Globos namai privalės priimti ir ŽIV infekuotus asmenis

Socialinės globos namai nebegalės atsisakyti priimti ŽIV infekuotų ar AIDS sergančių asmenų, pranešė Lygių galimybių kontrolierės tarnyba.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-08 18:37

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis patikslino priėmimo į socialinės globos įstaigas taisykles. Jis pašalino spragą, dėl kurios kai kurie globos namai atsisakydavo priimti minėtus asmenis.

Taisyklės patikslintos po lygių galimybių kontrolierės atlikto tyrimo ir priimto sprendimo.

Pernai rudenį į tarnybą kreipėsi moteris, kurią globos namų administracija atsisakė priimti dėl to, kad yra infekuota ŽIV.

Iki šių metų kovo Socialinės globos normų apraše buvo numatyta, kad žmonės, sergantys ūmiomis infekcinėmis arba kitomis pavojingomis užkrečiamomis ligomis bei ūmia psichoze, į įstaigas nepriimami. 

„Tokia formuluotė įstaigoms leisdavo laisvai interpretuoti, ką galima laikyti „kitomis pavojingomis“ ligomis taip stigmatizuojant žmones, infekuotus ŽIV ar sergantiems AIDS, kurie, nesant ūmioms formoms, aplinkiniams paprastai nekelia jokio pavojaus“, – sakė Lygių galimybės kontrolierės tarnybos Teisės skyriaus vyresnioji patarėja Audronė Daukšaitė-Timpė.

Dabar iš dokumento išbraukti žodžiai „kitomis pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.