo metu dauguma pateikiamų deklaracijų nėra viešos. Pavyzdžiui, nuo visuomenės slepiama Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro direktoriaus (Gintauto Kėvišo) turto deklaracija tik dar labiau padidino abejones dėl jo veiklos skaidrumo“, – teigiama pranešime.

Dėl veiklos skaidrumo pastaruoju metu aukščiausių politikų kritikuojamas G.Kėvišas žada paviešinti savo turto ir pajamų deklaraciją, tačiau tai sako padarysiantis „kai nurims ažiotažas“.

Premjeras Saulius Skvernelis sakė idėją palaikantis ir net pasisakantis už visuotinį turto deklaravimą prieš tai įvertinus, kiek tai kainuotų valstybei ir kokį poveikį tai duotų.

„Tad tas ratas galėtų plėstis ir apimti asmenis, kurie yra valstybės įmonių valdybose, valdymo organuose, kalbant apie savivaldybių įmones lygiai tą patį galiu pasakyti – taip, tas atvirumas didesnis ir prieinamumas prie šios informacijos tikrai prisidėtų prie procesų skaidrumo. Galėtumėme mes galiausiai matyti, kas su kuo yra susijęs“, – pažymėjo S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.