Leonido Donskio pranašystė atguls į mokslinę knygą

Ketvirtadienį Kauno Vytauto Didžiojo universitete buvo linksniuojamas filosofo Leonido Donskio vardas. Jo bendražygiai iš Italijos, Nyderlandų, Pietų Afrikos respublikos (PAR) ir kitų valstybių atidavė pagarbą pernai rugsėjį iškeliavusiam akademikui ir žadėjo pabaigti L.Donskio ir profesoriaus Zygmunto Baumano inspiruotą mokslinę knygą apie krizę išgyvenantį aukštąjį mokslą.

L.Donskio žmona Jolanta ketvirtadienį taip pat dalyvavo VDU surengtoje konferencijoje ir susitiko su akademikais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
L.Donskio žmona Jolanta ketvirtadienį taip pat dalyvavo VDU surengtoje konferencijoje ir susitiko su akademikais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokslininkai iš Nyderlandų, PAR ir kitų valstybių negailėjo pagyrų L.Donskiui.
Mokslininkai iš Nyderlandų, PAR ir kitų valstybių negailėjo pagyrų L.Donskiui.
Trejus metus rengiamoje knygoje bus publikuotas ir L.Donskio straipsnis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trejus metus rengiamoje knygoje bus publikuotas ir L.Donskio straipsnis.<br>M.Patašiaus nuotr.
L.Donskis pasižymėjo įvairiais talentais. Ketvirtadienį VDU susirinkę užsienio mokslininkai juo žavėjosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
L.Donskis pasižymėjo įvairiais talentais. Ketvirtadienį VDU susirinkę užsienio mokslininkai juo žavėjosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Filosofas L.Donskis perspėjo universitetus, kad vartotojiškumas pavers juos perkančiomis ir parduodančiomis institucijomis. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Filosofas L.Donskis perspėjo universitetus, kad vartotojiškumas pavers juos perkančiomis ir parduodančiomis institucijomis. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 11, 2017, 5:13 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:25 PM

Dvi dienas trukusi mokslinė konferencija „Leonido Donskio tarpdisciplininės intelektualinės praktikos ir moralinė vaizduotė“ į Kauną sukvietė būrelį artimų akademiko L.Donskio bičiulių. 

Mokslininkai skaitė pranešimus, diskutavo, dalinosi prisiminimais apie garsųjį „pasaulio pilietį“. 

„Prisimenu tą garbanotą žmogų, kurį sutikai po susirašinėjimo 2013 metais, kai pakvietėme jį į Amsterdamą diskutuoti apie universitetų ateitį. 

Mes ėjome su Leonidu iki jo viešbučio, tai truko apie 20 minučių. Per tą laiką jis paaiškino viską apie olandų architektūrą, dailę, futbolą ir taip pat apie akademinį gyvenimą. 

Kas buvo tas mokslo gigantas, kuris per 20 minučių visiškai mane užvaldė?“ - susižavėjimo neslėpė  F.Kamsteegas.

Gražių žodžių iškiliam kauniečiui negailėjo ir PAR universiteto atstovė Tammy Shefer: „Nors Leonidas buvo įleidęs šaknis Europoje, atvykęs į PAR jis padėjo mums susivokti, kokioje gilioje akademinėje krizėje esame. 

Buvo aišku, kad jis – pasaulio pilietis. Jo mintys buvo labai įkvepiančios.“

Išleis mokslinę knygą

Profesoriaus L.Donskio bendražygiai taip pat žadėjo išleisti jau trejus metus rengiamą mokslinių straipsnių knygą, kurios darbinis pavadinimas „Akademikai krizėje“ (angl. „Academia in crisis“).

„2013 rugsėjį Donskis ir Baumanas kalbėjo Amsterdamo universitete. L.Donskis klabėjo apie vartotojiškus universitetus, sisteminį mąstymą, biurokratinį sprendimų nuleidimą iš viršaus žemyn. 

Jis sakė, kad universitetai yra rinkos valdomos institucijos. Jie perka ir parduoda studentus, o į darbuotojus žiūri kaip į mašinas. 

Baumanas ir Donskis tuomet pabrėžė, kad vartotojiškumas gali patepti ekonomiką, bet jis įberia smėlio į moralės uogienę“, - kaip prasidėjo knygos rengimas pasakojo Amsterdamo Vrije universiteto mokslininkė Ida Sabelis.

Ji – viena iš kelių knygos bendraautorių. Tarp jų – ir L.Donskis.

„Laimė, kad Leonidas spėjo parašyti savo dalį knygai. Jis kaip visuomet buvo labai greitas“, - konferencijoje sakė Amsterdamo Vrije universiteto dėstytojas dr. Harry Welsas.

Lėtas mokslas – vertybė 

Grupės akademikų rengiama knyga kalbės ir apie didelį tempą, į kurį neišvengiamai įsisuko universitetai. 

„Gyvename it greitkelyje. Stengiamės daryti, ką reikia, ir nebeturime laiko tam, ką iš tikrųjų norime tyrinėti. 

Kaip lėtas maistas, taip ir lėtas mokslas, turėtų tapti vertybe. 

Keistas paradoksas, kad nors ėmėme labai vertinti savo laiką, nebeturime laiko skaityti knygų. 

Mokslininkams užtenka gauti pranešimą, kad į sistemą įkeltas naujas mokslinis straipsnis, ir jie jaučiasi mokslinių įvykių centre, nors to straipsnio net neturi kada perskaityti. 

Raginu jus pamąstyti, kada paskutinį kartą patyrėte tokį intelektualinį susidomėjimą, kad pamiršote save,“ - mažojoje VDU salėje kalbėjo vienas knygos bendraautorių H.Welsas. 

Jam antrino Bolonijos universiteto profesorius Stefano Bianchini: „Atėjo lėto profesoriaus laikas. Turime mąstyti, kaip pritaikyti save prie besikeičiančio pasaulio.“

Rytų Europos politikos profesorius pridūrė, kad vis svarbesnis tampa tarpdiscipliniškumas. 

„Bolonijoje vyko didžiojo aštuonetuko už edukaciją atsakingų asmenų susitikimas. Buvo kalbama apie tai, kad į visus mokslus reikia įtraukti humanitarinius dalykus. 

Kad žmogus, kuris mokės statyti tiltus, žinotų, ką jis tais tiltais sujungia ir kokia yra tos tiesiamos jungties prasmė“, - dėstė S.Bianchini.

Prisimins ir Romą Kalantą

Knygoje taip pat bus primenama, kad išmintis nėra sukuriama, bet atrandama. „Dar L.Donskis sakė, jog universitetai pasidavė vartotojiškoms idėjoms, dėstytojai tapo išminties kūrėjais, o studentai – jos vartotojais. 

Kokybė yra vertinama skaičiais. Tai atidarė Pandoros skrynią. Dabar vertiname viską. Tai žudo akademiko gyvenimą“, - kalbėjo F.Kamsteegas.

Jis sakė itin pagerbtas, galėdamas diskutuoti su L.Donskio išsakytomis mintimis.

Konferencija L.Donskio garbei ir atminimui VDU tęsis ir penktadienį. 

Dvi dienas vyksiančių renginių metu pagerbiamas ne tik profesoriaus L. Donskio atminimas, bet ir šiemet minimas Romo Kalantos aukos 45-metis. 

Šiai sukakčiai skirta paroda iki birželio 11 d. veiks VDU prof. Leonido Donskio bibliotekoje (V. Putvinskio g. 23) ir Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25). 

Pasibaigus konferencijai, gegužės 12 dieną, R. Kalantos pasiaukojimo vietoje – Muzikinio teatro sodelyje Kaune – bus surengtas koncertas „Laisvės miesto ritmas“, kuriame koncertuos roko grupės „Mountainside“, „Gin‘Gas“, „Wolfsome“, „Radiatoriai“, styginių kvartetas „Collegium“. 

Koncerto metu pirmą kartą Lietuvoje kūrinius atliks holograminis atlikėjas – VDU Multimedijų laboratorijos pastangomis žiūrovai galės išvysti „The Beatles“ dainas atliekantį Leonidą Donskį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.