Politologas pasakė, kas gali laimėti socialdemokratų pirmininko rinkimus

Ketvirtadienį prasidėjo ir visą savaitgalį vyks socialdemokratų pirmininko rinkimai. Pirmą kartą surengtuose socialdemokratų visuotiniuose tiesioginiuose pirmininko rinkimuose dalyvauja penki kandidatai: Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, Seimo nariai Artūras Skardžius ir Andrius Palionis bei buvęs parlamentaras Mantas Varaška.

Tai, kad pagrindinė kova vyks tarp Gintauto Palucko ir Mindaugo Sinkevičiaus, patvirtina ir politologas Vytautas Dumbliauskas.<br>lrytas.lt montažas.
Tai, kad pagrindinė kova vyks tarp Gintauto Palucko ir Mindaugo Sinkevičiaus, patvirtina ir politologas Vytautas Dumbliauskas.<br>lrytas.lt montažas.
V.Dumbliauskas teigė, kad partijai šiuo metu reikia stipraus, atkaklaus lyderio.<br>R.Neverbicko nuotr.
V.Dumbliauskas teigė, kad partijai šiuo metu reikia stipraus, atkaklaus lyderio.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 7, 2017, 10:00 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 12:37 AM

Jau kurį laiką kaip didžiausi konkurentai vertinami būtent Vilniaus vicemeras ir ūkio ministras. Tai, kad pagrindinė kova vyks tarp G.Palucko ir M.Sinkevičiaus, patvirtina ir politologas Vytautas Dumbliauskas.

„Manau, G.Paluckas ir M.Sinkevičius yra iš tų, kurie siekia partijos atsijauninimo, gal net seka Tėvynės sąjungos pavyzdžiu – jos lyderis yra jaunas, veiklus.

Kiek žinau, jie abu partijoje vertinami kaip rimti lyderiai ir turi daug šansų. Vienas jų tikrai taps pirmininku, o kiti trys jiems – ne konkurentai“, – kalbėjo politologas.

Paklaustas, kuris iš dviejų jaunų politikų turi didžiausius šansus tapti partijos vedliu, V.Dumbliauskas nebuvo kategoriškas. Jis sakė, kad tai priklauso nuo daugelio vidinių dalykų, kurių kaip pašalinis žmogus nežino. Naujajam pirmininkui – iššūkis

Tiesa, jis sakė, kad naujajam pirmininkui teks itin sunki užduotis – ištraukti partiją iš duobės: „Partija pamiršo savo socialdemokratines vertybes, rūpinimąsi žmogumi, kuris dirba samdomą darbą, parduoda savo darbo jėgą. Jie jau tampa ne socialdemokratais, o verslo partija.“

V.Dumbliauskas teigė, kad partijai šiuo metu reikia stipraus, atkaklaus lyderio, nes kitaip socialdemokratai gali išnykti, kituose Seimo rinkimuose neperkopti net būtinos 5 proc. ribos.

„Du pagrindiniai kandidatai yra gabūs vyrai, kurie moka eiti praktiniais keliais, daryti karjerą. Partijoje didelė vertybių ir lyderystės krizė. Jiems nelengvas laikas, todėl reikia tinkamo lyderio“, – sakė politologas. Seniesiems nariams nebus kur dėtis

Paklaustas, kaip mano, ar tokie seni ir žinomi partijos vardai kaip Algirdas Butkevičius, Juozas Olekas, Algirdas Sysas, Irena Šiaulienė, seks paskui jauną pirmininką, nesipriešins jam, V.Dumbliauskas nukirto griežtai – jiems nebus kur dėtis.

„Jei jie neišsirinks jauno žmogaus, jų laukia pabaiga. Jų vertė kritusi, todėl jie turi džiaugtis, jei atsiras jaunas žmogus, kuris ištrauks iš duobės“, – kalbėjo politologas.

Vis dėlto jis neslėpė manantis, kad M.Sinkevičius suklydo palikdamas Jonavos mero postą dėl Ūkio ministerijos vadovo kėdės. Pasak politologo, yra buvę ne vienas atvejis, kai ministras kėdėje išsėdėjo vos keletą mėnesių, o štai mero poste galima laikytis kur kas ilgiau.

„Rimtas meras yra daug geriau nei ministras, nes koalicija gali žlugti ir tada jis liktų be posto. Meru jis buvo išrinktas žmonių, jis galėjo ten ramiai dirbti“, – sakė V.Dumbliauskas.

Politologas sakė, kad antrasis rinkimų turas tikrai bus ir jame kausis jau minėti G.Paluckas ir M.Sinkevičius: „Jie neturi vieno ryškaus lyderio, kaip buvo G.Landsbergis konservatorių atveju. Antrasis turas parodys, kas tikrasis socialdemokratų lyderis.“

Kandidatų sumažėjo

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad anksčiau dėl socialdemokratų pirmininko posto kovoti buvo užsiregistravę dešimt kandidatų, tačiau penki pasitraukė dar neprasidėjus kovai. Tai Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Algirdas Sysas, Mindaugas Bastys ir Julius Sabatauskas.

Rinkimų pirmasis turas prasidėjo ketvirtadienį ir truks iki sekmadienio. Antrasis turas numatomas balandžio 29-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.