Dingusio berniuko kaime – keistų įtarimų banga

Po aštuonias paras Panevėžio rajone trukusių dingusio berniuko paieškų policija sustabdė intensyvias paieškas.

 Sodyba, kurioje dingo vaikas.<br> JP.lt nuotr.
 Sodyba, kurioje dingo vaikas.<br> JP.lt nuotr.
 Sodyba, kurioje dingo vaikas.<br> JP.lt nuotr.
 Sodyba, kurioje dingo vaikas.<br> JP.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos ryto“ televizija, Kristina Ragauskienė, Dovilė Sobutaitė

Feb 8, 2018, 8:23 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 1:04 PM

Tačiau dėl to chaosas nesibaigė. Naktimis apylinkėse šmirinėja savanoriais prisistatantys asmenų būriai.

Einama į privačias valdas, perkasinėjami šiltnamiai, naršomi ūkiniai pastatai. Tėvus užgulė kaltinimų lavina, esą jie kalti dėl vaiko dingimo.

Mažylio gedintys kaimo žmonės baiminasi, kad vaiko nerandant nei gyvo, nei mirusio gyvenimas lyg šiol ramiame kaime ima panašėti į  „violetinės Garliavos psichozę“. 

 Specialistai tikina, kad tokia psichozė gali privesti prie savižudybės, praneša „Lietuvos ryto televizija“.

Užsiminė apie vagystes

Vos dingus vaikui tėvai išsakę nuogąstavimus, kad paieškos organizuotos prastai. Po šių viešai išsakytų priekaištų socialiniai tinklai ėmė ūžti.

Žmonės masiškai iš visos Lietuvos lėkė į lig šiol mažai kam žinomą Kunciagalio kaimą Panevėžio rajone ir organizavo savo paieškas. Į ramų kaimą žmonės plūdo net naktimis. Ėjo per sodybas. Perkasė šiltnamius, tikrino ūkinius pastatus.

„Nebežmoniškai visur vaikščiojo tiesiog su prožektoriais per naktis, visur, aš net nebežinau jau... Gal kiti nuo širdies ieško, bet kiti turbūt vaikšto tik prisidengę šituo ieškojimu, tai ten kai ką apeina kai kur, kirvius kokius pavagia, tai vėl kokį daiktą paima“, – kalbėjo kaimo gyventoja Bronė.

Savanoriu prisistatantis panevėžietis tikina renkantis įrodymus įvykio vietoje. Policijai pranešė neva radęs susaugusiojo ir vaiko pėdsakus vedančius upės link. „Persiunčiau, toliau viską tirs, tiek nuotraukas, tiek vaizdo įrašus filmuotus naktį kur pėdsakai, tiek tą įrašą mergaitės, viskas pateikta“, – kalbėjo Vilmantas Bieliūnas.

Savanoriai turi savo tikslų

Specialistų teigimu, tokia vadinamųjų savanorių saviveikla nieko gero neduoda. „Žmonės tiesiog reaguoja į kažkokį populiarų dalyką, tarkim, vaiko dingimas, prisimenant Garliavos įvykius, prievarta seksualinė prieš vaiką, yra toks dirgiklis, kuris visada sujaudina visuomenę ir tada jie puola sutartinai, reaguodami į tą dirgiklį, į tą situaciją. 

Ir iš tikrųjų rūpinasi turbūt ne tiek, kaip išspręst tą problemą, o daugiau būti svarbių įvykių sūkuryje. Ir tuo patiems jaustis svarbiems“, – sakė psichiatras Martynas Marcinkevičius.

Savanorių elgesys pareigūnus neramino ir tebevykstant paieškoms. Pareigūnai pastebėjo, kad dalis žmonių nusiteikę nerimtai ir į nelaimę žiūri lyg į pramogą - atvyko išgėrę bei ieškojo progų pasirieti.

Atvyko girti

Sekmadienio pavakare su lrytas.lt bendravusi Panevėžio policijos atstovė neslėpė, kad dalis savanorių pareigūnams bei vietos gyventojams kėlė problemų. 

„Didžioji dalis savanorių yra iš tiesų aktyvūs žmonės, kurie dirba, ieško ir bendradarbiauja su pareigūnais. Bet yra ir tokių (ko gero, tai normalu, kai didelė masė žmonių vienoje vietoje), kurie atvažiuoja ne paieškai, o atvažiuoja tiesiog pabūti. Net atvažiuoja neblaivių asmenų. 

Tai pareigūnams tenka atlikti ne vien paieškos funkciją, bet ir užtikrinti tvarką, skirti susipykusius asmenis ir panašiai.

Jie braunasi į privačias teritorijas, kurios jau yra patikrintos. Kažkas naujai atvažiavęs bando lieti pyktį, brautis į teritorijas per prievartą, į namus. Visą tai buvo ryte apie 11 val.“, - pasakojo R. Galkauskienė. 

„Kaimynai prašo policijos pagalbos, kad žmonės nebesiveržtų į jų kiemus, nenaikintų jų turimo turto. Kol kas ne... Bet jei atsiras priekaištų, tarkim, dėl sunaikinto turto, tai bus pradėti ir tyrimai“, - sekmadienį sakė policijos atstovė.

Kaip jau ne kartą skelbė lrytas.lt, vaiko ieškoma nuo trečiadienio, kada apie jo dingimą pareigūnus informavo tėvai – jie nurodė, kad neranda kieme su tėvu buvusio berniuko. Netoliese sodybos teka Nevėžio upė, todėl keliama nelaimingo atsitikimo versija, kad vaikas galėjo nuslysti į vandenį ir būti nuneštas srovės. Vis dėlto policija neatmeta ir kitų galimų vaiko dingimo priežasčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.