Vilniaus oro uoste areštuota baltarusė patyrė košmarą: jos ginti stojo ir lietuvė

Vilnietė gydytoja Dalia Jakaitė, išgirdusi, kad kovo 15 dieną Vilniaus oro uoste buvo sulaikyta baltarusė, įtariama narkotikų gabenimu iš Peru, susisiekė su įtariamąja.

Iš Minsko atsiųstame   laikraštyje aprašyta, kaip Vilniaus oro uosto muitinės pareigūnai elgėsi   su niekuo nekalta Baltarusijos rašytoja Nika Košar<br>Nuotr.iš Baltarusijos laikraščio
Iš Minsko atsiųstame laikraštyje aprašyta, kaip Vilniaus oro uosto muitinės pareigūnai elgėsi su niekuo nekalta Baltarusijos rašytoja Nika Košar<br>Nuotr.iš Baltarusijos laikraščio
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-21 18:01, atnaujinta 2018-03-22 06:23

Disidento dukteriai D. Jakaitei nerimo sukėlė žinia, kad Lietuvos pareigūnai elgėsi su sulaikytąja grubiai ir nesilaikė žmogaus nekaltumo prezumpcijos. Ypač grubūs ir negailestingi buvo moterį tikrinantys medikai.

„Jie net nežinojo, ar užsienietė iš tiesų yra nusikaltėlė, bet elgėsi taip, tarsi turėtų teisę būti grubūs, neatsargūs ir sukelti tikrinamajai skausmą“, – sakė vilnietė.

Baltarusijos pilietė, žurnalistė ir rašytoja Nika Košar ( tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinoma) atskrido lėktuvu į Vilnių iš Peru, persėsdama Amsterdame.

„Vilniuje prie lėktuvo trapo ją sustabdė du žmonės civiliais drabužiais bei penki muitinės pareigūnai. Jie paprašė parodyti pasą. Žvilgtelėję į pasą, pasitarė tarpusavyje ir nusprendė, kad sulaikytoji yra nusikaltėlė. Toliau sekė tipinė žmogaus teisių pažeidinėjimo istorija“, – kalbėjo vilnietė.

Kontaktus davė draugė

D.Jakaitė per socialinius tinklus susirašinėja su kita baltaruse, kuri ir davė nukentėjusios moters kontaktus.

„Paskambinau nukentėjusiai Nikai. Ji jautėsi pažeminta ir nesuvokė, kaip galima taip grubiai elgtis su žmogumi. Baltarusė sakė, kad muitininkų elgesys priminė sovietinio režimo blogiausius pavyzdžius.

Ją nuvedė į oro uosto patalpas. Ten jie pradėjo klausinėti apie kažkokį Raulį ir krėsti jos bagažą. Nieko neradę,vyrai muitininkai išėjo,o muitininkės moterys liepė nusirengti, apžiūrėjo ir viską patikrino. Vėl nieko neradę, muitinės pareigūnai nuvežė Niką į Vilniaus Greitosios pagalbos ligoninę. Ten jai buvo atlikti muitininkų nuožiūra paskirti tyrimai.

Negerti, nevalgyti, nesinaudoti tualetu

„Apie tris-keturias valandas sulaikytai moteriai nebuvo leista atlikti gamtinių reikalų ir pasikeisti higieninio paketo, nors muitininkėms Nika pasisakė, kad jai tuo metu buvo menstruacijos“, – perpasakojo D. Jakaitė baltarusės patirtį.

Kai užsienietė kreipėsi į ligoninės gydytoją, prašydama leisti į tualetą, gydytojas atsakė,kad tai ne jo galioje: sprendžia atlydėję muitininkai.

Gydytojas atnešė baltarusei lapelius ir, nieko neaiškindamas, parodė, kur reikia pasirašyti. Paaiškėjo, kad tai paciento sutikimas rentgenologiniam ir skrandžio endoskopiniam tyrimui.

Sulaikytajai paprieštaravus, muitininkai pradėjo grasinti, kad ją nuveš į areštinę. Moteris išsigando, kad nespės į vakare išvykstantį Minsko traukinį.

Neturėdama išeities, pasirašė lapeliuose, kuriuose tekstas buvo parašytas jai nesuprantama lietuvių kalba.

Gavo padidintą radiacijos dozę

Po rentgenologinio tyrimo atėjo skrandžio endoskopijos eilė.

„Gydytojas endoskopuotojas tyrimo metu buvo labai grubus, keikėsi necenzūriniais žodžiais, procedūrą atliko neatsargiai ir skausmingai, vis kartodamas, kad turi surasti narkotikus. Vėl nieko nerado.

Moteriai pravirkus, endoskopuotojas grubiai tėškė: „Nėra ko čia žliumbt, tuojau tave ištirsim pagal pilną programą – padarysim kolonoskopiją ir ištirsim makštį!“ – citavo baltarusės žodžius D.Jakaitė.

Vėliau buvo nutarta padaryti viso organizmo magnetinį rezonansinį tyrimą. Baltarusei paprieštaravus, kad rentgeno ir magnetinio rezonanso tyrimo metu ji gaus per didelę radiacijos dozę per 1,5 valandos, į pastabą vėl niekas nekreipė dėmesio.

Tegu džiaugiasi, kad buvo ištirta Europoje

Savo paskyroje socialiniame tinkle nukentėjusioji parašė: „Žiūrėjau tiems medikams į akis ir nors viename žvilgsnyje tikėjausi surasti trupinėlį užuojautos ir palaikymo, bet aplink mane buvo tik šalti robotai“.

Kai tyrimai buvo baigti ir jokių narkotikų nerasta, gydytojas sarkastiškai mestelėjo: „Džiaukitės: buvot nemokamai ištirta Europoje!“

Tik po visų tyrimų Nikai buvo leista atlikti gamtinius reikalus, bet uždrausta uždaryti duris: muitininkė moteris stebėjo sulaikytąją, kai ši keitė higieninį paketą ir patikrino panaudotąjį.

Vėl nieko neaptikę, muitininkai tepratarė Nikai: „Atsiprašome už sutrukdymą, atvykite dar“.

„Manau, kad po patirto pažeminimo ir prievartinio medicininio tyrimo baltarusių rašytoja Nika nenorės grįžti į Lietuvą. Nebent į muitininkų ir gydytojo teismą, kurie nesilaikė etikos ir sulaikyto žmogaus nekaltumo principo“, – sakė vilnietė D.Jakaitė.

Tebevyksta tyrimas dėl pareigūnų elgesio

„Reaguodami į socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją apie tariamai nekorektišką muitinės pareigūnų elgesį Baltarusijos pilietės apžiūros metu, norime informuoti, kad kovo 15 dieną minėtas asmuo išties buvo patikrintas Vilniaus oro uoste, įtariant narkotikų kontrabanda.

Šiuo metu atliekamas tyrimas dėl patikrinimo aplinkybių, jo eigos, taip pat – ar asmens apžiūros metu nebuvo pažeista tokiais atvejais nustatyta tvarka“, – informavo muitinės atstovai.

Vilnietei D.Jakaitei iš Baltarusijos atsiųsta laikraščio, kuriame aprašomas vilniečių muitininkų ir gydytojų elgesys su įstatymų nepažeidusia Baltarusijos piliete, nuotrauka.

Nukentėjusi iš Baltarusijos nuoširdžiai padėkojo ją užjautusiai vilnietei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.