Konservatorius ištiko naujos bėdos – sproginėja tvirtovė Molėtų rajone

Nemalonumų su jaunaisiais partijos nariais ir pasivijusios „MG Baltic“ galimos politinės korupcijos bylos užkluptus konservatorius ištiko naujos bėdos – ėmė garsiai sproginėti jų tvirtovė Molėtų rajone.

Populiarų Molėtų merą S.Žvinį vietos konservatoriai pašalino iš partijos.<br> lrytas.lt montažas.
Populiarų Molėtų merą S.Žvinį vietos konservatoriai pašalino iš partijos.<br> lrytas.lt montažas.
Populiarų Molėtų merą S.Žvinį vietos konservatoriai pašalino iš partijos.<br>„Zali.lt“ nuotr.
Populiarų Molėtų merą S.Žvinį vietos konservatoriai pašalino iš partijos.<br>„Zali.lt“ nuotr.
V.Stundys: „Partijos pirmininkas kažką kalbėjo apie kažkokias derybas nežinia dėl ko. Nežinau, ką čia galima daryti.“
V.Stundys: „Partijos pirmininkas kažką kalbėjo apie kažkokias derybas nežinia dėl ko. Nežinau, ką čia galima daryti.“
 Konservatorius Molėtų rajone užklupo problemos.<br> T.Bauro nuotr.
 Konservatorius Molėtų rajone užklupo problemos.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Apr 5, 2018, 7:13 AM, atnaujinta Apr 5, 2018, 9:55 AM

Ar konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis valdo padėtį partijoje? Toks klausimas kyla po gaisro Molėtuose – iš partijos išmestas rajono meras Stasys Žvinys, dar anksčiau konservatorių gretas paliko vicemeras Mindaugas Kildišius ir maždaug dvi dešimtys vietos konservatorių.

Šis sprogimas, kurį sukėlė susiriejusios grupuotės, brendo ilgai, o partijos vadovybė apie kaistančią padėtį žinojo.

Bet dabar G.Landsbergis tepaskelbė, kad išmesdami merą iš partijos jo politiniai bendražygiai pasielgė neišmintingai, ir sudarė specialią taikdarių grupę.

Suėdė kova dėl valdžios

Vienoje barikadų pusėje – meras S.Žvinys ir vicemeras M.Kildišius, kitoje – partijos skyriaus pirmininkas Saulius Jauneika, skyriaus vicepirmininkas, buvęs Molėtų meras ir Seimo narys Valentinas Stundys.

Trintis tarp jų vyko seniai, bet kulminaciją pasiekė prasidėjus kandidato į merus atrankos procedūroms.

S.Žvinys, kuris praėjusius rinkimus laimėjo surinkęs per 60 proc. balsų jau pirmajame ture, paskelbė daugiau posto nesieksiantis. Jo įpėdiniu turėjo tapti M.Kildišius.

Tačiau prieš pastarojo nosį skyrius nuleido užkardą ir kandidatu į merus pasirinko savivaldybės administracijos direktorių S.Jauneiką. Jam M.Kildišius anksčiau pralaimėjo partijos skyriaus pirmininko rinkimus.

Po to M.Kildišius pasitraukė iš partijos, o juo pasekė maždaug dvi dešimtys skyriaus narių. Taip subyrėjo ir konservatorių dominuojama koalicija savivaldybės taryboje, kurią jie buvo sudarę su Liberalų sąjūdžiu ir Lietuvos laisvės sąjunga (liberalais).

Partijos skyrius mėgino formuoti naują koaliciją, pirmiausia atstatydinti M.Kildišių iš vicemero posto. S.Žvinys, kuris iš pradžių lyg ir laviravo, vėliau tokiems užmojams iš esmės sutrukdė. Todėl skyrius merą pašalino iš partijos.

Sudarė taikdarių grupę

Apie tai sužinojęs G.Landsbergis pirmiausia pareiškė, kad kategoriškai nepritaria tokiam skyriaus sprendimui ir mėgins jį kaip nors atšaukti – tikriausiai skųsdamas partijos etikos prievaizdams.

Be to, konservatorių vadovas sudarė greitojo reagavimo grupę iš kelių partijos vadovybės atstovų, kurie nuvykę į Molėtus turėtų sutaikyti peštynių dalyvius.

Laiko atsukti neįmanoma?

„Partijos vadovybė buvo informuota apie padėtį Molėtuose. Šį pirmadienį į Seimą pas partijos pirmininką buvo nuvykęs S.Žvinys. Po to buvo telefono skambutis skyriaus pirmininkui, kad jis nieko nedarytų ir nesiimtų jokių veiksmų.

Bet į Vilnių nuvyko ir skyriaus delegacija, kuri išdėstė savo poziciją ir partijos pirmininko paprašė pasitikėti skyriumi“, – vakar „Lietuvos rytui“ pasakojo V.Stundys.

Paklaustas apie taikdarius politikas tik juokėsi ir teigė kol kas dar apie juos nieko negirdėjęs. Jis taip pat leido suprasti, kad pastangos atsukti laiką atgal ir visus sutaikyti yra nerealios.

„Partijos pirmininkas kažką kalbėjo apie kažkokias derybas nežinia dėl ko. Buvo kalbama ir apie tokius variantus, kad galbūt būtų galima sudaryti valdančiąją koaliciją su tais, kurie paliko skyrių ir taip anksčiau sugriovė tą pačią koaliciją.

Nežinau, ką čia galima daryti. Skyriaus tarybą, kuri nusprendė šalinti merą iš partijos, sudaro daugiau nei 30 žmonių. Viskas padaryta tvarkingai, nematau jokių įstatų ar procedūrų pažeidimų“, – dėstė buvęs Seimo narys.

Pasak V.Stundžio, dabar realiausias scenarijus – S.Žvinys su M.Kildišiumi suformuos vadinamąjį rinkimų komitetą ir taip per savivaldos rinkimus kitais metais vėl sieks valdžios.

Meras turėjo pasirinkti

Vakar „Lietuvos ryto“ pakalbintas S.Žvinys tik atsiduso: „Manau, nė vienos partijos pirmininkas nenorėtų tokios situacijos, kokia yra čia dabar. Be to, kiekvienos partijos ateitis – jauni žmonės.“

Molėtų meras aiškino, kad skyriuje buvo trukdoma M.Kildišiui, kurį jis gyrė kaip jauną ir aktyvų žmogų.

„Buvo pradėta rodyti jėgą prieš tuos žmones. Apskritai, kai dvi dešimtys jaunų žmonių išeina iš partijos, tai rodo, kad pačioje partijoje kažkas negerai.

Galų gale ir aš turėjau pasirinkti – ar darbas Molėtų kraštui, ar partinės intrigos. Aš pasirinkau darbą, o tai buvo suprasta kaip veikimas prieš partiją“, – sakė S.Žvinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.