Saulius Skvernelis prakalbo apie ryšius su Rusija ir prezidentinę kampaniją

Premjeras Saulius Skvernelis neigia kalbas, kad jo pasakyti žodžiai apie santykių su Rusija užmezgimą yra prezidento rinkimų kampanijos pradžia. Apie tai jau anksčiau yra prabilę kai kurie politologai, tačiau ministras pirmininkas turi jiems atsaką.

lietuvos respublikos, seimas, posėdis, Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
lietuvos respublikos, seimas, posėdis, Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-13 08:15, atnaujinta 2018-02-13 08:40

„Tai prasti politologai, jei sugeba tokias išvadas padaryti“, – LRT radijuje antradienio ryte kalbėjo premjeras.

Jis teigė, kad apie jokią prezidentinę kampaniją nėra kalbama ir greitu metu neketinama tai daryti. Be to, jis tikino, kad nebuvo kalbama apie ryšius su Rusijos vadovais, o apie politinius ryšius neaukščiausiame lygmenyje.

„Visa kita (kas yra kalbama – Aut.) yra žodžių iškraipymas ir aš nematau reikalo apie tai daugiau kalbėti“, – rėžė S.Skvernelis.

Diskusijos vyksta

Ministras pirmininkas taip pat kalbėjo ir apie svarstymus visas 14 ministerijų sukelti po vienu stogu. Kalbama, kad Lietuvos edukologijos universitetui (LEU) prisijungus prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) ir išsikėlus į Kauną, vadinamasis ministerijų miestelis galėtų įsikurti centriniame LEU pastate.

Premjeras teigė, kad planai ministerijas sukelti į vieną pastatą yra, tačiau sakė, kad kol kas nėra aišku, ar tai bus beveik Vilniaus širdyje, prie Neries esantis LEU pastatas. Neatmetama, kad šis nekilnojamas turtas gali būti ir parduotas.

„Diskusijos vyksta. Jeigu tas turtas būtų parduotas, tai viskas iki paskutinio euro cento keliautų į aukštųjų mokyklų ir studentų gyvenimo gerinimą“, – kalbėjo S.Skvernelis, pridurdamas, kad kai kurių aukštųjų mokyklų bendrabučių būklė yra itin prasta, tad reikia skirti lėšų jų tvarkymui.

Visgi, ministerijų miestelis išlieka realia galimybe, nes, pasak ministro pirmininko, net 6 ministerijos yra įsikūrusios visiškai neefektyviuose pastatuose. Kai kurios ministerijos, pavyzdžiui Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų, liktų ten kur yra, bet kitos būtų perkeliamos į vieną bendrą pastatą.

„Kai kurios ministerijos jau išreiškė norą. Valstybės turto konsolidavimas planuojamas“, – teigė ministras pirmininkas S.Skvernelis.

Kainos nekils

Premjeras  sakė, kad keleivių pervežimas traukiniais dėl valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ nebrangs.

„Nėra jokios paslapties – keleivių vežimas yra nuostolingas, tačiau niekas neturėtų brangti, kadangi sprendima yra tokie priimti, kad „Leituvos geležinkeliai“, kaip holdingas, mokės į valstybės biudžetą dividendus ir tik sumokėjus dividendus bus galima kalbėti apie kompensaciją ar dotaciją keleivių vežimui“, – teigė S. Skvernelis.

Vyriausybė pirmadienį pritarė, kad „Lietuvos geležinkeliai“ sukurtų tris antrines bendroves, joms būtų perduota keleivių ir krovinių pervežimo bei infrastruktūros valdymo veikla. Visas jas valdytų bei kontroliuotų „Lietuvos geležinkeliai“.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis pripažino, kad keleivių vežimas geležinkeliais veikiausiai nebus pelninga veikla ir ją teks subsidijuoti iš valstybės biudžeto.

„Keleivių vežimas abejotina, kad bus pelningas. (...) Tos įmonės infrastruktūros ir krovinių vežimo tikimės, kad bus pelningos ir mokės dividendus į biudžetą. Iš biudžeto ta subsidija bus skirta ir tikimės, kad dividendai bus didesni už subsidiją“, – pirmadienį kalbėjo R. Masiulis.

Valstybė nuo šių metų „Lietuvos geležinkeliams“ turėtų kompensuoti keleivių vežimo nuostolius, tačiau dotacijos suma priklausys nuo įmonės dividendų. Bendrovė iš keleivių vežimo veiklos 2016 metais patyrė 36,5 mln. nuostolių, o per šešis praėjusių metų mėnesius – 16,8 mln. eurų, arba 6,1 proc. mažiau nei užpernai tuo pačiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.