Nuo liepos Vilniuje laukia dar daugiau spūsčių

Šiemet Vilniaus valdžia skyrė rekordinę pinigų sumą gatvėms tvarkyti, todėl daugybėje miesto vietų jau prasideda kelininkų darbai. Iš viso bus išasfaltuota 54 kilometrai gatvių, iš jų – 8 km žvyrkelių.

Kelininkai jau pradėjo darbus Vilniaus gatvėse.
Kelininkai jau pradėjo darbus Vilniaus gatvėse.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 26, 2017, 2:05 PM

Pagrindiniai asfaltavimo darbai mieste prasidės pirmojoje liepos pusėje, tada dalyje gatvių bus apribotas ir automobilių eismas.

„Atsiras nepatogumų pagrindinėje miesto magistralėje – Geležinio Vilko gatvėje. Jau dabar vyksta darbai T.Narbuto gatvėje. Tačiau mes eismo pralaidumą užtikrinsime“, – Žinių radijui sakė Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža.

– Bet T.Narbuto gatvė nebuvo pati blogiausia mieste. Ji dar visai padoriai atrodė. Ar reikia ją iš naujo asfaltuoti?

– Gal važiuojant automobiliu ši gatvė ir padoriai atrodo, tačiau specialistų nuomonė kitokia. Šiaip nereikėtų laukti, kol asfaltas bus taip nuvažinėtas, kad jo nebeliks.

Tvarkomos tos gatvės, kuriose dar yra asfalto, tačiau jame – begalė mažų įtrūkų ir plyšių. O tai reiškia, kad po žiemos jie virs duobėmis. Tokiems procesams reikia užbėgti už akių.

– Tai gal mūsų asfaltas nekokybiškas, jeigu po kiekvienos žiemos pradeda byrėti?

– Ne, jis kokybiškas. Tiesiog gyvename tokioje klimatinėje zonoje.

Pavyzdžiui, Skandinavijoje per žiemą būna 4–5 atšilimo ir užšalimo ciklai, o štai pas mus vien praėjusią žiemą tokių ciklų buvo net 32. Tai reiškia, kad atšilus į asfalto plyšius pribėga vandens, jis užšąla, plečiasi ir trupina kelio dangą.

Kelininkai kelio dangai suteikia penkerių metų garantiją.

Tos gatvės, kuriose lopas dengia lopą, bus asfaltuojamos ištisai, nes dar kartą lopyti nebėra ekonominio pagrindo. Vis tiek lieka siūlės, jose atsiranda plyšių, kurie po žiemos virsta duobėmis.

– Kiek kainuoja išasfaltuoti mieste kilometrą gatvės?

– Yra toks senų laikų palyginimas: nutiesti kilometrą asfalto – tas pat kaip tokiame ruože sudėti parketą.

Štai tokios kainos – apie 20 eurų už kvadratinį metrą.

Suprantama, kaina kinta ir priklauso nuo to, kiek reikia įrengti ir sutvarkyti kelkraščių, kiek nuleisti įvažiavimų, kiek yra šulinių, kiek reikia trinkelių neregiams ir pan.

– Neseniai viešai nuskambėjo informacija, kad automagistralėse buvo klojami plonesni keliai, nei turėtų. Ar nenutiks tai ir Vilniuje?

– Būtent šiais metais labai daug dėmesio skirsime kokybei. Bus atliekama ekspertizė, ar asfaltas atitinka reikalavimus, kad vėliau iš naujo nereikėtų tvarkyti gatvių.

– O kaip dėl duobėtų ir baisių daugiabučių kiemų?

– Dabar jie kaip tik asfaltuojami. Tiesa, vasarą šie darbai ne tokie intensyvūs kaip pavasarį, nes dauguma darbininkų bus pagrindinėse miesto gatvėse.

Pagal mūsų planą, darbai jose turi būti baigti iki rugpjūčio 15 dienos.

Iki rugsėjo 1-osios turime sutvarkyti visus privažiavimus iki švietimo įstaigų.

Šiemet skirta gerokai daugiau pinigų nei ankstesniais metais, kad kuo greičiau būtų atlikti visi darbai.

Gatvėms skirta per 22 mln. eurų, o anksčiau ši suma siekė apie 15 mln. („Sostinė“)

Pagrindinėse miesto gatvėse remonto darbai turi būti baigti iki rugpjūčio 15 dienos

Prieš akis – ilgas darbų sąrašas

Šiuo metu ištisinis asfaltbetonio sluoksnis klojamas Nemenčinės pl. (nuo Turniškių g. iki Kairėnų g. išvažiuojant iš miesto); Kareivių gatvės dalis tarp Žirmūnų ir Verkių g. bus baigta tvarkyti šį mėnesį; darbai vyksta Laisvės prospekte nuo Lazdynų stotelės Karoliniškių link; tvarkoma Šilo tilto danga; Zujūnų g. paklotas ištisinis asfaltbetonio sluoksnis, liko tik baigiamieji darbai.

Be pagrindinių, schemoje pažymėtų gatvių, ištisinis asfaltas bus klojamas Nemenčinės pl. (nuo Turniškių g. iki Kairėnų g. išvažiuojant iš miesto), Pergalės, Šilo, V.A.Graičiūno gatvėse ir Laisvės (nuo Lazdynų st. Karoliniškių link) prospekte, K.Škirpos alėjoje, Dūmų, Uosių, Pramonės, Šilo tilto, S.Kerbedžio, Kovo 11-osios (nuo Mokyklos g. iki Kunigiškių g.), Rygos, Gelvonų, Mileišiškių (nuo Mileišiškių Sodų g. iki Viršupio g.), Moliakalnio (nuo Pylimėlių g. iki S.Kerbedžio g.), Kalno, Raistelių, Senojo Gardino pl., Karių Kapų (su bortais ir šaligatviais), Šilėnų, Zujūnų, Jaunystės, Dvaro, Ragučio, Noragiškių, J.Janonio, Karačiūnų, Skroblų (nuo Nr. 8 iki Naugarduko g.), Vandentiekio (nuo Gerosios Vilties g. iki pėsčiųjų viaduko), Zuikio gatvėse.

Danga bus tvarkoma ir atnaujinama Dariaus ir Girėno, Taikos (nuo Rygos g. iki autobusų žiedo g.), Paberžės, Kovo 11-osios, A.Kojelavičiaus, Pašto, Motorų, Taikos (nuo Taikos g. 1 iki Justiniškių g.), Sausio 13-osios, Gabijos (nuo Pašilaičių g. iki Gileikių g.), Subačiaus (nuo Drujos g. Markučių link), Popieriaus, Krokuvos, Šešuolių (tarp Justiniškių ir Viršuliškių g.), A.P.Kavoliuko (nuo L.Asanavičiūtės iki Sietyno g.), V.Grybo (su borteliais ir šaligatviais), Dzūkų (nuo Liepkalnio g. iki Gudų g.), Žemynos, R.Jankausko, Medeinos gatvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.