Projekto „Pramogauk saugiai“ savanoriai: žmonės dažnai neteisingai suvokia savo girtumo lygį

Vilniuje, Klaipėdoje ir Jonavoje vykusio projekto „Pramogauk saugiai“ savanoriai lankė barus, kuriuose besilinksminančius žmones skatino atkreipti dėmesį į saugumą gatvėse ir įspėjo nevairuoti išgėrus.

Barų ir restoranų lankytojai buvo raginami pramogauti atsakingai ir pasirūpinti savo bei kartu esančių draugų saugumu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Barų ir restoranų lankytojai buvo raginami pramogauti atsakingai ir pasirūpinti savo bei kartu esančių draugų saugumu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2017, 5:06 PM, atnaujinta Dec 21, 2017, 5:16 PM

Pasak projekto rengėjų, barų ir restoranų lankytojai buvo raginami pramogauti atsakingai ir pasirūpinti savo bei kartu esančių draugų saugumu.

Tikrino alkoholio matuokliu

„Apsilankę baruose pirmiausia žmonių prašėme įvertinti savo blaivumą, o po to patikrinome juos alkoholio matuokliu. Pasirodo, dauguma kalbintų asmenų manė, kad yra blaivesni, nei buvo iš tikrųjų. Įspėjome juos jokiu būdu nevairuoti automobilio, jei vartoja alkoholį“, – pasakoja viena iš projekto koordinatorių, Vilniaus liberalaus jaunimo organizacijos atstovė Deimantė Rimkutė.

Anot jos, projekto „Pramogauk saugiai“ tikslas – informuoti žmones apie alkoholio daromą įtaką žmogaus reakcijai ir įspėti visuomenę apie pavojų, kurį sukelia išgėrę vairuotojai.

„Kalbėdami su barų ir kavinių lankytojais, dalinome informacines skrajutes ir raginome juos alkoholį vartoti atsakingai. Informavome žmones apie per didelio alkoholio kiekio poveikį organizmui ir skatinome jokiu būdu nesėsti prie vairo, jei buvo vartojamas net ir nedidelis kiekis alkoholinių gėrimų. Įspėjome, kad tai keltų labai didelį pavojų tiek jiems patiems, tiek aplinkiniams“, – teigia D. Rimkutė.

Besilinksminantieji akcijai pritaria

Projekto iniciatorius ir koordinatorius Vilniaus miesto 3 PK 2-ojo veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Vaidas Maziliauskas tikina, kad baruose sutikti žmonės pritaria tokių akcijų rengimui.

„Nereikia galvoti, kad mūsų šalies piliečiai yra neatsakingi, tiesiog reikia juos šviesti ir priminti apie galimas jų veiksmų pasekmes. Raginome žmones pasilinksminimo metu saugoti save ir kartu esančius draugus. Ypač pozityviai mūsų rengiamą akciją vertino baruose sutikti užsieniečiai, kurie tikino, kad panašių projektų reikėtų ir jų šalyse“, – pasakoja V. Maziliauskas.

Būtinas visuomenės įsikišimas

Pasak projekto „Pramogauk saugiai“ iniciatoriaus, Legalaus verslo aljanso prezidento Romo Apulskio, žmonių sąmoningumo skatinimas rengiant akcijas yra gerokai veiksmingesnė priemonė nei draudimų taikymas.

„Mūsų visų tikslas turėtų būti ne pasilinksminimų draudimas ar ribojimas, o žmonių atsakomybės jausmo skatinimas. Svarbu, kad visuomenė taptų brandi ir netoleruotų išgėrusių vairuotojų. Žmonės patys turi suvokti, kad išgėrus net vieną taurę ar bokalą, reakcijos laikas pailgėja, todėl didėja nelaimingų atsitikimų rizika. Raginame būti atsakingus ne tik už savo veiksmus, bet ir sustabdyti draugus, kurie pavartoję alkoholio ketina sėsti prie automobilio vairo“, – tikina R.Apulskis.

Moralizavimas nepadės

Kaip tikina psichiatras psichoterapeutas, „Ąžuolyno klinikos“ vadovas Raimundas Alekna, švietimas daro labai didelę įtaką žmonių elgesiui ir jų priimamiems sprendimams, tačiau reikėtų vengti moralizuojančio tono.

„Moralizavimas yra tarsi kritika, ji visuomet provokuoja maištą – žmonės taip pateikiamą informaciją iškart atmeta. Tačiau, jei ji pateikiama struktūruotai, nešališkai ir rodant kitam pagarbą, tai skatina žmonių bendradarbiavimą, kūrybiškumą ir įsitraukimą. Dėl šios priežasties tokios akcijos, kaip „Pramogauk saugiai“, yra veiksmingos. Tačiau svarbu šviesti dar blaivius asmenis, kadangi, pavartoję alkoholio, žmonės dažnai pervertina savo galimybes“, – sako R.Alekna.

Išvengti nelaimių padėtų pilietiški aplinkiniai žmonės

Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) prie Susisiekimo ministerijos atstovė Dovilė Krasauskaitė tikina, kad būtina imtis veiksmų, kad visuomenėje neblaivūs vairuotojai būtų visiškai netoleruojami.

„Viešojoje erdvėje pasirodžius pranešimams, kad neblaivus vairuotojas sužalojo ir pražudė kitą eismo dalyvį, visuomenėje visuomet kyla pasipiktinimas.

Tokios žinutės žmones sukrečia. Tačiau po kurio laiko šios istorijos pasimiršta, kol vėl pasikartoja kas nors panašaus. Visuomenėje, deja, vis dar toleruojamas vairavimas išgėrus.

Baisių nelaimių mums padėtų išvengti aplinkinių žmonių pilietiškumas. Pamatę, kad neblaivus asmuo nori sėsti prie automobilio vairo, bandykime jį sustabdyti: atkalbėkime nuo tokių veiksmų, atimkime raktelius arba tiesiog iškvieskime policijos pareigūnus“, – teigia LAKD Saugaus eismo ir aplinkos apsaugos skyriaus laikinoji vadovė D. Krasauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.