Saulius Skvernelis atkirto Gintautui Paluckui: „Nereikia kelti pavydo scenų“

Socialdemokratams išsirinkus naują partijos pirmininką Gintautą Palucką šis iš karto panoro susitikti su premjeru pasikalbėti apie būsimą bendradarbiavimą koalicijoje. Panašu, kad Sauliui Skverneliui nelabai patiko toks naujojo lyderio ėjimas. Premjeras G.Paluckui pasiūlė sugrįžti į realybę ir nekelti sąlygų.

Socialdemokratams išsirinkus naują partijos pirmininką G.Palucką šis iš karto panoro susitikti su premjeru.<br>Montažas
Socialdemokratams išsirinkus naują partijos pirmininką G.Palucką šis iš karto panoro susitikti su premjeru.<br>Montažas
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
G.Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rasuolė Bauraitė („Lietuvos ryto“ televizija)

Apr 25, 2017, 7:13 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 3:58 AM

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir premjero S.Skvernelio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

- Kodėl neradote laiko susitikti su išrinktuoju Socialdemokratų partijos pirmininku G.Palucku?

– Susitikimai šiaip yra derinami abipusiu būdu, o ne sakoma, kad aš susitiksiu rytoj arba poryt. Turi praeiti, ko gero, tam tikros euforijos laikotarpis, rinkimai pasibaigė, jie, matyt, emociškai Gintautui buvo sunkūs, jis nugalėjo, tapo partijos pirmininku. Turbūt perėjimas nuo rinkiminės retorikos į darbinę turi užtrukti. Galiausiai, jis yra dar tik išrinktasis pirmininkas. Manau, kad patiems socialdemokratams, kaip partijai, reikia apsispręsti naują politinę darbotvarkę, surasti santykį su frakcija. Tada, matyt, pirmininkui būtų logiška kalbėti be išankstinių sąlygų, kokias sąlygas turi įvykdyti valstiečių ir žaliųjų frakcija ar su kuo Ministras Pirmininkas gali susitikti, su kuo negali, ir tada priimti sprendimus. Vyriausybės programos keisti negalima, tai teisiškai neįmanoma.

- Socialdemokratai ir nesiūlo keisti.

– Socialdemokratai keisti nesiūlo, bet G.Paluckas tokią retoriką naudojo – iš pradžių programą keisti, po to papildyti priemonių planą, dabar gal kažką kitą padaryti. Priemonių ir darbų yra labai daug, virš 800 šimtų. Atitinkančių socialdemokratų darbotvarkę ar lūkesčius yra daugiau negu reikia, nes tai yra bendra Vyriausybės programa, padaryta dviejų frakcijų – valstiečių ir žaliųjų ir socialdemokratų frakcijos. Jei manoma, kad yra darbai, kurie gali būti anksčiau padaryti, tai reikia kalbėti be išankstinių sąlygų.

- Tai ir nori kalbėtis.

– Pirmiausia yra sąlygos iškeliamos, kokiomis sąlygomis ką daryti.

- Premjere, kas jums nepatiko? Jus akivaizdžiai kažkas erzina šioje situacijoje. Ar dėl to, kad buvo pasakyta, kad socialdemokratai nenuolaidžiaus, nebus nuolankūs, paklusnūs koalicijos partneriai?

– Klystate, niekas manęs neerzina. Tikrai nemanau, kad mes juos laikėme tokiais, pati frakcija, su kuria šiandien tenka dirbti, neturėtų to jausti. Komunikavimo, bendravimo pradžia buvo pakankamai sudėtinga, bet dabar situacija yra pakankamai aiški, mes nuolatos – į savaitę du kartus ar bent kartą – susitinkame koalicinėje taryboje, darome bendrus frakcijų pasitarimus, kur pristatomi esminiai klausimai. Sakyti, kad nevyksta ar mums kažką primeta, tikrai negalima. Kita vertus, tokia yra realybė – Socialdemokratų partija išrinko naują pirmininką, bet neįvyko nauji rinkimai, proporcijos, išlikusios po Seimo rinkimų, niekur nedingo. 56 frakcijos nariai didžiosios frakcijos ir lygiaverčiai partneriai, bet turi 17 narių. Natūralu, kad niekas nenori sakyti, kad yra silpnesnė ar mažiau svarbi grandis, tačiau yra darbai ir didžioji dalis darbų į Vyriausybės programą yra sudėta iš tos politinės jėgos, kuri pakankamai dideliu skirtumu laimėjo Seimo rinkimus.

- Jei naujuoju socialdemokratų pirmininku būtų buvęs išrinktas Mindaugas Sinkevičius, ar jūsų reakcija būtų buvusi kitokia?

– Jei būtų naudojama tokia retorika, būtų buvę lygiai tas pats.

- Mano žiniomis, jūs pirmininko rinkimuose labiau palaikėte M.Sinkevičiaus kandidatūrą.

– Aš palaikiau norą Socialdemokratų partijoje turėti demokratiškus pirmininko rinkimus, tą viešai pasakiau. Tikrai palaikiau abu jaunus, veržlius kandidatus, nebuvo nė vieno mano pareiškimo, kad palaikyčiau vieną ar kitą. Tai yra Socialdemokratų partijos sprendimas, aš nesu narys ir neturiu tikslo palaikyti vieną ar kitą asmenį.

- Ar būtų buvę lengviau dirbti su M.Sinkevičiumi, negu su G.Palucku?

– Su M.Sinkevičiumi dirbame jau ketvirtą mėnesį, jis yra kabineto narys. Su G.Palucku tokiuose darbuose neteko dirbti, dėl to negaliu palyginti, su kuo būtų lengviau ar sunkiau.

- Jūs gavote rimtą politinį konkurentą G.Palucką Socialdemokratų partijos lyderio vaidmenyje, kuris turi ambicijų ir ateityje gali užimti aukštus postus, tapti svarbia persona Lietuvos politiniame gyvenime. Konkurencija toks dalykas, kuris patinka ne visiems, todėl jūs dabar jį nusprendėte pastatyti į vietą?

– Čia jūsų suvokimas ir interpretacijos. Nei ką nors statau į vietą, nei ką. Kalbėti ir reikšti išankstines sąlygas nėra pats geriausias būdas. Juolab, norint kalbėtis, reikia pradėti kalbėtis ir suprasti, kad nacionalinės politikos mastu niekas nepasikeitė. Socdemai turi naują pirmininką, bet kokiu atveju būtų turėję ar Mindaugą, ar Gintautą – vienos iš didžiausių partijų naują lyderį, jie ateityje gali tapti, galbūt ir taps ar Ministrais Pirmininkais, ar ministrais, ar prezidentais. Politikai to ir turi siekti.

- G.Paluckas niekada nebuvo emociškai susijęs su Vyriausybe ir jis nuolatos, nuosekliai kritikuodavo Vyriausybę ir jos sprendimus. Nieko keisto, jei jums tai nepatiktų ir tai galėtų būti viena iš priežasčių, kodėl jūs taip audringai reaguojate į šį lyderį? Gabrieliui Landsbergiui laiko radote, o G.Paluckui ne.

– Kodėl jūs galvojate, kad audringai reaguoju. Sureikšmina Gabrieliaus personaliją. Mes abu esam Seimo nariai, šiandien Seime, susitikom gal tris kartus – ir koridoriuje prasilenkėm, ir į kabinetą užėjo. Tai natūralus bendravimas darbovietėje. Nereikia iš to kelti pavydo scenų. Buvo Gintauto pareiškimai, kad jis pasisako už partnerystę, pavydėti tikrai nereikėtų. Negaliu pasakyti, kad Gintautas kritikavo Vyriausybę. Jis nuo pat pradžių, dalyvaujant koalicijos formavimo principuose, galbūt galvojo, kad socialdemokratai turi turėti kitas atsakomybes, bet tai buvo jų pasirinkimas.

- Bet tai yra nepatogus lyderis didžiajai koalicijos frakcijai?

– Šiandien dar yra koalicija, nei vienas koalicijos lyderis, nei kitas negali užsiimti vieša tos pačios, bendrai suformuotos Vyriausybės kritika. Tai atrodytų visiškai nenormalu.

- Bet gali turėti savo nuomonę tam tikrais klausimais ir iš koalicijos partnerių reikalauti konkrečių sprendimų?

– Be abejo, gali savo nuomonę dėstyti, gali ir reikalauti, bet tam yra koalicinės tarybos posėdžiai, kur reikalavimai, nuomonės ar pageidavimai yra išsakomi. Tikrai nemanau, kad mes turėtume viešai kalbėtis ar kelti sąlygas, ką turi padaryti frakcija ar Vyriausybė.

- Jūsų manymu, ar G.Paluckui gali kilti problemų bendraujant su Seimo socialdemokratų frakcija?

– Tikrai nesu nei frakcijos, nei partijos narys, tai yra jų vidaus reikalas. Mums svarbiausia, kad jei Socialdemokratų partija ir frakcija mato prasmę, kad reikia būti šioje koalicijoje, tai reikia sklandžiai darbuotis. O kaip jie konstruos santykius su nauju pirmininku – matyt, tai nebus paprasta, nes Gintautas nėra Seimo ir frakcijos narys. Bet būdai ir sprendimai yra jų vidaus reikalas, mums tai nėra labai svarbu, mums svarbiausia, kad būtų aišku, su kuo kalbėtis, ir kad bendrų sutarimų būtų laikomasi.

- Nemanote, kad pats pjaunate šaką ant kurios sėdite? Jei jūs kalbėtumėtės su išrinktuoju socialdemokratų lyderiu G.Palucku lygiaverte kalba, turbūt ir koaliciją išsaugoti būtų paprasčiau. Dabar sukuriama situacija, kai premjeras yra savotiškai arogantiškas ir jam šnekėtis su naujuoju lyderiu ne visai „lygis“, o socialdemokratai gali tuo pasinaudoti, trenkti durimis ir iš koalicijos išeiti iškėlę galvas. Jie šioje situacijoje diktuotų sąlygas.

– Nemanau, kad kažkas šioje situacijoje turi diktuoti sąlygas, kai yra galiojanti koalicijos sutartis. Šiuo atveju sąlygas pabandė ar bando diktuoti, bandoma pasakyti, kad jei įsiklausytume į partijos narių nuomonę, koalicijos sutartis turėtų būti nutraukta – tai išrinkto pirmininko pasakymai. Kol kas manau, kad išrinktasis pirmininkas bando rodyti kažkokias sąlygas. Tikrai nesu arogantiškas, tikiuosi neperėmiau iš Gabrieliaus šitos savybės. Svarbios partijos pirmininkas išrinktas, bet nemanau, kad kalbėtis išankstinėmis sąlygomis, apibrėžiant ultimatumais, yra teisingas žingsnis.

- Socialdemokratai turi 4 esminius prioritetus, ką jų manymu pirmiausia reiktų nuveikti valstybėje. Tai yra mokestinė reforma – darbo jėgos apmokestinimo mažinimas, jie sako, kad nėra aiškios politikos, kaip bus sprendžiama ši problema ir pageidauja kompleksinio matymo. Pajamų nelygybės mažinimas – jau kitų metų biudžete numatyti vaiko pinigai, remiamasi Lenkijos pavyzdžiu, 500 zlotų už vieną vaiką. Regioninė politika – dėl urėdijų reformos ir pašto pertvarkos jie prašo laikytis nuoseklumo. Emigracija – paslaugų šeimai tinklas, skubiai sukurtas modelis, kuris sumažintų emigracijos mastus. Viskas labai konkretu, Vyriausybės programoje nereikia nieko keisti, reikia tiesiog padaryti?

– Teisingai. Visa tai yra numatyta Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane ir nuosekliai prie to einame.

- Jie norėtų, kad būtų labai konkretūs, greiti ir aiškūs sprendimai – ne po ketverių metų.

– Jūsų išvardintos priemonės yra šių metų Vyriausybės darbotvarkėje. Iki vasaros pradžios bus visos mokestinės sistemos pertvarkos gairės, tai bus pradėta įgyvendinti nuo 2018 m. sausio 1 d., priimant biudžetą. Ten yra numatyta ir atsiras vaiko pinigai, tik ne tokios paminėtos sumos. Lygiai tas pats yra apie darbo apmokėjimo naštos mažinimą, tai susiję su mokestinėmis reformomis. Lygiai tas pats yra kalbant apie vieną iš emigracijos mažinimo priemonių, tai yra paslaugų šeimai didinimas – tai šių metų darbotvarkės klausimas. Visi darbai nuosekliai daromi. Gaila, daugelį darbų galėjo daryti Socialdemokratų partijos atstovas ministras, bet partija pati nusprendė, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jiems yra nereikalinga ir pasirinko ūkinę ministeriją.

- Iš jūsų suprantu, kad bangos keliamos visiškai be reikalo? Juk tai parodo, kaip jūs nesusikalbate?

– Jie puikiai žino, dalyvavo rengiant priemonių įgyvendinimo planą. Visa tai yra įrašyta. Mes nuolatos bendraujame su frakcija, jos vadovybe, tais žmonėmis, kurie deleguoti į koalicinę tarybą. Tai yra kasdieniniai klausimai, kurie yra apkalbėti, darbotvarkėje pasakyta, kada jie bus pateikti. Matyt, naujas pirmininkas, kadangi nėra Seimo narys, ne visuomet žino, kas Seime yra sprendžiama.

- Premjere, kokias esmines sąlygas valstiečių ir žaliųjų frakcija kelia socialdemokratams ir kokiomis sąlygomis jūs pasiruošę su jais dirbti toliau?

– Mes sąlygų gi jokių nekeliame. Kita pusė bando sąlygas kelti. Yra koalicinė sutartis, vienintelis noras, kad tai, ką mes esame numatę bendroje Vyriausybės programoje, įgyvendintume. Paminėjote urėdijų reformas, tai neturi nieko bendro su urėdijų pertvarka ir regionine politika. Niekad nesutiksiu, kad jei galima neefektyviai valdyti įmonę, grobstyti jos turtą, jei tai daroma Vilniuje, tai yra blogai, o regionuose – gerai, nes tai yra regioninė politika. Tikrai ne. Mes ir šiandien turime Valstybės kontrolės išvadą, kurios mums ir nereikėjo, tuos skaičius ir problemas matėme. Vyriausybės darbotvarkėje, deja, yra ir valstybės įmonių pertvarkymo priemonės, kurios dabar yra įgyvendinamos.

- Tai, kad G.Paluckas pirmiausia panoro susitikti su jumis, nepartiniu premjeru, o ne Valstiečių ir žaliųjų partijos lyderiu Ramūnu Karbauskiu, signalizuoja tam tikrus dalykus apie tai, kaip yra žvelgiama į lyderių statusą.

– Tai natūralus dalykas. G.Palucką seniai pažįstu, nėra ko slėpti. Mes su Ramūnu kalbėjomės, susitikimas su Gintautu tikrai įvyks ir įvyks dalyvaujant mums trims.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.