Seime – Konstitucijos pataisas, kurios R. Paksui leistų kandidatuoti ir į prezidentus

Valdantieji su „tvarkiečiais“ registravo Konstitucijos pataisas, kurios per apkaltą pašalintam Rolandui Paksui atvertų kelią kandidatuoti ir į prezidentus.

Rolandas Paksas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rolandas Paksas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milena Andrukaitytė (BNS)

Mar 16, 2018, 11:29 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:54 PM

Pagal projektą, per apkaltą iš pareigų pašalintas asmuo praėjus dešimčiai metų galėtų būti renkamas Seimo nariu ir prezidentu, taip pat galėtų būti skiriamas ministru, premjeru bei, turėdamas reikiamą kvalifikaciją, turėtų teisę pretenduoti į teisėjo ar valstybės kontrolieriaus pareigas.

Šias pataisas registravo 72 Seimo nariai – valdantieji „valstiečiai“, tarp jų frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ir premjeras Saulius Skvernelis, taip pat Socialdemokratų darbo frakcijos atstovai, „tvarkiečiai“, keli Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariai.

Tarp pasirašiusiųjų pataisas yra ir du liberalai – Jonas Varkalys ir Jonas Liesys.

Seimas anksčiau šią savaitę po pateikimo pritarė konservatorių ir liberalų Konstitucijos pataisų projektui, kuris R. Paksui būtų leidęs kandidatuoti tik į Seimo narius, taip pat draustų būti renkamam į Seimo vadovybę. Už šias pataisas balsavo 99 Seimo nariai, du buvo „prieš“ ir dešimt susilaikė.

Premjeras S. Skvernelis tuomet apie pataisas sakė, kad jos „visiškai įgyvendina Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą“.

„Esame valstybė, kuri linksniuojama kaip pažeidinėjanti žmogaus teises, ir to toleruoti negalima. Turi būti priimtas sprendimas, atsižvelgiant į EŽTT sprendimą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Aš matau, kad tai yra sprendimas, visiškai įgyvendinanti EŽTT sprendimą, kalbant apie pažeidimus, kurie buvo valstybės padaryti jo atžvilgiu“, – teigė Vyriausybės vadovas.

R. Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento pareigų.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2011 metais nusprendė, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose yra neproporcingas.

Kandidatuoti per apkaltą pašalintiems asmenims draudžiama remiantis Konstitucinio Teismo (KT) aiškinimu, jog toks asmuo negali eiti pareigų, kurioms būtina konstitucinė priesaika. Pasak KT, tokią nuostatą pakeisti galima tik pakeitus Konstituciją.

Niekaip nepriimant Konstitucijos pataisų, kurios R. Paksui atvertų kelią į rinkimus, Strasbūro teismo sprendimų vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Kabinetas Lietuvai pritaikė vadinamąją sustiprintos priežiūros procedūrą.

Seimas prieš trejus metus bandė priimti Konstitucijos pataisas, kurios R. Paksui būtų atvėrusios kelią į rinkimus, bet pritrūko balsų. Minimos pataisos būtų leidusios kandidatuoti ir į Seimą, ir prezidentus.

Konstitucijai pakeisti reikia, kad per priėmimą už pataisas balsuotų ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Dėl pataisų priėmimo būna balsuojama du kartus, su trijų mėnesių pertrauka.

R.Paksas iš prezidento pareigų pašalintas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą. KT pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.