Sienų terliotojų karas – į naudą tyrėjams

Kai policija sučiupo daugiausia miestą grafičiais ištepliojusių 13 piešėjų, laisvėje likę jų draugai dalijosi vien užuominomis, nes dėl didžiulio įsislaptinimo jie vienas kitam nesisako net tikrųjų vardų.

Pastatas Kęstučio g. 41A yra grafičių piešėjų tarpusavio kovų liudininkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastatas Kęstučio g. 41A yra grafičių piešėjų tarpusavio kovų liudininkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2018-02-13 16:00, atnaujinta 2018-03-04 22:13

Kas yra Solomonas, Gigs, Runch? Jų slapyvardžiai mirgėjo po sėkmingos policijos operacijos, o iš pareigūnų ir pačių terliotojų pasakojimų paaiškėjo, kad Vilniuje jau keletą metų vyko grafičių piešėjų gaujų karas. Dėl jo kentėjo pastatai, sienos, tvoros.

Užpaišyti vieni kitų piešinius, arba vadinamuosius tagus, paskui tai nufotografuoti ir viešai paskelbti.

Taip atrodė pergalė šiame kare. Tačiau ji – vienadienė, nes kitą naktį kitos gaujos nariai taip pat pasielgia su buvusių nugalėtojų piešiniu.

Tai grafičių piešėjų žargonu vadinama užkrosinimu.

Solomonas ir kiti sulaikytieji taip pat buvo įsisukę į šio karo audras. Gali būti, kad terliotojų karas šiek tiek padėjo pareigūnams, nes garsiausi grafičių piešėjai buvo praradę budrumą.

Dienos be dramų – retos

Peržvelgus įrašus grafičių piešėjų interneto svetainėje paaiškėjo, jog pastaraisiais mėnesiais jie buvo taip įsitraukę į karą, kad po naktinių žygių, kai užterliodavo priešininkų piešinius, nebesugebėdavo net įkelti nuotraukų, tad brūkšteldavo tik adresus.

„Tai data istorijoje, kai mirė Lietuvos grafičiai, nes dvi kvailių komandos susipyko“, – praėjusių metų pabaigoje pranašiškai rašė vienas terliotojas.

Kitas terliotojas jam pritarė: „Pažiūrėsime, kas ilgiau laikysis. Darosi įdomu.“

O vėliau, kai karas įsisiūbavo, patys terliotojai stebėdavosi, kai diena, jų žodžiais, būdavo be dramų. Suprask – be užpaišytų piešinių, viešo santykių aiškinimosi, siuntimo vienas kito velniop.

Pastaruoju metu nuo tokio karo ypač kentėjo Žvėrynas ir Lazdynai.

Garsh slapyvardžiu prisistatantis terliotojas taip aprašė karą (iš pasakojimo teko išbraukti keiksmažodžius. – Red.): „Kęstučio gatvės istorija: buvo Ice ir Smoke, atėjo Ifoe ir dėjo krosą ant Smoke, paliko Ice. Tuomet atėjo Smoke ir kur kas kokybiškiau, nei pats geba, pritagino ant Ifoe. Ifoe tikrai supranta, kas čia pritagino, todėl parašo „fuck off“ ir kartu dar deda Ice’ui.“

Kitas terliotojas jam pamėgino prieštarauti: „Ką čia spangsti? Ifoe dabar piktas ant pasaulio. Iškrosino Mogo, Eta, Smoke. Smoke iškrosino Ifoe, tai Ifoe nežinia kodėl ir visai iš lempos Torch, Ice iškrosino. Vienu žodžiu, dabar visas Vilnius bus apšiktas.“

Dirbo aštuonis mėnesius

Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas Marekas Gulbinovičius tikino, kad prieš sulaikant terliotojus atliktas didelis analitinis darbas.

Tyrimas buvo pradėtas prieš aštuonis mėnesius, dirbo ne mažiau kaip 8 kriminalinės policijos pareigūnai.

„Reikėjo nustatyti asmenis, kurie slypi po tais vadinamaisiais tagais. Iš pat pradžių atrodė, kad tai bus gana lengva užduotis, tačiau tyrimui įsibėgėjus pamatėme, kad reikės išeikvoti daug resursų. Galiu pasidžiaugti, kad tai pavyko“, – pasakojo M.Gulbinovičius.

Vis dėlto galima suabejoti jo žodžiais, kad „tagų“ autoriai nuolat keičiasi. Taip, yra tam tikros grupės, pastaruoju metu atsiranda naujų, atvažiuoja asmenys iš kitų miestų, užsienio šalių. Tačiau yra grafičių piešėjų, kurie miestą nesustodami terlioja penkerius ir daugiau metų.

Tyrimą pabaigs lapkritį

Solomoną ir kitus grafičių piešėjus Vilniaus apygardos prokuratūra nusprendė paleisti į laisvę, tačiau nurodytos bausmės kitiems terliotojams paliko įspūdį.

Už istorinę ar kultūrinę reikšmę turinčių vertybių sunaikinimą ar sugadinimą gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Sulaikytų asmenų veiksmais padaryta materialinė žala dar skaičiuojama ir ji gali siekti ne vieną tūkstantį eurų. Paleidus į laisvę jiems paskirti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Pasak M.Gulbinovičiaus, tai didžiausias sulaikymas sostinėje, susijęs su neteisėta grafičių piešėjų veikla.

„Grafičių tema Vilniuje buvo aktuali daugiau nei dešimtmetį, tai nepuošia miesto. Mes dėsime visas pastangas, kad tyrimą baigtume kuo greičiau. Tikimės, kad byla teismą pasieks jau lapkritį“, – žadėjo Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas.

Policija stebėjo forumą

„Susiraukęs, susireikšminęs, gyvenimu nepatenkintas. Kas? Grafičių piešėjas?“ – savikritikos terliotojų pokalbių forume nevengė vienas dalyvis.

Kai vienas kito jie ėmė klausinėti, ką sučiupo pareigūnai, Policija prisistatantis dalyvis išvardijo sulaikytųjų slapyvardžius: Gigs, Runch, Quaz, Kree, Ice, Torch, Smoke, Ifoe, Tonick, Eta, Mogo, False, Ogre.

Keista, bet tarp jų nėra Solomono.

Bet juk vienam iš sulaikytųjų buvo pareikšti įtarimai ne dėl svetimo turto niokojimo ir viešosios tvarkos pažeidimo.

Tačiau Policija pasivadinusiam dalyviui kiti patarė neapsimetinėti: „Persistengei. Lietuvos policijoje niekas taip tiksliai ir taisyklingai nerašo. Netikras.“

Vis dėlto akivaizdu, kad policija terliotojų forumą akylai stebėjo, kartais pateikdama klausimų, kuriuos užkietėję grafičių piešėjai palydėdavo užgauliu žodžiu „mentas“.

Pareigūnai darydavo esminę klaidą klausdami, kas slepiasi po vienu ar kitu slapyvardžiu, siekdami daugiau sužinoti apie juos sudominusį asmenį.

Skelbti tokią informaciją forume griežtai draudžiama – tokia svarbiausia grafičių piešėjų taisyklė.

Tad jie vienas ant kito pyko, kai kažkuris po sulaikymo viešai paskelbė dar vieno nesučiupto terliotojo slapyvardį.

Pardavė dėl narkotikų?

Sulaikius garsiausius terliotojus ne visi liūdėjo. Priešininkų barikadų pusėje pasigirdo krykštavimų.

Štai Skoma pareiškė, kad dėl to nuoširdžiai džiaugėsi. Jis prisipažino anksčiau pats išdavęs du grafičių piešėjus. Ir paaiškino, kodėl taip pasielgė: jį patį policija pagavo pagiringą, jis baiminosi kvaišalų abstinencijos priepuolio, be to, jo draugė laukėsi.

„Taip, aš išdaviau savo draugus, jie man buvo tokie, tik draugai neatsuka nugaros“, – prisipažino Skoma ir paminėjo, kad jį patį kiti piešėjai bent penkis kartus buvo išdavę.

Jo nuomone, policijos pareigūnams nebuvo sunku sučiupti 13 garsiausių grafičių piešėjų. Tiesiog kažkuris įkliuvo su narkotikais ir išdavė kitus.

„Purvino kokaino reikalai, net ką parduodi, nežinai“, – daugelį papiktino Skomos įrašas.

162 000

Tiek eurų šiais metais savivaldybė ketina skirti grafičiams valyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?