Gavę per nosį valdžios cirkininkai ieškojo skydo

Patyčios ar taikli pilietinė kritika valdžiai? Toks ginčas kilo, kai per muzikos apdovanojimų M.A.M.A. ceremoniją Kauno „Žalgirio“ arenoje valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis buvo pavaizduotas kaip klounas.

Hiphopo grupės „G <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Hiphopo grupės „G <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Jan 30, 2018, 7:31 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 8:01 AM

Milžiniška R.Karbauskio nuotrauka, kurioje politiko veidas išdažytas kaip klouno, pasirodė per populiarios hiphopo grupės „G & G Sindikatas“ pasirodymą.

M.A.M.A. renginio metu apskritai netrūko šmaikščių žodžių strėlių valstiečių adresu ir kritikos dabartinei valdžiai dėl jos draudimų politikos.

Bet valstiečių veikėjai tai įvertino kaip nederamas patyčias.

Politikas puolė aimanuoti

Terminą „patyčios“ valstiečiai ėmė gana plačiai vartoti jau pačioje savo kadencijos pradžioje, taip vadindami bet kokią viešą kritiką savo atžvilgiu.

Daugelis politikų ir ekspertų teigė, jog tai – sąmoninga naujosios valdžios gynybos taktika siekiant kritiką jų adresu maksimaliai sumenkinti ar tai parodyti kaip piktos valios aktą.

Nieko nuostabaus, kad praėjusį savaitgalį iš valstiečių ir jų rėmėjų stovyklos vėl pasklido šauksmai apie patyčias.

„Pasirinktas kelias man įkąsti jokio poveikio man nepadarys, bet to paties negaliu pasakyti apie vaikus ir paauglius. Jiems tai matant televizijos ekranuose ima atrodyti, jog patyčios yra normalu. Jie mato, kaip rimti dėdės ant scenos patyčių pagalba demonstruoja savo „kietumą“.

Liūdna, jog Lietuvoje vis dažniau suaugusieji nesupranta, kaip jų elgesys veikia vaikus ir jaunimą“, – feisbuke aimanavo R.Karbauskis.

Negana to, politikas apkaltino populiarius atlikėjus veidmainyste, nes jie taip pat dalyvauja įvairiose kampanijose prieš patyčias. Valstiečių vadovas taip pat pasišaipė iš muzikantų, esą jie tyčiodamiesi taip mėgina kompensuoti dėmesio ir įvertinimo trūkumą.

Sekėjai išsipaišė veidus

R.Karbauskio rėmėjai irgi audringai piktinosi Kaune pademonstruotu pokštu, suteikdami jam net politinę potekstę – esą tokie išpuoliai rodo, jog valstiečių priešai, pirmiausia „Vilniaus elitas“, apimti desperacijos ir nebesiskaito su jokiomis priemonėmis.

O parlamentarai valstiečiai Robertas Šarknickas ir Aušra Papirtienė, solidarizuodamiesi su R.Karbauskiu, nusidažė veidus kaip klounai ir šias savo nuotraukas su komentarais paviešino.

R.Šarknickas paskelbė, jog Kaune buvo nubraukta mažiausiai 10 metų kovos su patyčiomis mūsų visuomenėje.

Tuo metu A.Papirtienė dramatiškai klausė: „O jei mūsų tėvynei iškils išorės priešo grėsmė, ar tas pats jaunimas eis ginti tėvynės, kai juos tai daryti kvies klounai?“

Tiesa, prieštaringai vertinamas sveikatos apsaugos ministras valstietis Aurelijus Veryga, irgi sulaukęs daug pašaipų per muzikos šventę Kaune, dalijosi renginio įrašais ir vertino juos su humoru, net tam pritardamas.

Konservatoriui – gėda

Internete kilus ginčams, daugelis komentatorių prikaišiojo R.Karbauskiui bei jo sekėjams, kad paskelbdami save aukomis jie sumenkina ir sukarikatūrina patyčių problemą ir tuo pat metu tyčiojasi iš Lietuvos savo valdymu.

„Iš kokio urvo turi būti išlindęs, kad nesuprastum, kas yra politinė satyra?“ – „Facebook“ klausė konservatorių vedlys Gabrielius Landsbergis ir patarė valstiečiams pavartyti karikatūromis išmargintus užsienietiškus leidinius.

„Man nuoširdžiai gėda prieš visus tuos, iš kurių iš tiesų yra tyčiojamasi, ir prieš tuos, kurie iš tiesų kovoja su patyčiomis. Gėda, nes šįkart ginamas tas, kuris ne tik nevertas gynybos, bet, tiesą sakant, pats yra patyčia.

Pažadėjęs ginti silpnuosius – iš jų atima. Pažadėjęs skaidrinti – slepia tiesą. Pažadėjęs kurti – ardo pamatus to, ko pats niekada nestatė“, – rėžė G.Landsbergis.

Profesionalas padėjo tašką

Žinomas psichologas, Vaikų linijos vadovas Robertas Povilaitis irgi aiškino, jog valstiečiai terminą „patyčios“ vartoja neteisingai.

„Kaip besigilinantis į patyčias turbūt turėčiau džiaugtis, kad tiek žmonių staiga pradėjo tuo domėtis, bet šitas dėmesys nedžiugina, nes daugeliu atvejų nekalbama apie tikrąsias patyčias“, – pareiškė R.Povilaitis.

Anot Vaikų linijos vadovo, besiginantys nuo aštrios kritikos politikai turėtų labiau gilintis, kaip patyčios pasireiškia mokyklose, ir rūpintis, kad ten būtų diegiamos efektyvios prevencinės priemonės.

Psichologas priminė, jog patyčiomis vadintinas agresyvus elgesys prieš silpnesnį asmenį, taikantis į to asmens išvaizdą ar kitas prigimtines savybes, o politiko vaizdavimas kaip klouno, kaip ir pasišaipymas iš viešų asmenų, – tik politinė satyra ar kritika.

„Apskritai aš nevartočiau termino „patyčios“ kalbėdamas apie politikus, nes jie paprastai nėra bejėgiai žmonės, o savo pažeistas teises gali ginti įvairiomis priemonėmis, be to, jie kuria įstatymus, tad galia dažnai yra jų rankose“, – aiškino R.Povilaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.