Vilniaus valdžios sumanymas verčia iš koto

Vilnių kausto prieššventinės spūstys. Kad jos dar labiau padidėtų, ypač uoliai stengiasi Vilniaus valdžia. Ir atrodo, kad jai puikiai sekasi tai daryti.

Vilniečiai, važiuojantys Gedimino prospektu prieš pat 19 val., rizikuoja patekti į miesto valdžios paspęstus spąstus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniečiai, važiuojantys Gedimino prospektu prieš pat 19 val., rizikuoja patekti į miesto valdžios paspęstus spąstus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Dec 27, 2017, 1:58 PM, atnaujinta Dec 27, 2017, 4:05 PM

Vilnietis Gintautas Skarbalius praėjusį antradienį iš darbo į namus pajudėjo 18 val. 50 min. Darbovietė – šalia Gedimino prospekto, todėl nori nenori tenka juo važiuoti.

Įvertinęs situaciją mašinomis užkimštame prospekte, jis pasuko Arkikatedros link. Kol spūstyje pasiekė sankryžą su T.Vrublevskio gatve, atėjo ir 19 val.

O tada G.Skarbalius savo kailiu patyrė, ką reiškia Vilniaus valdžios noras žūtbūt užkimšti miesto centrą.

Prieš nosį pastatė vazoną

Iki sankryžos su T.Vrublevskio gatve G.Skarbaliui buvo likę vos 20 metrų, kai laikrodis išmušė 19 val. Lygiai tuo metu pasirodė penki „Grindos“ darbuotojai ir tiesiai prieš mašinas sunkiu gėlių vazonu užtvėrė vieną eismo juostą.

Suprantamas mero Remigijaus Šimašiaus noras kelti chaosą Gedimino prospekte, bet G.Skarbalius vylėsi, kad tą vazoną jam pavyks apvažiuoti – užtverta tik viena eismo juosta.

Tačiau bėda – šviesoforas nebekeitė spalvų – įstrigo ties raudona. Per tą laiką Gedimino prospektas užsikimšo per visą ilgį – nuo V.Kudirkos aikštės.

Patarė rinktis kitą maršrutą

Tuo metu pasirodė ir Vilniaus savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnai. Jie, matyt, jau žino, kad prospekte bus visiška koma.

Į G.Skarbaliaus klausimą, ką daryti, pareigūnai mandagiai paaiškino, kad šviesoforo raudonas signalas degs visą naktį, žalio nebebus galima sulaukti, ir patarė ieškoti kitų išvažiavimų– Labdarių arba Tilto gatve.

Prospekte kilo chaosas. Arkikatedros link važiavę automobiliai pradėjo apsisukinėti. Vietos mažai, visi keikiasi, signalizuoja.

Šiaip taip prospekte apsisukęs G.Skarbalius nutarė pasirinkti išvažiavimą Tilto gatve.

Įsukti į gatvę neįmanoma

Visa bėda, kad dalis prospekte įstrigusių vairuotojų pasielgė taip pat. Krūva automobilių plūstelėjo iš Gedimino prospekto, kita dalis atvažiavo iš Vilniaus gatvės, ir Tilto gatvė buvo tiesiog paralyžiuota.

Iš jos išvažiuoti į T.Vrublevskio gatvę – beveik neįmanoma, nes ja važiuojantiems automobilininkams sankryžoje su Gedimino prospektu miesto savivaldybės nurodymu nuo 19 val. nuolat dega žalia šviesa.

Nėra net menkiausios galimybės įsisprausti į mašinų srautą. Nebent jį šiek tiek pristabdo link rožinės Kalėdų eglutės skubanti pėsčiųjų minia. Ačiū jai. Jeigu ne pėstieji, G.Skarbalius Tilto gatvėje būtų rymojęs iki ryto.

Vietoj 10 sugaišo 35 minutes

Taigi kai šiaip ne taip vilniečiui G.Skarbaliui pavyko įsukti į T.Vrublevskio gatvę, laikrodis rodė 19 val. 25 min.

300 metrų atstumas nuo darbo įveiktas per 35 minutes!

Jeigu ne keistas Vilniaus mero R.Šimašiaus sumanymas nuo 19 val. uždaryti prospektą, būtų užtekę 10 min.

Tiesa, negali pykti, nes, pasak R.Šimašiaus, dėl uždaryto prospekto smarkiai išlošia pėstieji ir dviračiais važiuojantys vilniečiai, galintys nevaržomai laigyti ištuštėjusiu prospektu. („Sostinė“)

Žarsto patarimus

Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Miesto eismo organizavimo departamento specialistai pataria, kaip išvengti spūsčių.

„Pagrindinės eismo spūsčių priežastys yra vis didėjantis transporto priemonių skaičius ir pasirinkimas keliauti asmeniniais automobiliais.

Kiekvienais metais transporto srautai Vilniuje tik auga – 2017 m. rugsėjį, palyginti su 2016 metų rugsėju, sostinės gatvėse transporto priemonių padaugėjo 3 proc., o tai yra apie 8 tūkst. papildomų transporto priemonių“, – teigė įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Miesto eismo organizavimo departamento vadovas Aleksejus Apanovičius.

„Susisiekimo paslaugos“ pataria, kaip elgtis prieššventiniu laikotarpiu:

Šventiniu laikotarpiu rekomenduojama nekeliauti automobiliu po vieną, o planuoti bendras keliones su šeimos nariais.

Svarbu ir nuolat stebėti eismo situaciją, laiku reaguoti į šviesoforo signalus.

Vairuotojams svarbu susikaupti ir nesiblaškyti. Spūstyse rekomenduojama pasirinkti reikiamą eismo juostą iš anksto ir nesirikiuoti kaskart, kai pradeda judėti automobiliai kitoje juostoje.

Jeigu įvyko nedidelė avarija, įvykio deklaracijoje užtenka nusibraižyti schemas ir pasirašyti deklaracijas, o likusią informaciją užpildyti patraukus transporto priemones į šalikelę ar netoliese esančią stovėjimo aikštelę.

Galiausiai viskas priklauso nuo pačių eismo dalyvių ir supratingumo vienas kito atžvilgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.