Degalinėje sumuštas šiaulietis iš Lietuvos prisiteisė 5 tūkstančius eurų

Daugiau nei ketverius metus muštynių bylą narplioję, o galiausiai ją nutraukę dėl senaties Lietuvos teismai pridarė bėdų valstybei. Nukentėjęs šiaulietis laimėjo bylą Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT) Strasbūre.

Policininkai greitai sučiupo mušeikas, bet teismai nesugebėjo jų nuteisti.
Policininkai greitai sučiupo mušeikas, bet teismai nesugebėjo jų nuteisti.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 14, 2017, 12:25 PM, atnaujinta Jun 14, 2017, 1:18 PM

Prieš dešimtmetį Skuode sumuštas, bet teisybės Lietuvos teismuose nesulaukęs 38 metų Raimondas Kosteckas laimėjo bylą prieš Lietuvą Europos teisme.

Valstybė jam turės sumokėti 5 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti bei 1013 eurų teisminių išlaidų.

Muštynės dėl vietos eilėje

Pergale Europos žmogaus teisių teisme pasibaigusi R.Kostecko istorija prasidėjo 2007 metų vasario 17-ąją, kai jis su dar trimis draugais atvyko į Skuode esančią degalinę ir įsivėlė į muštynes su trimis vyrais, bandančiais be eilės apsipirkti.

Per šį konfliktą R.Kosteckui keturis kartus buvo suduota į veidą ir sulaužyta nosis.

Po muštynių R.Kosteckas ir jo draugai Skuodo policijai parašė pareiškimą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pareigūnai sukosi greitai – kovo 13-ąją sulaikė du R.Kostecką ir jo draugus sumušusius vyrus, o praėjus dar trims mėnesiams rado ir trečiąjį.

Jiems buvo pareikšti įtarimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo, bet paaiškėjus, kad R.Kosteckas dėl sumušimo buvo priverstas imti nedarbingumo pažymėjimą, mušeikoms pridėtas ir antras kaltinimas – dėl sveikatos sutrikdymo.

Nuosprendyje – pažeidimai

2007 metų liepos 16 dieną tyrimas buvo baigtas ir byla perduota teismui.

Ją nagrinėjęs Skuodo rajono apylinkės teismas visus tris R.Kostecką sumušusius vyrus pripažino kaltais ir skyrė jiems 12–18 mėnesių laisvės atėmimo bausmes, tačiau jų vykdymą atidėjo.

R.Kosteckui iš mušeikų buvo priteista 6000 litų (1738 eurai) neturtinei žalai atlyginti.

Kadangi šiaulietis ikiteisminio tyrimo metu mušeikoms buvo pareiškęs 10 tūkst. litų (2896 eurų) ieškinį, jis nuosprendį apskundė. Tą patį padarė ir nuteistieji.

Skundus nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas nustatė, kad Skuodo teismas bylą išnagrinėjo šališkai, todėl bylą jam grąžino.

Bylą stumdė iki senaties

Bylos grąžinimas Skuodo teismui prasidėjo keistu prokuroro žingsniu. Jis teismui pateikė naują kaltinamąjį aktą, iš kurio išgaravo kaltinimas dėl sveikatos sutrikdymo – liko tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Antrą kartą išnagrinėjęs bylą Skuodo teismas nutarė viešąją tvarką pažeidusiems vyrams skirti lygtines 12–18 mėnesių laisvės atėmimo bausmes, o R.Kostecko ieškinį ir vėl patenkino tik iš dalies – iš nuteistųjų priteisė 5000 litų (1448 eurus) neturtinei žalai atlyginti ir 124 litus bei 45 centus (apie 36 eurus) teismo išlaidų.

Nuosprendis ir vėl buvo apskųstas Klaipėdos apygardos teismui. Šis nuosprendyje vėl įžvelgė šiurkščių pažeidimų, nuosprendį panaikino ir vėl grąžino Skuodo teismui.

Trečią kartą į tą patį teismą grąžinta byla pabaigos nesulaukė – 2012 m. kovo 26-ąją teismas bylą nutraukė suėjus senaties terminui. Nutraukus bylą nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai liko nenagrinėti, dėl žalos atlyginimo pasiūlyta į teismą kreiptis civiline tvarka.

Pareikalavo atlyginti žalą

R.Kosteckas ir jo draugai dėl bylos nutraukimo rašė skundus aukštesnės instancijos teismui, bet šis teismas buvo kategoriškas – nuo nusikaltimo padarymo praėjo 5 metai, tad bylos tęsti neįmanoma.

R.Kosteckas, kaip ir patarė teismas, mušeikoms pareiškė civilinius ieškinius. Šįkart kantrybės netekusio vyro ieškinys buvo daug didesnis – jis iš nuo bausmės išsisukusių nusikaltėlių pareikalavo 300 tūkstančių litų (86 886 eurų) neturtinei žalai ir 12 170 litų (3525 eurų) turtinei žalai atlyginti.

Daugiau nei 12 tūkst. litų vyras teigė išleidęs advokatams bei beveik 5 metus trukusioms kelionėms į teismus, dėl kurių turėjo atsiprašinėti iš darbo.

Numetė tik kelis litus

Civilinę bylą išnagrinėjęs Skuodo teismas iš R.Kostecko pasityčiojo dar kartą. Jam buvo priteisti tik 124 litai ir 45 centai (36 eurai) turtinei žalai atlyginti ir 7000 litų (2027 eurai) neturtinei žalai atlyginti.

„Sulaužyta nosis ir lankymasis teismo salėse gal ir sukėlė nepatogumų, tačiau nebuvo padaryta jokios ilgalaikės fizinės ar moralinės žalos“, – paskelbė teismas.

Su tokiu sprendimu R.Kosteckas nesutiko, tačiau jį apskundęs pasiekė tik turtinės žalos padidinimą iki 5124 litų ir 45 centų (1484 eurų), todėl supykęs vyras kreipėsi į EŽTT ir paprašė jam iš Lietuvos priteisti 10 tūkst. eurų.

Nors Europos teismas jo ieškinį sumažino perpus, pripažino, kad teismai, leidę numarinti bylą, pasityčiojo iš šiauliečio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.