Vilniaus teismas įpareigojo pakeisti oficialius įrašus apie asmens lytį

Vilniaus miesto savivaldybė teigia šio sprendimo neskųsianti.

Vilniaus miesto apylinkės teismas įpareigojo Civilinės metrikacijos skyrių pakeisti oficialius įrašus apie lytį tam tikras lyties keitimo procedūras atlikusiam asmeniui.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Vilniaus miesto apylinkės teismas įpareigojo Civilinės metrikacijos skyrių pakeisti oficialius įrašus apie lytį tam tikras lyties keitimo procedūras atlikusiam asmeniui.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2017, 4:48 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 4:10 AM

„(...) pareiškėja socialinėje erdvėje atpažįstama kaip vyriškos lyties asmuo, todėl civilinės būklės aktuose esantis įrašas turi atitikti faktinę padėtį“, – rašoma teismo sprendime.

Teismas pažymėjo, kad translytis vyras iki šiol dokumentuose buvo identifikuojamas kaip moteris, bet savo lėšomis atliko krūtų pašalinimo operaciją, pradėjo pakaitinę hormonų terapiją, rengiasi kaip vyras, kalba ir elgiasi vyriškai.

Jam Žirmūnų psichikos sveikatos centre diagnozuotas transeksualumas.

Dėl lyties keitimo Lietuvos teisės sistemoje yra spraga. 2000-aisiais priimtas Civilinis kodeksas numato tokią teisę, bet ši norma neveikia, nes nėra priimtas atskiras lyties keitimo įstatymas. Remdamasis įstatymo nebuvimu, sostinės Civilinės metrikacijos skyrius buvo atmetęs prašymą įregistruoti lyties pakeitimą.

Teismas pabrėžė, kad faktas, jog Seimas nepriėmė įstatymo, neturi kliudyti ginti pažeistas teises, ir įpareigojo ištaisyti įrašus dokumentuose, kad jie atspindėtų vyrišką lytį – įrašą apie lytį pakeisti iš „MOT/F“ į „VYR/M“, o pirmąjį asmens kodo skaitmenį iš 4 į 3.

Teismo sprendimas priimtas penktadienį, apie jį pirmasis pranešė naujienų portalas delfi.lt.

Vilniaus miesto savivaldybė teigia šio sprendimo neskųsianti.

„Savivaldybė visais tokiais atvejais stoja pareiškėjo pusėn“, – BNS pirmadienį sakė Vilniaus mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

Vyriausybė praėjusį mėnesį įpareigojo dvi ministerijas iki rugsėjo parengti projektus dėl gydymo paslaugų teikimo asmenims, turintiems lyties tapatumo sutrikimų.

Lietuva 2007 metais pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl to, kad nėra įstatymo, reglamentuojančio lyties keitimo tvarką, tam nėra skiriamas finansavimas. Strasbūro teismo sprendimo vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas ne kartą ragino Lietuvą ištaisyti šią teisės spragą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.