Puošmena – Mėnulio laikrodis

Daugiau negu du dešimtmečius Klaipėdoje virę ginčai ir diskusijos, kokia turėtų būti miesto centre esanti Atgimimo aikštė, pagaliau baigėsi: pagal bendrovės „Cloud architektai“ projektą ji taps modernia viešąja erdve su Mėnulio laikrodžiu.

Taip iki 2020-ųjų turėtų atrodyti rekonstruota Atgimimo aikštė Klaipėdoje.<br>„Cloud architektų“ vizualizacija
Taip iki 2020-ųjų turėtų atrodyti rekonstruota Atgimimo aikštė Klaipėdoje.<br>„Cloud architektų“ vizualizacija
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2017, 8:23 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 8:24 AM

Iki šiol ši Klaipėdoje vėjų košiama viešoji vieta, buvusi Lenino aikštė, – nepatraukli ir nefunkcionali. Joje vyksta tik trumpi valstybinių švenčių minėjimai, keletą vakarų per Jūros šventę čia organizuojami renginiai.

Klaipėdos savivaldybė pasirašė sutartį su projektavimo konkursą laimėjusia bendrove Panevėžio statybos trestu, dirbsiančia drauge su bendrove „Cloud architektai“.

Išnagrinėję per du dešimtmečius teiktus Atgimimo aikštės sutvarkymo pasiūlymus „Cloud architektai“ atkreipė dėmesį, kad nė viename jų nebandyta kaip nors įprasminti aikštės pavadinimo.

„Pastaruoju metu aiškiai juntama aikščių tvarkymo tendencija – suoliukų ir takelių sistemos pritaikymas. Klaipėdai siūlome naują simbolį – architektūrinį pusapvalį formantą – Mėnulį su jo fazių laikrodžiu.

Kompiuterine programa ant grindinio atsirasiantis žvaigždžių raštas bus toks pat, kokį galėjome stebėti Klaipėdos danguje 1990-ųjų kovo 11-ąją.

Siekėme sugrąžinti miestui erdvę, kuri teiktų emocijas, laisvę justi, tiesiog gerai jaustis, pailsėti ir pamąstyti apie tai, ką šiandienos žmogui reiškia atgimimas“, – pasakojo architektė Jovilė Porvaneckaitė.

Kartu su ja projektą kūrė Antanas Dagelis, Andrius Vilčinskas, Simonas Čalnaras ir Gabrielė Nešukaitytė.

Savo idėjas jiems teko derinti prie aplinkui aikštę esančių Muzikinio teatro, viešbučio, Rotušės pastato, Danės skvero.

Į rekonstruotą aikštę be jokių kliūčių galės ateiti ar atvažiuoti neįgaliojo vežimėliu bet kas – čia neliks jokių kliūčių: laiptelių, klombų, dirbtinių terasų.

Atsivėrusi aikštės erdvė tiks įvairiausiems renginiams.

Į Mėnulio laikrodžio kuriamą architektūrinį akcentą – pusapvalį aikštės centrą – dieną vilios fontanas. Prireikus aikštės erdves bus galima suskaidyti į atskiras zonas – lauko kavinių, amfiteatro ar kitas susibūrimams skirtas vietas.

Dabartinių klombų su našlaitėmis neliks. Bus sukurta netradicinė gyvoji erdvė šalia Rotušės – čia bus prisodinta viksvinių želdinių, kurie žaviai atrodo net ir žiemą.

Po Atgimimo aikšte įsikurs 180 vietų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Jos būtinai reikia ne tik į miesto centrą atvykstantiems žmonėms, bet ir Muzikinio teatro lankytojams.

Mat rekonstruojamas Muzikinis teatras neturės automobilių stovėjimo vietų.

Projektas kainuos 127 tūkst. eurų. Darbai Atgimimo aikštėje turėtų būti pradėti 2018 metų antrojoje pusėje ir pabaigti 2020aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.