Seimas nerimsta: nori liepti Lukiškių aikštėje statyti Vytį

Panašu, kad parlamentas ir toliau priešinasi Lukiškių aikštės memorialo konkurso rezultatams. Nors visuomenė ir komisija nubalsavo už Andriaus Labašausko memorialo idėją, primenančią partizanų bunkerį, Seime registruotas pasiūlymas, nurodantis šios idėjos atsisakyti.

Seime įregistruotas įstatymo projektas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seime įregistruotas įstatymo projektas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seime įregistruotas įstatymo projektas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seime įregistruotas įstatymo projektas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 11, 2017, 11:12 AM, atnaujinta Dec 11, 2017, 2:39 PM

41-as Seimo narys pasirašė Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektą, kuriuo dar kartą nurodoma, kad sostinės širdyje esančioje aikštėje turi atsirasti ne kas kitas, o Vytis.

Dokumente rašoma, kad Seimas, atsižvelgia į Vilniuje esančios didžiausios Lukiškių aikštės istorinę ir urbanistinę reikšmę bei aplinką, taip pat į jos numatomą valstybinę funkciją, pabrėžia tiesioginę Lukiškių aikštės sąsają su okupacinių režimų represijomis ir laisvės kovų istorija bei atsižvelgia, kad iki šiol nėra deramai įvertintas Lukiškių aikštės memorialinis statusas, o aikštės dabartinė būklė neatitinka jos istorinės ir galimos urbanistinės reikšmės.

Be to, įstatymo projekte atkreipiamas dėmesys į tai, kad šis Seimas 2017 m. gegužės 2 d. priėmė rezoliuciją „Dėl neatidėliotinų veiksmų siekiant sutvarkyti Lukiškių aikštę Vilniuje ir pastatyti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio progai“, kurioje aiškiai ir nedviprasmiškai pasisakė, jog Lukiškių aikštėje turi būti atidengtas paminklas tautos ir valstybės simboliui Vyčiui.

„Dominuojančiu Lukiškių aikštės akcentu turi būti joje įrengtas memorialas Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms ir istorinį Lietuvos laisvės kovų simbolį Vytį vaizduojantis monumentas“, – rašoma dokumente.

Jame išdėstomi pavedimai ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio vadovaujamai Vyriausybei. Parlamentarai paveda ministrų kabinetui iki 2018 balandžio 31-osios parengti ir patvirtinti memorialo ir Vyčio monumento projektą, pagal kurį Lukiškių aikštė galutinai sutvarkoma ir Lietuvos Laisvės kovos įamžinamos ne vėliau kaip iki 2018 m. gruodžio 31 d., deramai užbaigiant Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio jubiliejų.

Taip pat nurodoma, kad lėšos šiam projektui turėtų būti būti numatomos kitų metų valstybės biudžete. Tokį įstatymo projektą pasirašė parlamentarai iš beveik visų Seimo frakcijų.

Svarstys Seimas

Vienas iš projektą rengusių Seimo narių, konservatorius Laurynas Kasčiūnas naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad įstatymo projektas svarstyti pateikimo stadijoje Seimui bus teikiamas antradienį. Yra surinktas 51 parašas dėl šio klausimo įtraukimo į plenarinio posėdžio darbotvarkę.

„Mūsų rekomendacija būtų šio klausimo neatidėlioti, priimti dar šiais metais, kad galėtų Vyriausybė suderinti projektus, pasiruošti viskam. Kritikos sulaukėme, sulauksime ir posėdžio metu, ypač iš liberalesnių politikų pusės, kurie pasisako už postmodernius sprendimus.

Aišku, argumentas yra, kad konkursas įvyko, bet tie, kurie organizavo konkursą, visiškai neatsižvelgė į Seimo anksčiau priimtus sprendimus“, – teigė L.Kasčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.