Siūlymas dėl pirmalaikių rinkimų buvo populistinis, sako V. Pranckietis

Siūlymas dėl pirmalaikių Seimo rinkimų buvo populistinis, teigia parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis, pats balsavęs „už“ šį projektą.

Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 20, 2018, 3:31 PM, atnaujinta Mar 20, 2018, 4:10 PM

„Kaip ir sakėme, bandymas pabūti populistais nepavyko, ir toliau bus dirbama“, – antradienį žlugus idėjai rengti pirmalaikius Seimo rinkimus žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Jis teigė po pateikimo balsavęs už opozicijos inicijuotą Seimo nutarimo projektą, nes taip buvo pažadėjęs.

„Pritariau tai nuomonei, kuri vyravo, kad žmonės norėjo, jog būtų pateikiama, todėl sakiau, kad balsuosiu už pateikimą“, – aiškino V. Pranckietis.

Jis pabrėžė buvęs tikras, kad net jeigu būtų pritarta projektui po pateikimo, vėliau jis vis tiek būtų atmestas.

„Puikiai žinojome, kad tada, kai būtų reikėję balsuoti, kad tikrai išeikime, taip, kaip aštuonis kartus, taip ir šį kartą būtų balsavę taip pat“, – sakė parlamento vadovas.

Jis tikino nepakeitęs pozicijos, kad dėl kai kurių Seimo sprendimų jam gėda, nors dauguma jų džiugina.

„Man dabar gera už tuos sprendimus, kurie priimami daugumos balsais, man gėda prisimenant tuos balsavimus, už kuriuos ir sakiau, kad man yra gėda. Niekur nepasitraukiu nuo savo žodžių. Man labai gėda būna už tokius kaip T. Langaičio, M. Majausko veiksmus. Man yra už ką gėdytis, jie taip padaro, o aš paskui turiu atsakyti kaip asmuo, už tų asmenų veiklą“, – teigė V. Pranckietis.

Konservatorius Tadas Langaitis pasitraukė iš Seimo nusivylęs darbu opozicijoje, o Mykolas Majauskas kreipėsi į prokuratūrą dėl šmeižto, kai sulaukė kaltinimų seksualiai priekabiavus prie pilnametės moksleivės.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis savo ruožtu teigė, kad siūlymas paleisti dabartinį Seimą ir skelbti naujus rinkimus buvo neargumentuotas bei juokingas.

„Buvo gana juokinga, nes tas demagogijos ir arogancijos uraganas, be abejonės, mus vertė šypsotis, juoktis. Argumentų – jokių, išskyrus kaltinimus, kvailus pasisakymus ir kabinėjimąsi prie žodžių“, – teigė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis tvirtino, kad kitokio balsavimo ir negalėjo būti.

„Čia nebuvo niekam staigmena, kad jie tokie (balsavimo rezultatai – BNS) turėtų būti. Pagal nusiteikimą Seimo narių ir objektyvių priežasčių nebuvimą, kitaip ir būti negalėjo“, – sakė jis.

„Manau, kad opozicija nebuvo pasiruošusi ir neturėjo jokių argumentų“, – pridūrė Vyriausybės vadovas.

Tuo metu opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis po balsavimo apgailestavo, kad valdantieji nenori daryti kompromisų.

„Tai ta pati linija, lyg praėjusią savaitę jokių piketų, nieko nebuvo įvykę“, – teigė jis.

Kitas opozicijos atstovas Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas kritikavo valdančiųjų požiūrį į demokratiją.

„Jeigu „valstiečiai“ nepadarys jokių išvadų, kad reikia atsižvelgti į opoziciją, o ir toliau skambės tokios frazės: džiaukitės, mes jums leidžiame kalbėti, – na, tada mes nesusikalbame, mes kalbame skirtingomis kalbomis, nemokėdami tos kitos kalbos“, – sakė E. Gentvilas.

„Apmaudu, kad šitoks požiūris į demokratiją, o pats sprendimas man nėra toks svarbus, svarbu, kaip mes pradėsime dirbti ar pradėsime pagaliau dirbti, ar suprasime valstybės poreikių ir uždavinių abėcėlę“, – kalbėjo jis.

Seimas antradienį jau pirmojoje stadijoje atmetė opozicijos iniciatyvą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.

Už nutarimo projektą, kuriuo pirmalaikius rinkimus siūlyta skelbti birželio 3 dieną, po pateikimo balsavo 52 Seimo nariai, 57 buvo „prieš“ ir 11 susilaikė.

Už projektą balsavo opoziciniai konservatoriai ir socialdemokratai, trys „tvarkiečiai“, o didesnė šios frakcijos dalis išvis nedalyvavo balsavime. Liberalų frakcijoje šeši atstovai buvo „už“ ir trys „prieš“.

Prieš buvo valdančioji „valstiečių“ frakcija, išskyrus tris jos atstovus, taip pat Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai. Socialdemokratų darbo frakcija, išskyrus vieną atstovą, irgi buvo „prieš“ arba susilaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.