Su išvystytu lazerių sektoriumi Lietuva pakeliui į dar vieną pasaulinio lygio mokslo centrą

Lietuva turi puikų potencialą ir svariai dalyvauja Europos lazerių centro kūrimo projektuose – užima 6-ąją vietą pagal iš pirkimų gautas lėšas, į Lietuvą jau atkeliavo 10 mln. eurų, šiandien susitikęs su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene pabrėžė didžiausio aukšto galingumo lazerių infrastruktūros pasaulio mastu Europos lazerių centro vadovas prof. Carlo Rizzuto.

 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 22, 2018, 8:55 AM

Antradienį susitikimuose su ministre ir lazerių mokslo bei verslo atstovais Lietuvoje buvo aptartos Lietuvos įsijungimo į Europos lazerių centro ELI – Ekstremalios šviesos infrastruktūros – sąlygos.

„Europos lazerių centro ELI tikslas – išlaikyti Europą lazerinių inovacijų priešakyje. Lietuva turi puikų potencialą prisijungti prie ambicingo pasaulinio lazerių centro ir pasinaudoti jo atveriamomis galimybėmis. Lietuva pagal savo dydį jau dabar svariai dalyvauja Europos lazerių centro kūrimo projektuose – užima 6-ąją vietą pagal iš pirkimų gautas lėšas, į Lietuvą jau atkeliavo 10 mln. eurų“, – susitikime ministerijoje sakė C.Rizzuto.

Anot ELI vadovo, reikšminga, kad Lietuvoje stiprus tiek mokslinis, tiek pramonės lazerių srities dėmuo.

Nors Lietuvos lazerių bendrovės jau dalyvauja ELI veikloje ir padeda kurti du iš trijų Rytų Europoje ELI steigiamų itin pažangių tyrimų centrų, aprūpintų galingais lazeriais specifiniams tyrimams atlikti, oficialus įsijungimas į ELI Lietuvos mokslo ir verslo atstovams atvertų daugiau kelių naudotis pažangiausiomis lazerinių tyrimų galimybėmis ir patiems prisidėti prie jų kūrimo.

„Didžiuojamės Lietuvos mokslo ir verslo pasiekimais lazerių srityje – mūsų šalies lazerininkams pavyko sukurti stiprią bendruomenę, šioje srityje turime stiprias sąsajas tarp mokslo, studijų ir verslo. Iniciatyva tapti tarptautinės infrastruktūros dalimi atveria ne tik galimybes dalyvauti moderniausiuose pasaulio lazerinių tyrimų projektuose, bet ir didinti Lietuvos lazerių eksportą“, – sako ministrė J. Petrauskienė.

Pasak ministrės, ELI infrastruktūra telkia visas šiuolaikines ultratrumpųjų impulsų lazerių technologijas, todėl dalyvavimas jos veikloje naudingas tiek lazerių verslo, tiek mokslo atstovams. Tai vienas iš būdų perimti naujausias lazerines technologijas, diegti savo sukurtus sprendimus, testuoti komponentus galingoms lazerinėms sistemoms. Lietuvos potencialas lazerių sektoriuje, apimantis tiek studijų ir mokslo bazę, tiek šioje srityje sėkmingai dirbančias įmones, sudaro prielaidas pasinaudoti galimybėmis ir steigti ELI padalinius Lietuvoje.

Lietuvos lazerių mokslinių tyrimų infrastruktūra ekspertų buvo įvertinta aukščiausiu balu.

Lietuvos lazerių sektoriaus pardavimų apimtys paskutinius 20 metų išlaiko spartų augimą – po 10-20 proc. kasmet, o 2017 metais pardavimai išaugo 25 proc. ir siekė beveik 120 mln. eurų. 85 proc. produktų eksportuojama.

Lietuvoje šiuo metu veikia 35 lazerių įmonės, jose dirba 1 tūkst. darbuotojų, iš jų 10 proc. turi daktaro laipsnį.

Lazerių sektorius yra viena prioritetinių Lietuvos ūkio šakų, glaudžiai susiejanti tris pagrindines vertės kūrimo grandis – mokslą, gamybą ir pardavimus. Lietuvos mokslininkų pasiekimai lazerių srityje plačiai žinomi, o mūsų šalyje sukuriama produkcija vertinama daugelyje pasaulio šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.