Premjeras balsuotų už Artūro Skardžiaus pašalinimą iš Ekonomikos komiteto

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad balsuotų už Artūro Skardžiaus pašalinimą iš Seimo Ekonomikos komiteto.

Artūras Skardžius<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Skardžius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sniegė Balčiūnaitė (BNS)

Nov 16, 2017, 2:09 PM

„(Balsuočiau) prieš“, – pareiškė S. Skvernelis ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą, konservatorių frakcijos seniūno Gabrieliaus Landsbergio paklaustas, kaip jis balsuotų dėl A. Skardžiaus buvimo Ekonomikos komitete, jeigu Seime toks balsavimas vyktų.

Seimui ketvirtadienį nebuvo pateiktos Antikorupcijos komisijos tyrimo dėl A. Skardžiaus, kuris yra ir Energetikos komisijos narys, interesų energetikoje išvados – šis klausimas iš plenarinių posėdžių darbotvarkės išbrauktos Seniūnų sueigoje.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad nėra jokių politinių priežasčių vilkinti išvadų svarstymą, tačiau norima išsiaiškinti, ar jos pateiktos tokios, dėl kokių balsavo komisijos nariai.

A. Skardžiaus bendrapartietis Andrius Palionis yra kreipęsis į Seimo etikos sargus, kurie turėtų aiškintis išvadų netikslumų kaltininkus. Etikos ir procedūrų komisija kitą trečiadienį spręs, ar imsis aiškintis, kodėl, anot A. Palionio, išvados galutinis variantas skiriasi nuo to, dėl kurio komisija balsavo.

Prieš savaitę patvirtintose išvadose konstatuojama, kad rūpindamasis atsinaujinančių išteklių ūkiu parlamentaras galėjo supainioti viešus ir privačius interesus.  

G. Landsbergis siūlo komisijos tyrimą laikyti nebaigtu ir tęsti jį pavesti Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui. Juolab, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimos A. Skardžiaus veiklos.

Tačiau Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas „valstietis“ Vytautas Bakas BNS pareiškė, kad tęsti tyrimo nėra reikalo, nes Antikorupcijos komisija jį atliko išsamiai ir surinko daug naudingos informacijos.

„Daug įrodymų yra aprašyta, bet silpnoji dalis –  išvados ir politinis vertinimas“, – BNS teigė V.Bakas, per Antikorupcijos komisijos tyrimo dėl A. Skardžiaus veiklos išvadų tvirtinimą susilaikęs, nes komisijos nariai nesutiko į jas įtraukti jo siūlymo dėl A. Skardžiaus galimybės dirbti tuose Seimo komitetuose ir komisijose, kur svarstomi su atsinaujinančiais ištekliais susiję klausimai.

V.Bakas siūlo komisijos patvirtintas išvadas sugriežtinti –  su komisijoje taip pat dirbusiais, bet dėl išvadų nebalsavusiais konservatoriumi Jurgiu Razma ir „valstiečiu“ Kęstučiu Mažeika užregistravo atskirąją nuomonę dėl išvadų.

Trys parlamentarai siūlo Seimui pašalinti A. Skardžių iš Energetikos komisijos. Jie taip pat siūlo akcentuoti, kad tolesnė A. Skardžiaus veikla Ekonomikos komitete (tiek, kiek tai susiję su energetikos klausimais) yra nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais.   

Tokiomis nuostatomis siūloma papildyti Antikorupcijos komisijos išvadas, nes tyrimo metu paaiškėjo, kad Seimo narys turi akivaizdžių asmeninių interesų atsinaujinančių išteklių energetikos sektoriuje.

Komisija yra nustačiusi, kad A. Skardžius, turėdamas interesų atsinaujinančių išteklių energetikoje ir teikdamas įstatymų pataisas, galėjo pažeisti viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje nuostatas. Komisija nustatė, kad A. Skardžiaus šeimos nariai dalyvauja energetikos versle bei turi ryšių su Baltarusijos verslininkais.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.