Dokumentus išvydę studentai pasibaisėjo – tokių pokyčių tikrai nesitikėjo

Socialinių mokslų kolegijos (SMK) studentai – įsiutę. Trečiame kurse besimokantys jaunuoliai buvo šokiruoti, kai sužinojo, kad jų pasirinktos specialybės, be jokio pranešimo, buvo pakeistos kitomis.

SMK studentai sakė, kad su jais niekas nesikalbėjo. Kolegijos atstovai teigė ką kitą. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
SMK studentai sakė, kad su jais niekas nesikalbėjo. Kolegijos atstovai teigė ką kitą. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2018, 2:11 PM, atnaujinta Apr 3, 2018, 10:01 AM

Programos pakeistos be žinios

Naujienų portalo lrytas.lt redakcija gavo studentų laišką, kuriame jie rašė, kad 2015-aisiais įstojo į SMK ir pasirinko turizmo ir viešbučių studijas, tačiau jau bebaigiant studijas sužinojo, kad studijų programa, kurioje mokėsi trejus metus, staigia pakeista į turizmo ir poilsio programą.

Be to, jie rašė, kad viešųjų ryšių studijų programa tapo skaitmeninės komunikacijos programa, o reklamos kūrimas pakeistas videokūrybos ir medijų studijų programa.

„Už studijas dauguma mokame patys. Patikėkite, niekas iš kolegijos vadovybės neatėjo ir nepaklausė, ar patys studentai nori ir pageidauja tapti visiškai kitos specialybės studentais. Taip, jau kitos, nes kas buvo pernai Turizmo ir viešbučių studentams, dabar brukami išvis kiti dalykai“, – laiške redakcijai rašė studentai, klausdami, kokią teisę turi aukštoji mokykla taip savavališkai elgtis.

Viskas daroma ministrės įsakymu

SMK atstovai naujienų portalui lrytas.lt aiškino, kad studijų programų pavadinimų keitimą sąlygojo teisinės bazės, nustatančios reikalavimus mokslo ir studijų rezultatams, pasikeitimai. 2016-ųjų gruodžio 1-ąją Švietimo ir mokslo ministrės įsakymu buvo patvirtintas naujas studijų krypčių ir krypčių grupių, pagal kurias vyksta studijos aukštosiose mokyklose, sąrašas ir kvalifikacinių laipsnių sąranga. Anot SMK atstovų, naujajame klasifikatoriuje patvirtintas mažesnis studijų krypčių ir krypčių grupių skaičius, atsisakyta krypčių šakų ir studijų sričių.

Jų teigimu, vykstant aukštojo mokslo sistemos pertvarkai, aukštosios mokyklos raginamos peržiūrėti studijų programų portfelius, apjungiant besidubliuojančias studijų programų kompetencijas, gryninant studijų programų rezultatus, jog absolventai įgytų kuo platesnių kompetencijų spektrą.

„SMK atlikdama studijų programų savianalizės procedūras, atlieka studijų programos tobulinimo veiksmus, siekdama užtikrinti, jog absolventų įgytos kompetencijos kuo geriau atitiktų atitiktų darbo rinkos poreikius.

Be to, atsižvelgiant į valstybės ūkinės, socialinės, kultūrinės plėtros poreikius ir ateities raidos perspektyvą, Studijų programos periodiškai turi būti tobulinamos. Programų įgyvendinimas grindžiamas jų kokybės priežiūra įtraukiant vidinius ir išorinius socialinius dalininkus, periodiškai renkant ir analizuojant patikimus duomenis vertinant programų aktualumą valstybės ūkinės, socialinės, kultūrinės plėtros poreikių ir ateities raidos perspektyvos požiūriu.“, – teigiama raštu pateiktame atsakyme.

Kaip pavyzdį jie pateikė viešųjų ryšių studijų kryptį, kurios naujajame klasifikatoriuje nebeliko, ji buvo panaikinta. Visos aukštosios mokyklos iki 2017 gegužės 1-osios turėjo perkoduoti studijų programas ir suderinti su įstatymo nuostatomis. Vykdant programų perkodavimą, SMK vykdoma viešųjų ryšių studijų programa turėjo būti priskirta naujai studijų krypčiai, nes senoji kryptis buvo panaikinta vadovaujantis ministrės įsakymu.

Kaip pasakojo kolegijos atstovai, praėjusių metų pavasarį buvo atliktas profesinio poreikio tyrimas, kurio dalyviais buvo komunikacijos specialistai, viešųjų ryšių praktikai, ekspertai, SMK Viešųjų ryšių studijų programos absolventai, kurių dauguma dirba komunikacijos, žurnalistikos ar marketingo srityse. Turimas parodė, kad šių grupių atstovai labiau pritaria komunikacijos specialisto, o ne viešųjų ryšių specialisto terminui, nes pirmoji sąvoka platesnė, terminas šiuolaikiškesnis, labiau atliepiantis veiklos sritis. Tyrimo pagrindu, pasak SMK, Studijų programos komitetas pakeitė „Viešųjų ryšių“ pavadinimą į „Skaitmeninės komunikacijos“.

„Siekiant užtikrinti kuo platesnes studentų kompetencijas Turizmo ir poilsio studijų kryptyje nuspręsta vykdyti Turizmo ir poilsio studijų programą, sudarant galimybes studijuojantiesiems pasirinkti „Viešbučių“ specializaciją. Atnaujinta studijų programa Turizmas ir poilsis yra platesnė ir suteikianti daug daugiau galimybių įsidarbinti. Atnaujinta programa integruoja ir poilsio, ir sveikatos turizmo, ir turizmo bei viešbučių verslo organizavimo pagrindus.

Tokie programos pokyčiai buvo sąlygoti 2016-2017 m. m. vykusios šios išorinio vertinimo procedūros, kurio metu nustatytos tobulintinos studijų programos pusės. Atliekant studijų programos tobulinimo veiksmus, atsižvelgta į ekspertų pastabas.

Taip pat svarbu paminėti, kad minimame Švietimo ir mokslo ministro 2016 m. gruodžio 1 d. įsakyme nurodyta, kad studijų programų pavadinimas turi būti aiškus, neklaidinantis, būti susietas su studijų krypties (krypčių) siektinais studijų rezultatais“, – teigė SMK atstovai.

Be to, jie pabrėžė, kad ne studijų programos pavadinimas nusako, ką studijuoja asmuo studijų metu ir kokia kvalifikacija suteikiama, o suteikiamas kvalifikacinis laipsnis baigus studijas, nurodo kokius gebėjimus įgijo absolventas.

Teigia su studentais bendravę

Visgi, SMK atstovai tikino, kad su studentais apie keičiamus pavadinimus kalbėta buvo:

„Keičiant studijų programų pavadinimus (turizmo ir viešbučių į turizmo ir poilsio studijų, viešųjų ryšių į skaitmeninės komunikacijos studijų programą) SMK administracija, katedrų vedėjai ir pati SMK kolegijos direktorė Gabija Skučaitė buvo susitikusi su studentais – jiems buvo paaiškinta, pagrįsta ir pristatyta studijų programų pavadinimų keitimo priežastis ir nauda.

Taip pat norime pabrėžti, kad bet kokie SMK vykdomi pakeitimai yra daromi atsižvelgiant į darbo rinkos pokyčius, siekiant užtikrinti kuo platesnes studentų įsidarbinimo galimybes.“

Pavadinimo keitimą turėjo derinti

Kaip SMK informavo ministeriją, programų pavadinimų keitimas buvo atliktas perkoduojant studijų programas. Studijų programos pavadinimo keitimas turi būti suderintas su studentais – kaip rodo praktika, aukštosios mokyklos tai atlieka raštu. Pakeitus studijų programos pavadinimą registre, studentui išduodamas registre esančios programos pavadinimo diplomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.