Vytautas Bruveris. Partiniai karai rinkėjus pastūmės ieškoti naujų „gelbėtojų“

Šią savaitę sąmyšis kilo dabar populiariausios šalies partijos – konservatorių stovykloje. Juos užgriuvo garsiosios koncerno „MG Baltic“ galimos politinės korupcijos bylos šmėkla.

 Gabrielius Landsbergis, Tadas Langaitis, Laurynas Kasčiūnas, Vytautas Landsbergis.<br> T.Bauro nuotr.
 Gabrielius Landsbergis, Tadas Langaitis, Laurynas Kasčiūnas, Vytautas Landsbergis.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Bruveris.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Vytautas Bruveris.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Andrius Kubilius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Andrius Kubilius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaimo reikalų komitetas nusprendė, jog siūlys Seimui išnarplioti visą Lietuvos žemės ūkio politiką kone nuo Adomo ir Ievos – nuo 1991-ųjų. Tai galima pavadinti kontrataka. Mat konservatoriai siekė, kad būtų tiriami R.Karbauskio, jo šeimos ir jo valdomo Agrokoncerno turimi žemės plotai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaimo reikalų komitetas nusprendė, jog siūlys Seimui išnarplioti visą Lietuvos žemės ūkio politiką kone nuo Adomo ir Ievos – nuo 1991-ųjų. Tai galima pavadinti kontrataka. Mat konservatoriai siekė, kad būtų tiriami R.Karbauskio, jo šeimos ir jo valdomo Agrokoncerno turimi žemės plotai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-04-02 14:33

„Lietuvos rytas“, pasižvalgęs po šios bylos užkulisius, išsiaiškino, jog ir šios partijos atstovai buvo sulaukę rimto teisėsaugos dėmesio, o politikų veiksmų skaidriais tikrai nepavadinsi.

Pasirodo, vienas jaunosios konservatorių bangos atstovų L.Kasčiūnas buvo apklaustas teisėsaugos iš esmės dėl tokių pačių veiksmų, dėl kurių oficialiai įtarimais jau apdalyti buvę Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos veikėjai.

Dar 2015 m. L.Kasčiūnas vykdė tuomečio „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio užduotį įtikinti vieną konservatorių lyderių I.Degutienę paremti Seime koncernui reikiamas įstatymų pataisas. O L.Kasčiūno vadovaujama visuomeninė organizacija sulaukė koncerno finansinės paramos.

Visa tai STT patvirtino ir apklausta I.Degutienė. Ji pareiškė, jog atmetė tuomečio savo padėjėjo prašymus, negana to, patarė jam tokiais dalykais nebeužsiimti.

Dėl susitikimų su R.Kurlianskiu tyrėjai apklausė ir patį jaunąjį partijos lyderį G.Landsbergį, kuris dievagojosi su verslininku nieko bloga neveikęs, nors ir prašė koncerno valdomos žiniasklaidos atlaidumo partijai.

Byloje taip pat apklausti arba minimi kiti žinomi konservatorių veikėjai.

Paaiškėjus šiems dalykams L.Kasčiūnas tarsi ir šiek atgailavo, tačiau kartu aiškino, jog nesijaučia kaltas.

Tuo metu partijos vadovas gynė bendražygį net mėgindamas pulti žiniasklaidą. Užtat dešiniųjų patriarchas G.Landsbergio senelis V.Landsbergis paragino partijos etikos sargus išmesti „MG Baltic“ įtakos agentą“ iš partijos.

Bet buvo pasitenkinta L.Kasčiūno narystės partijoje sustabdymu metams.

Dešiniųjų blaškymąsi ir įniršį paaiškėjus šiems dalykams nesunku suprasti.

Juk konservatoriai tiesiog nėrėsi iš kailio stengdamiesi kuo labiau pasinaudoti padėtimi, kai skandalas užgriuvo ir skandino jų pagrindinius konkurentus dėl dešiniosios karūnos – liberalus.

Natūralu, kad progos užberti druskos ant opozicijos žaizdos šiuokart nepraleido valdantieji valstiečiai.

Nedelsdami susitikę šį skandalą aptarė premjeras S.Skvernelis ir Seimo pirmininkas V.Pranckietis, o po pokalbio išdėstė ir taip savaime suprantamus dalykus: Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, kuriam L.Kasčiūnas priklauso, turėtų apsvarstyti, ar jis gali čia toliau dirbti, juolab kad komitetas narplioja verslo įtaką politikai, kur ta pati „MG Baltic“ byla yra viena tyrimo ašių.

Valstiečių vedlys R.Karbauskis buvo dar griežtesnis – jis pareiškė matantis daug panašumo tarp svarbiausiu bylos veikėju esančio Liberalų sąjūdžio ekslyderio E.Masiulio, koncerno duotus pinigus nešiojusio alkoholio butelio dėžutėje, ir L.Kasčiūno.

Akivaizdu, kad ši istorija dar labiau padidins politinę įtampą ir paaštrins partijų karą pasitelkiant įvairius tyrimus.

Antai užvakar Seime buvo palaiminta iniciatyva, kad Biudžeto ir finansų komitetas imtų tirti, ar deramai ankstesnės valdžios tvarkėsi su šalies finansais.

Sumanę šį tyrimą valstiečiai pirmiausia buvo nusitaikę į 2008–2012 m. šalį valdžiusius konservatorius ir tuometinį premjerą A.Kubilių.

Tačiau dabar tyrimo objektas buvo gerokai išplėstas – komitetas nagrinės ir nuo 2005 m. valdžiusiųjų veiksmus. O tuomet premjeravo ne kas kitas, o dabartinių valstiečių koalicijos partnerių „socdemdarbiečių“ lyderis G.Kirkilas.

Žinoma, G.Kirkilas pasinaudos proga dar kartą apkaltinti dešiniuosius ne tik neišgelbėjus valstybės nuo krizės, bet ją dar pagilinus, irgi priminti, jog būtent konservatoriai, tūnodami opozicijoje, nuolat spaudė jo vadovaujamą mažumos Vyriausybę išleisti kuo daugiau pinigų įvairioms socialinėms reikmėms.

Taip pat gali būti, kad konservatoriai taip pat turės ką pasakyti kairiesiems, kai bus imta kapstytis po daugiau nei dešimtmečio senumo įvykius.

Vis dėlto didžiausia nauda iš šio metus truksiančio tyrimo – valstiečiams, kurie tarsi teisėjai plevens virš ragus surėmusių kairiųjų ir dešiniųjų, save pateikdami kaip vienintelę atsvarą visai „senajai politikai“.

Panašiai savo pirmtakus, vėlgi pirmiausia dešiniuosius, valstiečiai, matyt, tikisi paklibinti kitu tyrimu.

Šią savaitę jų kontroliuojamas Kaimo reikalų komitetas nusprendė, jog siūlys Seimui išnarplioti visą Lietuvos žemės ūkio politiką kone nuo Adomo ir Ievos – nuo 1991-ųjų.

Tai galima pavadinti kontrataka. Mat konservatoriai siekė, kad būtų tiriami R.Karbauskio, jo šeimos ir jo valdomo Agrokoncerno turimi žemės plotai.

Bet tyrimo objektai buvo smarkiai praplėsti.

Tiesa, Kaimo reikalų komiteto posėdis baigėsi tikru cirku, žadančiu, jog toks gali būti ir visas vadinamasis tyrimas – opozicijai sugriovus kvorumą, komitetas taip ir negalėjo aiškiau suformuluoti, ką vis dėlto tirs.

Ne bėda – sufomuluos vėliau, be to, greičiausiai patvirtins kaltinamąsias išvadas dešiniesiems, o galbūt ir kairiesiems.

Bet stebint politikų šokius su kardais aplink tokius „tyrimus“ visuomet kyla ne vienas esminis klausimas: nejaugi jų sumanytojai nesupranta, jog tokios peštynės atsilieps ne tik tiems, į kuriuos nusitaikyta, bet visiems; nejaugi neakivaizdu, kad tuo skatinama nauja rinkėjų nusivylimo politika ir politikais banga, o kartu skatinama ieškoti naujų gelbėtojų?

O kur dar tuščiai valstybės sugaištas laikas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.