Ramūnas Karbauskis paskelbė, kaip stabdys emigraciją: siūlys naują susitarimą

Statistikos departamentui paskelbus, kad pernai iš Lietuvos emigravo per 50 tūkst. žmonių, o per pirmus du šių metų mėnesius – beveik 14 tūkst. gyventojų, valdžia tikina, kad nedels ir imsis priemonių, kurios padės stabdyti emigraciją.

R.Karbauskis prakalbo apie naują nacionalinį susitarimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskis prakalbo apie naują nacionalinį susitarimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2017, 9:44 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 1:37 AM

Jau anksčiau užsiminta, kad bus siekiama sukurti ilgalaikę nacionalinę programą siekiant emigracijos ir reemigracijos bei migracijos srautų teigiamo balanso ir vykdyti efektyvią demografinę politiką. Žadėta, kad lygiagrečiai bus siekiama spręsti dvigubos pilietybės klausimą.

Seime surengtoje Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos spaudos konferencijoje „Turime susitelkti, kad Lietuva neišsivaikščiotų“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis teigė, kad bus siūlomas naujas susitarimas dėl emigracijos politikos, kurį pasirašys ne tik politinės partijos, bet ir nevyriausybinės, kitos organizacijos.

„Turi būti sujungtos mūsų visų pastangos. Turime suprasti, kad nebėra galimybių tęsti tarpusavio ginčių, ir reikia nedelsiant imtis priemonių“, – kalbėjo R.Karbauskis. Politikas tikino, kad panašus dokumentas, kurį kelios politinės partijos pasirašė 2015 metais, yra daugiau deklaratyvaus pobūdžio ir neturėjo jokio poveikio.

Vieno recepto neturi

„Kalbame apie visai kitokios kokybės dokumentą, kurį turėtų pasirašyti visi, kuriems šios problemos labai svarbios. Nėra vieno recepto, vienos priemonės, tik kompleksas priemonių gali padėti tai spręsti. Turime padaryti savo darbus, dėl jų susitarti ir tik taip galime tikėtis pokyčių“, – sakė jis ir pabrėžė, kad dalis priemonių numatoma Vyriausybės plane.

Paklaustas, ar neketina parvežti šeimos į Lietuvą ir savo pavyzdžiu parodyti, kad Lietuvoje yra kur grįžti, R.Karbauskis sakė, kad jo vaikai pabaigę studijas tikrai grįš į Lietuvą.

„Internete yra Vyriausybės priemonių planas, vieni ar kiti planai gali įgyti pagreitį, kai visuomenė ima domėtis. Nacionalinis susitarimas yra bandymas sutelkti visuomenę. Problema yra tai, jog žmonės nežino, kad yra rengiama ir kada tai bus padaryta, ir tai tampa netikėjimu ateitimi. Tai tampa viena didžiausių problemų“, – sakė R.Karbauskis, paklaustas, kokių konkrečių priemonių ketinama imtis.

Kalbėdamas apie atlyginimų dydį Lietuvoje R.Karbauskis teigė, jog dalis problemos susiję su verslininkų mentalitetu, ir pabrėžė, kad 1000 eurų atlyginimas už nekvalifikuotą ir 1500–2000 eurų už kvalifikuotą darbą paskatintų žmones likti Lietuvoje.

Paklaustas, kodėl Lietuvoje nekyla minimalus atlyginimas ir kodėl jis nustatomas ne pagal realų pragyvenimo lygį, kaip kad daroma kitose šalyse, R.Karbauskis sakė: „Jei mes tai padarytume – pakeltume minimalų atlyginimą, subankrutuotų ekonomika, nes verslas to nepakeltų. Nesame nei Vokietija, nei Airija. Darbo kodekso siūlymus planuojame priimti be pataisymų, nes ne politikai turi tartis, o darbdaviai su profsąjungomis.“ Politikas teigė, kad jo partijos siūlomas naujasis susitarimas gali būti parengtas jau gegužės mėnesį.

Kels dvigubos pilietybės klausimą

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė, Migracijos komisijos pirmininkė Guoda Burokienė teigė, kad daug dėmesio Vyriausybės plane skiriama jaunimo užimtumo, švietimo, verslo aplinkos ir kitiems klausimams.

„Problema negimė šiandien, ji įsisenėjusi, jei nesiimsime ryžtingų priemonių... Turime būti vieningi norėdami spręsti šitą problemą“, – kalbėjo politikė.

Migracijos komisijos narys Mindaugas Puidokas teigė, kad daug nerimo lietuviams kelia Didžiojoje Britanijoje prasidėjęs „Brexit“, ir vėl sugrįžtama prie dvigubos pilietybės klausimo. „Pribrendo šis klausimas, turime probleminę situaciją.“

M.Puidokas teigė, kad viena galimų išeičių būtų referendumas, kuris net galėtų vykti kartu su prezidento rinkimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.