Dar vienas „Mato reformos“ žingsnis: vaikų iki 6 metų nebus galima palikti vienų

Ketvirtadienį Seimas priėmė naujus įstatymo pakeitimus, kuriais nustatoma, kad vaikai iki šešerių metų nebegalės būti vieni patys paliekami namuose. Paradoksalu, kad toks įstatymas priimtas vos keletą dienų po to, kai Vilniuje pro 5 aukšto langą iškrito viena namuose palikta šešiametė.

Seimas priėmė įstatymo pataisas.<br>G.Šiupario nuotr.
Seimas priėmė įstatymo pataisas.<br>G.Šiupario nuotr.
Algirdas Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-09-28 11:20, atnaujinta 2017-09-28 12:02

Tiek įstatymo iniciatoriai, tiek kiti Seimo nariai tikino, kad šis įstatymas nėra skirtas tam, kad būtų iš šeimų paimami vaikai ar baudžiami tėvai, o tam, kad būtų užtikrintas mažamečių vaikų saugumas. Be griežtinamų reikalavimų tėvams taip pat numatoma, kad bus centralizuojama vaiko teisių apsaugos sistema.

Už tokį įstatymą Seimas nubalsavo kone vienbalsiai – iš 101 balsavusio parlamentaro 100 buvo už, 1 susilaikė, prieš balsavusių nebuvo.

Parlamentarė Dovilė Šakalienė po balsavimo dėkojo kolegoms ir sakė, kad dėl tokios reformos dirbo 14 metų.

Situacija turėtų gerėti

„Manau, kad dabar bus daugiau aiškumo ir bus pagaliau viena institucija, kuri atsakys jei įvyks panašios tragedijos, kurios vienais ir kitais metais įvyko Kėdainiuose“, – dar prieš priimant įstatymą sakė Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas A.Sysas.

Anot jo, priėmus įstatymą bus aišku, iki kelių metų negalima palikti vieno vaiko, atsiras funkcijų paskirstymas komandoms, kurios dirba su šeimomis. Jis tikino, kad nėra tikslo paimti vaiko iš šeimos, o tikslas yra padėti jai pačiai auginti vaiką, nes būtent ten augti vaikui yra geriausia.

„Aš manau, kad pradės veikti šita sistema, matysime ar tai teisinga kryptis. Bet aš manau, kad tai yra geriau, negu buvo iki šiol“, – kalbėjo politikas.

Naujoji reforma reiškia, kad vaiko teisių apsaugos skyriai bus tiesiogiai pavaldūs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, o ne savivaldybių administracijoms, kaip buvo iki šiol. Pasak politiko, savivaldybėms pavaldūs skyriai atlikdavo daug darbų, bet mažokai rūpinosi tuo, kaip rizikos šeimose laikomasi vaiko teisių.

Ką reikš reforma?

Įstatyme numatoma, kad griežtesnės tėvų pareigos, tačiau nepamirštama, kad ir vaikai turi gerbti tėvus. Kaip tėvų prievolės įvardinama, kad vaikai turi rūpintis vaiko auklėjimu, privalo tinkamai jį prižiūrėti, išlaikyti materialiai, sudaryti sąlygas jo augimui ir tobulėjimui.

Numatoma, kad vaikai iki šešerių metų negalės būti paliekami vieni. Jei susiklostytų situacija, kad tėvai turi palikti vaiką namuose, jį prižiūrėti privalo ne jaunesnis nei 14 metų asmuo. Tai reiškia, kad vaikus galėtų prižiūrėti ir vyresni broliai ar seserys. Vaiko palikti nebūtų galima be objektyvių priežasčių. Kiekvienu atveju priežastys būtų vertinamos individualiai.

„Gali būti, kad suaugę žmonės savo namus įvertino kaip saugius, nes juk vaikams namai pati saugiausia vieta. Bet pažiūrėkite iš vaiko perspektyvos. Iki 6 metų yra labai maži vaikai. Mes nekalbame apie grėsmę tėvams, kalbame apie vaikų nepalikimą. Paėmimas iš šeimos yra visiškai kraštutinis atvejis.

Palikimas yra ne jaunesniam nei 14 metų. Šio amžiaus žmogus yra gana sąmoningas, kuris galėtų padėti vaikui“, – sakė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Svarbu ir tai, kad Vaiko teisinių ir įvaikinimo tarnybų padaliniai dirbs visą parą. Įstatymas numato du grėsmės lygius vaikams ir pabrėžia, kad paimti vaikus iš šeimos galima tik kritiniu atveju. Dėl vaiko globos į teismą vaiko teisių apsaugos specialistai turės kreiptis per tris dienas nuo vaiko paėmimo iš šeimos dienos.

Svarbu gauti lėšų

Priėmus įstatymą viena iš jo iniciatorių D.Šakalienė labai džiaugėsi, bet priminė, kad svarbiu nepamiršti kitų metų biudžete numatyti reikalingų 8 mln. eurų reformos įgyvendinimui.

„Priėmę įstatymą svarstysime biudžetą, dėsime visas pastangas, kad viskas, kas numatyta iki įstatymo įsigaliojimo dienos, taip pat ir pinigų suma, būtų gauta. Dideli labai norai. Mes labai norėtume ir kad visos vaikų apklausose būtų psichologai, bet mes fiziškai jų neturime“, – sakė A.Sysas.

Seime priimtas įstatymas įsigalios nuo kitų metų liepos 1-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.