Penkias kalbas mokančią panevėžietę darbo pasiūlymas privertė žagtelėti

Penkerius metus Panevėžio apygardos administracinio teismo vertėja dirbanti Eglė Lipskienė gavusi  atleidimo lapelį nenusiminė – juk pagal įstatymą valstybės tarnautojas, kurio pareigybė naikinama, paskiriamas į kitas to paties lygio ir kategorijos valstybės tarnautojo pareigas. Penkias užsienio kalbas mokanti moteris nustebo, kai sužinojo, koks darbas ir kur jai siūlomas.

Penkias kalbas mokančiai teismo vertėjai pasiūlytas kiemsargės darbas.<br>V.Balkūno nuotr.
Penkias kalbas mokančiai teismo vertėjai pasiūlytas kiemsargės darbas.<br>V.Balkūno nuotr.
Penkias kalbas mokančiai teismo vertėjai pasiūlytas kiemsargės darbas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Penkias kalbas mokančiai teismo vertėjai pasiūlytas kiemsargės darbas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 30, 2017, 9:59 AM, atnaujinta Nov 30, 2017, 3:27 PM

Darbas už 240 kilometrų

Prieš tris mėnesius gavusi atleidimo lapelį darbą teisme vertėja turėtų palikti nuo sausio. „Kai pasirašiau, jog esu supažindinta su atleidimu, taip pat buvo nurodyta, kad Kauno apygardos administracinio teismo pirmininkas per tuos tris mėnesius pateiks darbo pasiūlymų“, – kalbėjo ji.

Sulaukusi minėtų pasiūlymų moteris nežinojo, ar juoktis, ar verkti. E. Lipskienei pasiūlytas darbas už 240 kilometrų nuo namų: Panevėžyje gyvenančiai moteriai tektų kasdien važinėti į Klaipėdą. Kelionė į vieną pusę truktų apie tris valandas, o E.Lipskienė net neturi nuosavo automobilio. Dar labiau glumina tai, kokia pareigybė jai siūloma. Aukštąjį išsilavinimą turinčiai ir penkias kalbas mokančiai specialistei siūloma 0,25 etato dirbti kiemsarge.

„Negalėjau patikėti tuo, ką sužinojau, tad paskambinau į Kauno apygardos administracinį teismą pasiklausti, kaip čia taip nutiko. Ten išgirdau atsakymą: „Mūsų pareiga jums pasiūlyti darbo vietą, nieko kito pasiūlyti negalime“, – komunikacijos specialistės žodžius citavo pašnekovė.

„Įsivaizduokite, kaip turėtų atrodyti kelionė į darbą į Klaipėdą, kiek tai kainuotų ir kokį atlyginimą man už lapų grėbstymą pasiūlytų? Moku rusų, lenkų, ukrainiečių, vokiečių ir latvių kalbas, o esu siunčiama grėbstyti lapų, tai kuo ypatingi tie lapai, kad tam reikia tokių įgūdžių?“ – ironizavo pašnekovė.

Moteriai taip pat pasiūlytas ir 0,5 etato darbas teismo raštinėje. „Siūloma pavaduoti laikinai raštinės specialistę, bet raštvedybos aš neišmanau ir reikėtų eiti į kursus. Kol visko išmokčiau, pasibaigtų ir pavadavimo terminas“, – kalbėjo moteris.

Įstatymai numato, kad jei atleidžiamam darbuotojui nėra galimybės pasiūlyti jo kompetenciją atitinkančių pareigų ir valstybės tarnautojas sutinka – jam siūlomos žemesnės kategorijos pareigos. Tiesa, jei iki pareigybės panaikinimo valstybės tarnautojas į kitas pareigas nepaskiriamas, jis iš pareigų atleidžiamas.

Teismo atstovė: „Negalime nesiūlyti darbo vietos“

Kauno apygardos administracinio teismo atstovė ryšiams su visuomene Laura Mukaitė-Snarskė teigė, kad situacija jai žinoma. „Šiuo metu reorganizuojami teismai ir prie Kauno apygardos administracinio teismo nuo kitų metų sausio prijungiami Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių teismai. Yra sąrašas, kurios pareigos naikinamos, taip pat yra sudarytas sąrašas laisvų darbo vietų. Žmogui, kurio pareigybė naikinama, turime pasiūlyti tą darbo vietą, kuri yra laisva“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad jei atleidžiamam darbuotojui iš viso nebus pasiūlyta jokia pozicija, jis kreipsis į teismą ir teismas jį sugrąžins į buvusią darbo vietą.

„Situacija labai dviprasmiška, ir mes patys daug diskutavome, ar galime tokiam žmogui siūlyti tokią darbą vietą, bet teisės aktai numato, kad privalome siūlyti“, – kalbėjo teismo atstovė.

L.Mukaitės-Snarskės teigimu, E.Lipskienei buvo pasiūlytas darbas Regionų apygardos administracinio teismo Raštinės skyriaus Panevėžio rūmų raštinės poskyrio raštinės darbuotojo ir darbas ketvirčiu etato Klaipėdos rūmų raštinės poskyrio vertėjo ir dvi galimybės įsidarbinti puse etato Ūkio skyriaus kiemsarge.

„Siūlome tai, kas yra. Kiemsargio pareigybė buvo pasiūlyta  dešimčiai žmonių, tarp jų ir turintiems aukštąjį išsilavinimą“, – apie situaciją kalbėjo teismo atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.