Litvakų tapytojo meilę dalijasi žmona ir dailė IŠSKIRTINIS. Šiandien Vilniuje atidaromas S.Bako muziejus bent metus bus pirmasis ir vienintelis pasaulyje

„Žmonės jaučia būtinybę palikti savo šeimos atminimo ženklą – antkapį, koplyčią. Man naujasis muziejus – taip pat lyg antkapinis akmuo, tarsi kolektyvinės atminties liudininkas“, – ištarė Samuelis Bakas.

S.Bakas muziejaus atidarymo dieną Lietuvai padovanos per 50 savo paveikslų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Bakas muziejaus atidarymo dieną Lietuvai padovanos per 50 savo paveikslų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2017, 6:45 AM

Vilniuje šiandien atidaromas S.Bako muziejus. Jis skirtas įspūdingai šio iškilaus litvakų dailininko kūrybai.

84 metų S.Bakas į Vilnių atvyko lydimas šeimos narių. Lietuvoje kūrėjas su šeima praleis kiek daugiau nei savaitę. Jo žmona ir vaikai jau aplankė S.Bako tėvo kapą Panerių memoriale.

Trečiadienį Rotušėje dailininkui buvo įteiktos Vilniaus garbės piliečio regalijos. Penktadienį jis ves meistriškumo pamoką studentams, o ateinantį pirmadienį susitiks su visuomene.

S.Bakas muziejaus atidarymo dieną Lietuvai padovanos per 50 vertingų savo paveikslų.

Dėkojo „šventiesiems“

Į savo muziejaus atidarymą atvykęs JAV ir Izraelio menininkas S.Bakas išreiškė dėkingumą vilniečiams, padėjusiems jam išlikti per Holokaustą.

S.Bakas atskleidė, kad į Lietuvą grįžta jau penktą kartą. Pirmąsyk jis čia viešėjo prieš 16 metų. Vilniaus gete vaikystę praleidęs ir Holokaustą išgyvenęs dailininkas teigė šįkart atvykęs ne tik atidaryti pirmojo pasaulyje savo muziejaus, bet ir išreikšti dėkingumą už išsaugotą savo gyvybę „trims šventiesiems“, kurie „turėjo drąsos ir valios rizikuoti savo pačių gyvybe, kad išsaugotų kitus“.

„Už visus man nutikusius dalykus šiandien esu dėkingas trims šventiesiems: tėvui Juozui Stakauskui, seseriai Marijai Mikulskai ir inžinieriui Vladui Žemaičiui. Jaučiu, kad tai, kas vyksta čia, yra kur kas svarbiau negu aš ir mano paveikslai“, – kalbėjo S.Bakas.

Dailininkas taip pat džiaugėsi sužinojęs, kad jo atsiminimai įtraukti į istorijos kursą Lietuvos mokyklose: „Džiaugiuosi, kad mano atsiminimai yra Lietuvos mokyklose ir moksleiviai turi galimybę suprasti, kaip vaiko akimis atrodė pasaulis prieš 60–70 metų.“

Kuria 7 dienas per savaitę

S.Bakas prisiminė vieną vaizdinį – prie jūros stovintį berniuką, kuris mažu šaukšteliu bando prisemti pilną kibirą vandens.

„Manau, kad būtent tai aš darau: iš jūros – iš didžiulės tragedijos – bandau pasisemti įkvėpimo kasdieniam darbui, pradėdamas tapyti 8 valandą ryto ir baigdamas apie 16 valandą vakaro.

Tai dariau pastaruosius 60 metų“, – sakė dailininkas.

S.Bakas, dirbantis 7 dienas per savaitę, juokavo, kad jo sutuoktinė žinojo, jog jų santuoka bus šiek tiek poligamiška, nes jis yra vedęs ir mylimą moterį, ir dailę.

Steigė šešerius metus

S.Bako muziejus įsikūrė sostinės Naugarduko gatvėje esančiame Tolerancijos centro pastate ir veikia kaip Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus padalinys. Jam vadovauja Tolerancijos centro direktorė Ieva Šadževičienė.

Bent metus S.Bako muziejus bus pirmasis ir vienintelis šio dailininko muziejus pasaulyje – kitąmet planuojama atidaryti S.Bako galeriją JAV, Teksaso valstijoje, Hjustono Holokausto muziejuje.

Pirmoje vilnietiško muziejaus ekspozicijoje rodomi 37 S.Bako kūriniai, sukurti ne tik XX a., bet ir pirmąjį XXI a. dešimtmetį. Kiekvienam jų muziejaus rėmėjai sukūrė specialų apšvietimą, naudojamą garsiausiuose pasaulio muziejuose.

Kiek vėliau duris atvers antroji ekspozicijų erdvė bei edukacinis centras. Čia su S.Bako kūryba bus supažindinama per edukacinius užsiėmimus.

2016 metais Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus pasirašė istorinę meno kūrinių dovanojimo sutartį su šiuo metu Bostone gyvenančiu dailininku S.Baku ir jam atstovaujančia Puckerio galerija.

Sutartyje numatyta, kad muziejui bus padovanota per šimtą dailininko tapybos darbų ir kitų meno kūrinių.

Šešerius metus steigtą S.Bako muziejų norintieji galės lankyti nuo penktadienio. (LR, BNS)

Muziejus saugo ir vaikystės piešinius

S.Bakas gimė Vilniuje 1933 metais, o savo pirmąją piešinių parodą Vilniaus gete surengė sulaukęs vos devynerių.

Stebuklingai išgyvenęs Holokaustą jaunas menininkas gyveno ir kūrė Izraelyje bei Vakarų Europoje, kol galiausiai įsikūrė JAV. S.Bakas yra surengęs personalines parodas įvairių pasaulio miestų – Romos, Londono, Paryžiaus, Monrealio, Jeruzalės – meno centrų galerijose, muziejuose. Pirmoji dailininko paroda Vilniuje buvo surengta 2001 metais.

Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje saugomi unikalūs dailininko vaikystės piešiniai, sukurti Vilniaus gete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?