Diskusijoje apie žurnalistų saugumą – „Russia today“ žurnalistės ir Lino Linkevičiaus ginčas

Pirmadienį Vilniuje vykusioje konferencijoje apie žurnalistų saugumą užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius susiginčijo su Kremliaus finansuojamo kanalo „Russia Today“ žurnaliste apie propagandą ir valstybės kontroliuojamoje žiniasklaidoje dirbančius žurnalistus. 

Linas Linkevičius susiginčijo su Kremliaus finansuojamo kanalo „Russia Today“ žurnaliste.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Linas Linkevičius susiginčijo su Kremliaus finansuojamo kanalo „Russia Today“ žurnaliste.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Linas Linkevičius susiginčijo su Kremliaus finansuojamo kanalo „Russia Today“ žurnaliste.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Linas Linkevičius susiginčijo su Kremliaus finansuojamo kanalo „Russia Today“ žurnaliste.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Jakučionis (BNS)

Jul 3, 2017, 5:45 PM, atnaujinta Jul 3, 2017, 5:48 PM

Diskusija prasidėjo, kai Rusijos užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir spaudos departamento atstovas Maksimas Bujekevičius pradėjo kalbėti apie informacinį karą. 

„Ar mes kalbame apie ką nors, kas čia oficialiai buvo paskelbta? Tai pusiau klausimas, pusiau pareiškimas“, – sakė jis. 

L.Linkevičius į tai atsakė: „Jeigu jūs manote, kad nevyksta joks karas, kodėl tada Rusija jį kariauja? (...) Kodėl skiria tiek daug pinigų ir resursų tam, kad plautų žmonėms smegenis ir daro tai sąmoningai, per valstybės valdomą žiniasklaidą?“ 

„Jūs žinote tokių kanalų kaip „Russia Today“ kryptį. (...) Nemanau, kad tai turi ką nors bendro su žurnalistika“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas. 

Kultūros ministrė Liana Ruokytė – Jonsson teigė, kad kultūra yra išnaudojama kaip minkštoji galia. 

„Mūsų užduotis yra didinti medijų raštingumo lygį ir ugdyti kritinį mąstymą, kad žmonės būtų labiau šviečiami. Taip pat turime daugiau investuoti į turinį, kuris būtų tarsi opozicinis. Visa tai turime padaryti ne draudimais“, – sakė ministrė. 

Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius pridūrė, kad žiniasklaidai yra reikalinga laisvė, o ne valdžios kontrolė. 

Į tai atsikirto renginyje dalyvavusi „Russia Today“ žurnalistė. 

„Valstybės kontroliuojamoje žiniasklaidoje dirbantys žurnalistai irgi yra žurnalistai. Ir jeigu čia yra konferencija, kur diskutuojama apie žurnalistų saugumą, mes taip pat turime teisę į šį saugumą“, – sakė neprisistačiusi žurnalistė. 

„Kas yra vieno žmogaus propaganda, gali būti kito žmogaus tiesa. Klausimas, kas yra propaganda, yra labai subjektyvus, į jį bus labai įvairių atsakymų ir skirtingų nuomonių“, – pridūrė ji. 

„Todėl mano siūlymas yra: neignoruokime visų žurnalistų, kurie dirba Rusijos valdžios ar kitų valdžių kontroliuojamoje žiniasklaidoje. Mes esame legitimūs, mes pristatome požiūrį ir mes taip pat turime teisę į saugumą ir diskusijas, kurios šiandien čia vyksta“, – kalbėjo „Russia Today“ atstovė. 

Jai atsakydamas Lietuvos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad kalbama ne apie nuomonės reiškimą, o apie „sąmoningo melo skleidimą“. 

L.Linkevičius priminė, kaip Rusijos žiniasklaida nušviečia situaciją Ukrainoje. 

„Buvo pareikšta, kad Rusija neturi nieko bendro su šitu karu – jokio buvimo ant žemės, jokio ginklų, karių buvimo ant žemės. Tai buvo pareikšta daug kartų. Jūs kaip žurnalistė iš tikrųjų nežinote, kas darosi Ukrainoje? Jūs nežinote, kad Rusija ten dalyvauja su dideliu kiekiu ginklų sistemų, sunkiaisiais ginklais? Jūs, kaip žurnalistė, kaip normali pilietė, kuri skaito laikraščius ir supranta situaciją, to nežinote?“ – klausė ministras. 

„Nekalbu apie tuos, kurie dirba savo darbą, (...) aš kalbu apie sąmoningą propagandos skleidimą, sąmoningą melą ir panašius dalykus“, – pridūrė jis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.