Arūnas Dumalakas. Blogam vairuotojui ir „Mercedes“ - ne mašina

Sparnuotą posakį, kad kelininkus žiema užklupo netikėtai, Vilniaus valdžia sumanė keisti nauju. Jis paprastas, bet daug žadantis: „Kad gatvės nebūtų slidžios, reikia naujos technikos.“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 9, 2017, 7:00 AM, atnaujinta Dec 9, 2017, 8:03 AM

Kai trečiadienį gatves sukaustė plikledis ir meras R.Šimašius atsiprašinėjo vilniečių dėl chaoso, jo dešinioji ranka P.Poderskis jau vardijo, ką savivaldybės įmonei būtina įsigyti, kad tokios netvarkos daugiau nebūtų.

Pripažinęs tarnybų klaidas P.Poderskis rimtu veidu dėstė, kad gatves prižiūrinčios „Grindos“ technika tokiose situacijose esą nėra visiškai efektyvi.

Pasirodo, yra pranašesnė technika, panašiai kaip žemės ūkio, – su purkštukais. Anksčiau Vilnius jos neįsigijo, nes atrodė brangi ir nepagrįsta. O dabar įranga jau gabenama iš Rygos ir bus bandoma. Jeigu druskų purškimo mašina pasiteisins, Vilnius ją nusipirks, nes, P.Poderskio žodžiais, vilniečių laikas brangesnis.

Esą dabartinė technika, barstanti druską ant kelio, susiformavusio plikledžio iš karto neištirpdo.

Tai dar ne viskas. P.Poderskio galvoje kirba ir kita mintis – kaip įsigyti šiuolaikiškų priemonių, kurios informuotų kelininkus ledui gatvėse vos ėmus formuotis.

Oro sąlygų stebėjimo priemonių, kurias jau turi „Grinda“, pasirodo, negana. Procesus reikia toliau tobulinti, nors laikai, kai sostinės kelininkai važiuodavo į gatves tik reaguodami į Bendrojo pagalbos centro pranešimus apie avarijas, jau praeityje. Dabar dar reikia kelių temperatūros stebėjimo daviklių.

Operatyviai gaunant informaciją technika išvyktų į gatves dar iki susiformuojant transporto grūstims.

Tiesa, tuos stebuklingus kelių temperatūros stebėjimo daviklius Automobilių kelių direkcija jau turi įsigijusi, kai kur kelininkai barstyti kelių išvažiavo laiku, tačiau Vilnius plikledį pramiegojo. Tad reikia naujų daviklių.

Šiemet skelbti ekstremaliąsias situacijas Vilniuje – ne naujiena. Ypatinga padėtis sostinėje buvo susidariusi po birželio liūčių, slenkant Gedimino kalnui.

Ekstremaliąją situaciją eismo saugumo specialistai ragino valdžią skelbti ir per trečiadienį gatvėse tvyrojusį chaosą.

Avarijų virtinė, dėl bendrų spūsčių paralyžiuotas miesto transportas, nepabarstytas vakarinis aplinkkelis, net viena pagrindinių gatvių. Ar kelininkai buvo nepajėgūs pabarstyti bent svarbiausių miesto arterijų iki rytinio piko be naujoviškų purkštuvų ir daviklių?

Atsiprašinėdama valdžia į šį klausimą neatsakė, radusi bent menkutį pasiteisinimą: esą paryčiais lijo, vanduo būtų druską nuplovęs. O paskui pradėjo šalti.

O kad tai nepasikartotų, kelininkams reikia naujų purkštuvų ir daviklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.