Kino centras naujam Š. Barto kino filmui skyrė pusę milijono eurų valstybės lėšų

Kino tarybos ekspertams įvertinus dar dviejų kategorijų – vaidybinių ilgametražių filmų ir debiutinių filmų gamybos – projektus bei pateikus savo rekomendacijas, Lietuvos kino centro direktoriaus sprendimu finansavimas skirtas 5 vaidybiniams ilgametražiams filmams. Projektams iš šių metų biudžeto paskirstyta 815 763 eurai. Bendras paramos dydis šiems sumanymams įgyvendinti per dvejus metus bus 1 959 763 eurai.

Kino centras naujam Š.Barto kino filmui skyrė pusė miljono eurų valstybės lėšų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kino centras naujam Š.Barto kino filmui skyrė pusė miljono eurų valstybės lėšų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2018, 2:24 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:38 PM

LKC atlikus administracinį vertinimą, Kino tarybos ekspertams buvo perduota svarstyti 9 vaidybinių filmų projektai: 5 ilgametražiai, 1 mikrobiudžeto ir 3 debiutiniai filmai. Visi projektų teikėjai gaus kiekvieno projektą vertinusio eksperto raštiškas išvadas.

Parama skirta ir dviejų jau patyrusių ir pripažintų režisierių naujiems kūrybiniams sumanymams įgyvendinti. Gamybos kompanija „Kinema“ ir režisierius Šarūnas Bartas jau šiemet pradeda filmo „Sutemose“ filmavimus. Vaidybinio ilgametražio filmo gamybos projektui skirta 500 000 eurų parama, o Kino tarybos rekomenduojama bendra valstybinio finansavimo suma per 2018–2019 metus yra 700 000 eurų.

Pasikeitus finansavimo taisyklėms nuo šių metų vien tik Lietuvos prodiuserių jėgomis kuriamiems filmams valstybės parama negali viršyti 90 proc. bendro filmo gamybos biudžeto. Bendrai su užsienio šalių partneriais įgyvendinamiems projektams šis parama ribojama iki 60 proc. bendro gamybos biudžeto.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad režisierius Šarūnas Bartas buvo apkaltintas seksualiniu priekabiavimu. Tą kartą prabilo aktorė Julija Steponaitytė, kuri pareiškė, kad prieš 5 metus režisierius Šarūnas Bartas seksualiai prie jos priekabiavo. Vėliau, multimedijų platformos „Nanook“ rengiamoje tinklalaidėje „Nyla“ savo patirtimi, taip pat įvykusia prieš 5 metus, pasidalijo ir dailininkė Paulė Bocullaitė.

Į šiuos įvykius sureagavęs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius viešai paskelbė, kad abejoja, ar režisieriaus įmonei „Kinema“ turėtų naudotis savivaldybės patalpomis. Režisierius pats ėmėsi veiksmų ir pareiškė išsikraustąs.

Nebuvo priežasčių neremti

Lietuvos kino centras naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad nebuvo nustatyta priežasčių, kodėl Š.Barto filmas negali būti finansuojamas.

„Gaunamus projektus analizuoja ir vertina Kino taryba, kurią sudaro 7 ekspertai. Projektai svarstomi ir vertinami pagal tiksliai nustatytus kriterijus (projektų vertinimo lentelė pridedama). Pagal surinktus vertinimo balus sudaromas konkurse dalyvaujančių projektų reitingas, ekspertai siūlo sprendimą dėl finansavimo.

Pagal sudarytą vertinamų projektų reitingą režisieriaus Š. Barto projektas surinko 46,57 balo (iš 63 galimų) ir buvo trečias iš penkių finansuotų projektų. Pateikta paraiška atitiko reikalavimus, nustatytus kultūros ministro patvirtintose Filmų parengiamųjų ir gamybos darbų projektų valstybinio finansavimo taisyklėse.

Tik Kino įstatymo 9 straipsnio 7 dalis nustato baigtinį sąrašą priežasčių, kurioms esant valstybės finansavimas negali būti skiriamas net ir geros meninės ir vadybinės kokybės projektui. Nei vienas įstatymo ribojimas IĮ Šarūno Barto „Studija Kinema“, teikusiai paraišką, nėra taikomas“, – rašoma Lietuvos kino centro pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.