Ramūno Karbauskio klaida šokiravo – pasveikino jau mirusią aktorę

Į paskutinę žemiškąją kelionę aktorę Juliją Gascevičiūtę- Zmirskienę palydėję artimieji sulaukė akibrokšto.

 lrytas.lt montažas.
 lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 3, 2018, 6:28 AM, atnaujinta Apr 3, 2018, 1:59 PM

Velionei padėką atsiuntė ir „puikios kloties jubiliejiniais Lietuvai metais“ palinkėjo Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir to paties komiteto narys dr. Stasys Tumėnas.

Šių metų pradžioje 90-metį paminėjusi ilgametė Šiaulių dramos teatro aktorė užgeso kovo 25-ąją. Į paskutinę kelionę menininkė buvo palydėta kovo 27-ąją, minint Tarptautinę teatro dieną.

Tą pačią dieną padėką pasirašė ir „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis su S.Tumėnu: „Teatras – tai reiškinys, per kurį galima atskleisti žmogaus prigimtį, suprasti save. Džiugu, kad sukūrusi daugybę įsimintinų vaidmenų, kalbėjote žiūrovams apie žmogiškąsias vertybes, žadinote jų vaizduotę, padėjote atskleisti žmogaus prigimtį. Gražios sukakties proga nuoširdžiai dėkojame už ilgametį darbą Valstybiniame Šiaulių dramos teatre. Puikios kloties jubiliejiniais Lietuvai metais.“

Ant Seimo firminio blanko atspausdinta padėka velionės namiškius pasiekė jau po laidotuvių. Prieš Velykas šis raštas buvo atiduotas šviesaus atminimo aktorės sūnui Donatui Baikščiui. „Keistai pasijaučiau, bet...“ – portalui lrytas.lt sakė D.Baikštys.

Menininkės sūnus apgailestavo, kad ūmai smogusi sunki liga neleido aktorei atšvęsti jubiliejaus. Mat 90-mečio proga buvo numatyta parodyti spektaklį „Nora“. Būtent šiame spektaklyje aktorė J.Gascevičiūtė-Zmirskienė sukūrė bene įsimintiniausią Noros vaidmenį.

Seimo Kultūros komiteto padėką, rengtą daug anksčiau, nutarta po renginio perduoti velionės artimiesiems. Tai ir padarė teatro vadovas A. Žvinys.

Seimo narys Stasys Tumėnas aiškino, kad padėka buvo rengta gerokai anksčiau, o ją įteikti net po aktorės mirties nuspręsta, nes ji nepraranda aktualumo.

„Julijos Gascevičiūtės-Zmirskienės mintys apie aktorystę, jos vietą visuomenėje ir šiandien nepraranda aktualumo. Kartu jos rodo, ką išgyvena žmogus, kuriam teatras yra didesnis už gyvenimą“, - aiškino S.Tumėnas.

Vyresnės kartos teatralai puikiai prisimena šią aktorę, nes ji teatre dirbo net 44 metus – nuo 1946 iki 1990 m. – ir sukūrė daug įsimintinų vaidmenų. 1977 m. jai buvo suteiktas Lietuvos nusipelniusios artistės vardas, o 1998 m. apdovanota Potencijos Pinkauskaitės premija.

Valstybinio Šiaulių dramos teatro didžioji salė yra remontuojama, o mažojoje buvo suplanuota Tarptautinės teatro dienos šventė. Tad artimiesiems velionę teko šarvoti ne teatre, o gedulo namuose. 

„Mama pati pasirinko šią dieną išeiti, tai buvo paskutinis jos vaidmuo“, – politikų akibrokšto vertinti nenorėjo velionės sūnus.

Tuo metu socialiniai tinklai ūžte ūžė – padėkos autoriams skriejo: „Debiloidai“, „Kažkaip... makabriška“, „??? be žodžių...“, „Apakęs“, „Tyliu“, „Čia dabar kas???“, „Tyliu. O verkt ir šaukt reikėtų... O ar reikėtų?!” 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.