„Bananų balius“ pakišo koją ministrei Mildai Vainiutei

Atrodo, kad istorinės sąvokos gali nebūti stiprioji teisingumo ministrės Mildos Vainiutės pusė. Tai paaiškėjo antradienį Seimo vakarinio posėdžio metu, kai vienas Seimo narių jai uždavė klausimą apie „bananų balių“.

M.Vainiutei sąvoka nebuvo girdėta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Vainiutei sąvoka nebuvo girdėta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
 Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Olekas. <br>T.Bauro nuotr.
Juozas Olekas. <br>T.Bauro nuotr.
 Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
 Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 13, 2017, 10:31 AM, atnaujinta Dec 13, 2017, 2:47 PM

Teisingumo ministerijos vadovė pateikinėjo Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymo projektą. Juo siūloma, kad į pareigūnų bei karių stažą būtų įskaičiuojamas ir faktinis tarnybos laikas SSRS vidaus reikalų ministerijos, vidaus kariuomenės padaliniuose, kurie vykdė Lietuvos teritorijoje veikusių pataisos reikalų sistemos įstaigų apsaugą ir kontrolės funkcijas ir po 1990 metų kovo 11-osios dienos iki tada, kai ją perėmė Lietuvos Respublika.

„Šitas laikotarpis apimtų nuo 1990 metų kovo 11 dienos, iki 1991 gruodžio mėnesio. Konstitucinis Teismas nustato pakankamai daug argumentų, kodėl šį laikotarpį reikėtų įskaičiuoti“, – įstatymą pristatinėjo ministrė.

Sąvoka negirdėta

Toks įstatymo projektas Seimo salėje sukėlė nemažas diskusijas. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys istorikas Arvydas Anušauskas sakė suprantantis, kad ne pati ministrė rengė įstatymo projektą ir kad ji buvo tiesiog apgauta.

„Tai nėra nei paprastas, nei elementarus projektas ir jis tikrai yra politinis. Aš nežinau, kodėl parašyta tik apie pataisos įstaigas, bet tie žmonės, kurie gyveno prieš 30 metų, žino, kad ne apie pataisos įstaigas kalbama.

Ar jums žinoma, kad buvo 1988 metais toks „bananų balius“ ir kas tame „bananų baliuje“ buvo aktyvūs veikėjai?“ – klausė politikas.

Klausimo sulaukusi M.Vainiutė atrodė sutrikusi ir pripažino, kad sąvoka „bananų balius“ jai nėra žinoma.

Papiktino J.Oleką

Toks ministrės atsakymas papiktino socialdemokratų frakcijos seniūną Juozą Oleką. Jis teigė norėjęs palaikyti siūlomą įstatymo projektą, tačiau po ministrės atsakymo į A.Anušausko klausimą tikino esąs labai nemaloniai nustebintas.

„Esu labai nemaloniai nustebintas, kad Lietuvos Respublikos teisingumo ministrė nežino pirmos agresijos prieš Sąjūdžio ir Lietuvos žmones, kurią įvykdė SSRS struktūros 1988 metų rugsėjo mėnesį.

„Bananų balius“, kuris vyko prie Katedros aikštės, yra viena iš tų agresijų, kai buvo pirmą kartą panaudota jėga“, – sakė J.Olekas ir pridūrė, kad dirbant teisingumo ministre tokius dalykus reikia žinoti.

Į tokius J.Oleko žodžius M.Vainiutė atsakė, kad nėra tokia jauna, kad neatsimintų 1988 metų. „Tik aš norėjau pasakyti, kad prisimenant visus tuos Sąjūdžio laikus, aš tuo metu jau dirbau mokytoja ir buvau pakankamai sąmoninga, kad galėčiau tuos įvykius vertinti.

Aš pasakiau, kad man ta sąvoka „bananų balius“ nėra žinoma, bet įvykiai yra žinomi“, – teisinosi M.Vainiutė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.