Gintauto Palucko ir Mindaugo Sinkevičiaus dvikova – nenuspėjama

Gintauto Palucko ir Mindaugo Sinkevičiaus dvikovos dėl socialdemokratų lyderio posto baigtį gali lemti iš kovos jau iškritusiems jų varžovams tekę balsai. Į kieno kraitį jie subyrės?

Ir G.Paluckas (kairėje), ir M.Sinkevičius patenkinti pirmojo turo rezultatu.<br>D.Urbono nuotr.
Ir G.Paluckas (kairėje), ir M.Sinkevičius patenkinti pirmojo turo rezultatu.<br>D.Urbono nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2017, 7:21 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 4:40 AM

Pirmąsyk vykstantys tiesioginiai Socialdemokratų partijos vadovo rinkimai neišryškino akivaizdaus kairiųjų favorito – į antrąjį turą įsiveržusius Vilniaus vicemerą G.Palucką ir ūkio ministrą M.Sinkevičių skiria tik 363 balsai.

G.Paluckas surinko 4017 (41,28 proc.), M.Sinkevičius – 3654 (37,55 proc.), Seimo nariai Andrius Palionis – 1166 (11,98 proc.), Artūras Skardžius – 608 (6,25 proc.), buvęs parlamentaras Mantas Varaška – 252 (2,59 proc.) balsus.

Į kurio kandidato – G.Palucko ar M.Sinkevičiaus – sąskaitą gali patekti pastarųjų trijų rinkimų dalyvių balsai?

Per pirmąjį turą partijos pirmininko rinkimuose dalyvavo mažiau nei pusė jos narių – beveik 48 procentai.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis abejoja, kad po dviejų savaičių vyksiantis antrasis turas prie balsadėžių priviliotų daugiau socialdemokratų.

Todėl, pasak politologo, turėtų laimėti tas kandidatas, kuriam pavyks pervilioti už A.Palionį ir A.Skardžių balsavusių socialdemokratų balsus: „Teko girdėti socialdemokratų svarstymų, kad šie balsai antrajame ture turėtų atitekti M.Sinkevičiui.

Vis dėlto jei aktyvumas bus dar mažesnis ir G.Paluckui pavyktų mobilizuoti savo rinkėjus, jis dar turi šansų laimėti.“

O štai A.Skardžius tvirtino neabejojantis, kad jam ir A.Palioniui tekę balsai antrajame ture padės iškovoti pergalę M.Sinkevičiui.

Anot A.Skardžiaus, jis savo rėmėjų prašė antrajame ture balsuoti būtent už ūkio ministrą, nes Vilniaus vicemeras anksčiau yra teistas: „Tai labai rimta dėmė politikui. Politiką, kaip ir banką, galima sužlugdyti dėl reputacijos, todėl ji turi būti nepriekaištinga.“

Buvęs partijos vadovas Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ svarstė, jog yra nemaža tikimybė, kad M.Sinkevičius antrajame ture gali tikėtis sulaukti didesnės už A.Palionį balsavusių bičiulių paramos nei G.Paluckas.

„Tokia tikimybė yra, bet nemanau, kad balsai yra prie ko nors pririšti ir mechaniškai atiteks vienam ar kitam kandidatui“, – pridūrė G.Kirkilas.

Dar vienas įtakingas socialdemokratas Algirdas Sysas mano, kad A.Palionio balsai antrajame ture gali pasidalyti po lygiai abiem kandidatams.

Tuo metu abu į antrąjį rinkimų turą patekę politikai vakar džiaugėsi ir tvirtino, kad jiems rezultatai nebuvo netikėti. G.Paluckas tikisi surinkti daugiausia balsų ir antrajame ture, o M.Sinkevičius bandys rezultatus pakreipti sau naudinga linkme.

Abu socialdemokratai taip pat aiškino, kad vienas pirmųjų jų darbų po rinkimų – santykių su koalicijos partneriais „valstiečiais“ persvarstymas.

Tačiau nė vienas jų konkrečiai nepasakė, ar bus siekiama pakeisti koalicijos sutartį, ar bus deramasi iš naujo.

Iš pirmų lūpų

Mažvydas Jastramskis

Politologas

„Socialdemokratų partijos pirmininko pirmasis rinkimų turas, kaip ir prognozuota, išryškino du panašaus svorio kandidatus.

Ar jie atstovauja radikaliai skirtingoms vizijoms? Galbūt. M.Sinkevičius gali būti matomas kaip dabartinės vidinės partinės struktūros kandidatas, o G.Paluckas gal yra labiau tas, kuris gali imtis ryškesnių ideologinių ar organizacinių pokyčių.

Žmonių apsisprendimui įtakos galėjo turėti ir asmeninės jų savybės, todėl labai sunku prognozuoti, kuris iš jų galėtų laimėti.

Nustebino ir ypač mažas socialdemokratų aktyvumas. Tai rodo, kad politika nesugebama sudominti net partijos narių.

Aiškaus lyderio nebuvo, kandidatai buvo konkurencingi, todėl tai turėjo padidinti žmonių aktyvumą. Tiesą sakant, nemanau, kad artimiausiu metu kitose partijose bus panaši konkurencija.

Beje, ne ką gausiau (58 proc.) dešiniųjų dalyvavo ir konservatorių lyderio rinkimuose.

Ką reiškia toks nedidelis susidomėjimas svarbiausiu partijos politiniu įvykiu? Galbūt tai rodo, kad dalis partijos narių yra neaktyvūs ar net nežino, kad yra jos nariai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.