VTEK nusprendė pradėti tyrimą dėl eksministrės Audronės Pitrėnienės

Vyriausiosioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį pradėjo nagrinėti žiniasklaidos pranešimus apie buvusios švietimo ir mokslo ministrės „darbietės“ Audronės Pitrėnienės galimą interesų konfliktą.

Buvusi švietimo ir mokslo ministrė įsidarbino Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro padalinyje Palangoje sektoriaus vadove.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Buvusi švietimo ir mokslo ministrė įsidarbino Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro padalinyje Palangoje sektoriaus vadove.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2017, 7:12 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 5:55 AM

Po komisijos posėdžio nuspręsta pradėti tyrimą dėl eskministrės interesų. Bus aiškinamasi, ar ji nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo ribojimo valstybinėje tarnyboje pareigas nustojusiam eiti asmeniui vienerius metus dirbti įmonės ar jos kontroliuojamos įmonės vadovu, jo pavaduotoju, būti šios įmonės tarybos ar valdybos nariu, taip pat eiti kitas pareigas, tiesiogiai susijusias su sprendimų priėmimu įmonės valdymo, turto tvarkymo, finansų apskaitos ir kontrolės srityse, jeigu per paskutinius darbo metus asmens tarnyba buvo tiesiogiai susijusi su įmonės ar jos kontroliuojamos įmonės veiklos priežiūra ar kontrole arba jeigu asmuo tiesiogiai dalyvavo rengiant, svarstant ar priimant palankius įmonei ar jos kontroliuojamai įmonei sprendimus konkurso ar kitokiu būdu teikti valstybės užsakymus ar finansinę paramą.

Buvusi švietimo ir mokslo ministrė įsidarbino Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro padalinyje Palangoje sektoriaus vadove. Pernai būtent A.Pitrėnienės teikimu Vyriausybė panaudos teisėmis šiam centrui skyrė beveik 1 tūkst. kvadratinių metrų ploto patalpas Palangoje.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) savo iniciatyva pradėjo tyrimą dėl VšĮ „Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras“ (KMPMC) direktorės Laimutės Anužienės elgesio. Bus aiškinamasi, ar ji nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti. Tyrimas pradėtas remiantis balandžio pradžioje žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją ir atlikus pirminę publikacijose pateiktų duomenų patikrą.

VTEK nustatė, jog L. Anužienės vadovaujamame ir iš dalies valstybės vadomame KMPMC dirba jai artimi asmenys – du sūnūs bei marti. Dėl to kyla abejonių, ar L.Anužienė nepriiminėjo sprendimų, susijusių su šių artimų asmenų darbo eigos klausimais (darbo sutarčių sudarymas, keitimas, įsakymai dėl darbo užmokesčio nustatymo, priedų, priemokų skyrimo, komandiruočių ir kt.).

Taip pat, pagal žiniasklaidoje pateikiamus duomenis, KMPMC vadovė galėjo pasirašyti pirkimo-pardavimo ar paslaugų sutartis su UAB „Ortopedijos klinika“, kurios valdymo organo nariai yra jos sūnus ir brolis.

Kreipėsi į prokuratūrą 

Seimo Antikorupcijos komisija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama įvertinti pranešimus apie galimą dokumentų klastojimą, sukčiavimą fiktyviai įdarbinant asmenis, galimą apgaulingą buhalterinę apskaitą bei valstybės ir mokinių lėšų grobstymą Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre (KMPMC). 

„Mes gavome pranešimą, kuriame nurodyti galimi nusikalstamos veikos faktai,  nusikalstamas veikas tiria teisėsaugos institucijos, todėl kreipėmės į prokuratūrą. Ten kalbama apie dokumentų galimą klastojimą, nepotizmą, galimą apgaulingą buhalterinę apskaitą bei valstybės ir mokinių lėšų grobstymą“, – BNS sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius. 

Taip pat komisija Generalinės prokuratūros prašo įvertinti ir žiniasklaidoje skelbiamą informaciją apie buvusią švietimo ministrę Audronę Pitrėnienę, kuri būdama ministre rūpinosi patalpų Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrui suteikimu Palangoje, o šiuo metu ten yra įsidarbinusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.