Ką prezidentė žinojo, tą prokurorai padarė

Liberalai skaičiavo valandas, kada bus baigtas prieš pusantrų metų prasidėjęs ir košmaru virtęs politinės korupcijos bylos tyrimas. Mat apie tokią Kalėdų dovaną jiems prasitarė Dalia Grybauskaitė.

 Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariams apie įvykusį pokalbį su šalies vadove E.Gentvilas pranešė antradienį.<br> Lrytas.lt koliažas
 Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariams apie įvykusį pokalbį su šalies vadove E.Gentvilas pranešė antradienį.<br> Lrytas.lt koliažas
Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Gentvilas tvirtino, kad jo nenustebino tai, jog prezidentė žino apie bylą.<br>T.Bauro nuotr.
Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Gentvilas tvirtino, kad jo nenustebino tai, jog prezidentė žino apie bylą.<br>T.Bauro nuotr.
Į politinės korupcijos bylą yra įklimpę buvęs liberalų vadovas E.Masiulis (dešinėje) ir jo pavaduotojas G.Steponavičius.
Į politinės korupcijos bylą yra įklimpę buvęs liberalų vadovas E.Masiulis (dešinėje) ir jo pavaduotojas G.Steponavičius.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Dec 22, 2017, 6:32 AM, atnaujinta Dec 22, 2017, 10:56 AM

Ketvirtadienį prokuratūra pranešė, jog baigė politinę šalies padangę sudrebinusį ikiteisminį tyrimą, bet neseniai išrinktas naujas Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas apie tai pirmasis sužinojo iš prezidentės.

Iš anksto neskelbtas jų susitikimas D.Grybauskaitės iniciatyva įvyko pirmadienį.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariams apie įvykusį pokalbį su šalies vadove E.Gentvilas pranešė antradienį.

„Lietuvos ryto“ šaltinių liberalų stovykloje teigimu, D.Grybauskaitė, be kita ko, liberalų vedliui pranešė, kad daug bėdų partijai pridaręs tyrimas jau finišuoja – sprendimą perduoti bylą teismui prokurorai gali priimti dar iki Kalėdų.

Matė ir daugiau ženklų

Ketvirtadienį „Lietuvos rytui“ E.Gentvilas patvirtino Prezidentūroje kalbėjęsis su D.Grybauskaite.

Norėdamas išvengti kokių nors prieštaringų žinių apie tai jis pranešė ir bendražygiams.

Politikas tvirtino, jog jo nė kiek nesuglumino faktas, jog šalies vadovė yra informuojama apie tyrimo eigą: „Tai rezonansinis tyrimas ir, manau, normalu, kad prezidentė turi žinių, kada jis bus baigtas.

Bet abejoju, kad ją pasiekia ir kokia nors detalesnė informacija apie pačią bylą.“

Be to, buvo ir daugiau ženklų, kad pusantrų metų užtrukęs ir partijai gyvenimą smarkiai apkartinęs tyrimas netrukus turėtų būti baigtas: „Antradienį tyrėjai mums sugrąžino per kratas paimtus partijos kompiuterius ir dokumentus.“

E.Gentvilo manymu, būsimus bylos poslinkius pranašavo ir vieno iš šios bylos įtariamųjų Raimondo Kurlianskio pasitraukimas iš „MG Baltic“.

Pirmadienį buvo pranešta, kad koncerno viceprezidentas R.Kurlianskis, kuris įtariamas buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui perdavęs 106 tūkst. eurų kyšį, pasitraukia iš visų einamų pareigų ir parduoda jam priklausančias akcijas.

Verslininkas tokį savo sprendimą aiškino būtinybe susitelkti į artėjantį teismo procesą.

Įtarimai partijai išplėsti

Apie sparčiai artėjančią ikiteisminio tyrimo pabaigą jau keletą kartų buvo skelbta ir anksčiau, bet kalbos, kad rezonansinė byla netrukus pasieks teismą, vis nepasitvirtindavo.

Ar naujausios žinios liberalus pradžiugino? Galbūt tikėtasi, kad byla subliūkš nepasiekusi teismo?

E.Gentvilas vakar „Lietuvos rytui“ pripažino, kad tokių vilčių neliko po to, kai teisėsauga rugsėjo pabaigoje į bylą įtraukė ir visą partiją.

Liberalų sąjūdžiui, kaip ir Darbo partijai, buvo pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir kyšininkavimo stambiu mastu. Liberalų sąjūdis esą gavo naudos per buvusio jos pirmininko E.Masiulio ir buvusio Seimo nario Šarūno Gustainio galbūt neteisėtą veiklą.

Po dviejų mėnesių įtarimai partijai buvo dar išplėsti. Prokurorai konstatavo, kad liberalai galėjo turėti naudos ir iš narystę partijoje sustabdžiusio parlamentaro Gintaro Steponavičiaus piktnaudžiavimo.

Tyrimas vyko per ilgai

Kad ir kaip būtų, žinią apie tyrimo pabaigą Liberalų sąjūdžio pirmininkas įvertino kaip gerą.

„Žinoma, daugiau kaip pusantrų metų užtrukęs tyrimas galėjo baigtis anksčiau.

Mūsų interesas yra, kad viskas kuo greičiau pasibaigtų. Nuo to priklauso mūsų reputacija.

Aš viliuosi, kad teisme nepasitvirtins interpretacijos, jog mūsų partija kaip nors yra su tuo susijusi.

Tie asmenys, kuriems pareikšti įtarimai, veikė be partijos žinios ar jos nurodymų“, – gynybos versiją dėstė E.Gentvilas.

Politiko teigimu, liberalai sieks, jog ilgai tirta byla, pasiekusi teismą, nebūtų specialiai vilkinama: „Mes stengsimės nesirgti ir vaikščioti į teismus. Bet yra ir kiti įtariamieji, kurių taktika gali būti kitokia.“

Sutapimai kėlė abejonių

Ilgai narpliojamą bylą liberalai iki šiol vengė komentuoti.

Vis dėlto E.Gentvilui kantrybė trūko, kai lapkričio pabaigoje, likus savaitei iki Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimų, teisėsauga nusprendė išplėsti įtarimus partijai.

Tada politikas pareiškė, kad teisėsaugos žaidimai jam kelia įtarimų. E.Gentvilas atkreipė dėmesį, kad pareigūnų veiksmai lyg tyčia sutampa su įvykiais partijoje.

Pavyzdžiui, pernai kratos pas G.Steponavičių ir buvusį Kauno vicemerą Rimantą Mikaitį irgi buvo atliekamos prieš pat partijos suvažiavimą.

„Dabar, artėjant suvažiavimui, – vėl nauja įtarimų dozė. Kodėl ji negalėjo atsirasti anksčiau – juk įtarimai G.Steponavičiui buvo pareikšti dar balandį“, – tuomet garsiai stebėjosi E.Gentvilas.

Tačiau vakar kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ politikas pripažino, kad galbūt teisėsauga ir turi argumentų, kuriais galėtų pagrįsti savo veiksmus: „Aš nenoriu sumenkinti jų darbo, bet iš šalies kai kurie dalykai atrodo gana keistai.

To netikrumo tikrai yra daug. Tikiuosi, kad prasidėjus teismui jo bus mažiau.“

Prokurorai surinko daugiau informacijos

Šią savaitę Vilniaus prokuratūra Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) perdavė naujos informacijos dėl galbūt neteisėto Liberalų sąjūdžio Seimo rinkimų kampanijos finansavimo.

Nustatyta, jog ji iš dalies finansuota Laisvės studijų centro lėšomis. Tarp šios viešosios įstaigos steigėjų – buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Masiulis ir jo pavaduotojas G.Steponavičius.

Tačiau Seimo narys G.Steponavičius vakar tvirtino, kad Laisvės studijų centro projektai buvo atsieti nuo partinės veiklos, o prokurorų įtarimus pavadino nepagrįstomis interpretacijomis.

Politikas aiškino, jog su Laisvės studijų centro pilietiškumo pamokų projektu per dvejus metus buvo aplankyta keli šimtai mokyklų, vykdavo diskusijos su vyresniųjų klasių moksleiviais bei mokytojais, dalyvaujant vienam politikui ir vienam jaunimo autoritetui – muzikantui, žurnalistui.

„Aš didžiuojuosi, kad šis projektas buvo įgyvendintas, ir jokių blogų poteksčių jame nematau“, – BNS tvirtino G.Steponavičius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.