Seimas nepritarė partnerystės įteisinimui

Seime ketvirtadienį pasiūlyta įteisinti nesusituokusių porų partnerystę. Pagal teikiamą projektą partnerystė būtų suprantama kaip dviejų nesusituokusių asmenų bendras gyvenimas, kuriant šeiminius santykius neįregistravus santuokos, kuris grindžiamas nuolatinio emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagarbos, bendro vaikų auklėjimo ir pan. ryšiais. 

Seimas nepritarė partnerystės įteisinimui.<br>V.Balkūno nuotr.
Seimas nepritarė partnerystės įteisinimui.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2017, 12:13 PM, atnaujinta Jun 15, 2017, 2:43 PM

    „Šiuo projektu siekiama užpildyti teisės spragą, atsiradusią dėl to, kad 2001 metais įsigaliojusiame Civiliniame kodekse numatytas bendro gyvenimo neįregistravus santuokos reguliavimas, tačiau nebuvo priimti reikalingi teisės aktai“, – pristatydama įstatymo projektą kalbėjo Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen. 

    Projekte siūloma, kad partneryste būtų laikoma ir iš partnerystės kylančios teisinės pasekmės atsirastų tik tuo atveju, jei asmenys savo partnerystę savanoriškai pripažintų teikdami pareiškimą dėl partnerystės notarui ir jį patvirtinus duomenys būtų užregistruoti Gyventojų registre. 

    Partnerystę įteisinti galėtų ir kartu gyvenančios tos pačios lyties poros, tai sumažintų diskriminaciją. „Šių porų statuso pripažinimas siųstų aiškų signalą, kad Lietuvoje nerūšiuojame šeimų, neskirstome jų į teisingas ir neteisingas, esame moderni, vakarietiška valstybė“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen. 

    Suabejojo dėl partnerystės prilyginimo santuokai

    Konservatorius Laurynas Kasčiūnas teigė, kad tokiame siūlyme partnerystė praktiškai prilyginama santuokai ir tai yra tarsi pakaitalas šeimos politikai. Jo teigimu, partnerystės įteisinimas sudarytų prielaidų keisti santuokos sampratą. 

    Jis teigė, kad kitų šalių patirtis rodo, jog praėjus keletui metų nuo partnerystės įteisinimo atsiveria kelias vienos lyties asmenų santuokai. L.Kasčiūnas klausė, kada bus pasiekta linija, kai žmogaus teisės bus įgyvendintos. 

    „Partnerystės ir vienos lyties asmenų santuokos įteisinimo klausimai nėra tiesiogiai susiję. Šiuo metu apie 100 tūkst. porų Lietuvoje gyvena nesusituokusios. Tikrai dideli dalis šių porų pasinaudotų galimybe įteisinti santykius, jei mes užpildytume tą spragą. 

    Taip pat konservatorius Rimantas Jonas Dagys teigė, kad priėmus partnerystės įstatymą būtų sumažinta tokiose porose gyvenančių vaikų teisinė apsauga, tačiau V.Čmilytė-Nielsen suskubo tai neigti. Jos teigimu, vaikų teisinė padėtis niekaip nebus pabloginta, o pačioms poroms bus suteikta turtinių ir kitų interesų apsauga. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.