Arūnas Karaliūnas. Kaip gyvens Kaunas po V. Matijošaičio eros?

Jeigu tikėtume sociologinių tyrimų rezultatais, Kauno meras V.Matijošaitis tiesiog neturi galimybių atsisakyti dalyvauti prezidento rinkimuose. Rinkėjų apklausos pastaruoju metu rengiamos beveik kiekvieną savaitę, tačiau jų rezultatai labai panašūs – V.Matijošaitis pakliūva tarp trijų populiariausių žmonių, kuriuos šalies gyventojai norėtų matyti svarbiausiame valstybės poste.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2017, 3:08 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:05 PM

Nors iki rinkimų dar liko beveik pusantrų metų ir per tiek laiko gali nutikti gausybė nenumatytų įvykių, V.Matijošaitis turbūt taptų didžiausią rinkėjų paramą turinčiu žmogumi, atsisakiusiu galimybės įsikurti S.Daukanto aikštės rūmuose.

Pats V.Matijošaitis iš pradžių net nenorėjo nieko girdėti apie dalyvavimą prezidento rinkimuose. Vėliau jau kelis kartus prasitarė, kad esant tam tikroms aplinkybėms galėtų ryžtis tokiam nuotykiui.

Tuo metu kauniečiai svarsto, ar V.Matijošaitis išties nėra iki galo apsisprendęs, ar tiesiog atlieka smagų bandymą, kokias aukštumas gali pasiekti jo populiarumas. Tik ką su tuo populiarumu reikės daryti vėliau?

Sunku patikėti, kad dabartinis Kauno meras staiga sumanytų išnerti iš gausybės reikalų sūkurio ir dienas leistų sukiodamas prašmatnaus automobilio vairą, medžiodamas šernus ar remontuodamas pakaunėje įsigytą seną dvarą. Galbūt porą mėnesių ištvertų, o tuomet kankintųsi apimtas nuobodulio.

Pagal kitą scenarijų sparčiai populiariausių žmonių sąraše aukštyn kylantis kaunietis laukia, ar pavyks atsidurti pačiame jo viršuje, ir tik tuomet paskelbs savo sprendimą. V.Matijošaičiui išties nėra poreikio dalyvauti rinkimuose tik dėl vaizdo. Jis dalyvautų tik tuomet, kai galimybės laimėti rinkimus būtų labai tikroviškos. Kauno meras tikrai nenorėtų pralaimėti.

Ar kauniečiai raudotų išlydėdami V.Matijošaitį į sostinę? Turbūt graudžių atsisveikinimo scenų pavyktų išvengti, tačiau dauguma miestiečių rimtai susirūpintų, kas po tokių permainų laukia Kauno.

Dalis savivaldybės tarnautojų ir administracijai pavaldžių įmonių vadovų galbūt net lengviau atsipūstų – niekada anksčiau jiems neteko tiek daug dirbti. Kita vertus, pokyčių ratas taip smarkiai įsuktas, kad jį sustabdyti jau būtų labai sunku. Net patys kauniečiai neleistų, kad taip nutiktų.

O partijų viršūnėse vis dažniau kalbama apie Kauno mero rinkimus, kurie vyks beveik tuo pat metu kaip ir prezidento rinkimai. V.Matijošaičio dalyvavimas juose nužudytų bet kokią intrigą.

Kas rinkimus Kaune padarytų įdomesnius?

„Visvaldo mirtis“, – tokia įžvalga dalijasi juodojo humoro meistrai. Aiškėja, kad gali būti ir ne tokių baisių scenarijų, tačiau, dėl kokios nors priežasties V.Matijošaičiui atsisakius siekti mero posto, politikams kiltų rimtų rūpesčių, ką pasiūlyti rinkėjams.

Dabar jie pernelyg nesuka galvos ir turi pasiteisinimą vadovybei: Kaune galima varžytis tik dėl antrosios vietos, todėl neverta eikvoti lėšų ir energijos ieškant patrauklaus kandidato, kurti įspūdingos rinkimų kampanijos.

Kova dėl mero posto Kaune išties būtų nenuspėjama. Tikėtina, kad V.Matijošaitis jame norėtų matyti ištikimą bendražygį, vicemerą P.Mačiulį, tačiau sunku nuspėti, kaip rinkėjai jį vertintų, kai greta neliktų V.Matijošaičio.

Konservatoriai ir socialdemokratai šiemet išsirinko naujus Kauno padalinio vadovus, tačiau jie abu iškart pareiškė neketinantys dalyvauti mero rinkimuose ir ieškos vertesnių kandidatų. Liberalų sąjūdžiui šiuo metu turbūt labiau rūpi išlikti šalies politiniame žemėlapyje, o ne svaičioti apie Kauno mero postą.

Dar lieka visuomeninis judėjimas „Kaunas – kitokia Lietuva“, kurio įkūrėjui K.Pūkui karjera Seime susiklostė ne itin sėkmingai. Jeigu jo apkalta įvyktų, K.Pūkas net galėtų grįžti į Kauno tarybą ir rengtis naujam startui. Kokios jo galimybės? Turbūt panašios į buvusio Kauno mero V.Šustausko.

Nuspėti prezidento rinkimų baigtį būtų lengviau, negu išrikiuoti verčiausius kandidatus dirbti Kauno meru. Tokiai įvykių sekai trūksta tik V.Matijošaičio sprendimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.