„Tvarkiečių“ teisės į asignavimus ribotos ir anksčiau, bet tuomet lėšų nepakako

Prokurorai partijos „Tvarka ir teisingumas“ teises į valstybės skiriamus asignavimus apribojo ir anksčiau, bet tuomet nepakako sąskaitoje buvusių lėšų.

Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austėja Masiokaitė (BNS)

Apr 12, 2018, 12:24 PM

„Vienai dotacijai irgi buvo uždėtas areštas. (...) Visai dotacijai, tačiau jau dalis buvo išleista pinigų, todėl buvo likę nedaug“, – BNS ketvirtadienį sakė Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Trečiadienį prokurorai apribojo keliais nusikaltimais įtariamos parlamentinės partijos teises į 223 tūkst. eurų valstybės biudžeto asignavimų.

„Tvarkos ir teisingumo“ atsakingasis sekretorius Almantas Petkus BNS trečiadienį teigė, kad partijai anksčiau buvo apribotos nuosavybės teisės į 29 tūkst. „tvarkiečiams“ skirtų eurų iš analogiškos 223 tūkst. eurų dotacijos.

Prokuratūros atstovė sakė negalinti pasakyti, kodėl prieš pusmetį prokuratūra apie šį sprendimą neinformavo.

Sprendimas apriboti partijos teises į asignavimus priimtas Specialiųjų tyrimų tarnyboje tęsiantis 2014 metais pradėtam ikiteisminiam tyrimui dėl galimo turto iššvaistymo, apgaulingo ir aplaidaus apskaitos tvarkymo, prekybos poveikiu, dokumento suklastojimo.

Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai priimta didesnė nei 377 tūkst. eurų kyšių suma.

Tyrimas pradėtas kilus įtarimams, jog privačios bendrovės padengė dalį 147 tūkst. litų (beveik 43 tūkst. eurų) vertės partijos „Tvarka ir teisingumas“ remiamo renginio „Pirk dramblį“ sąnaudų.

Anot STT, taip buvo siekiama, kad Vidaus reikalų ministerijos tarnautojai, kuriems tuo metu turėjo įtakos ši partija, vykdydami viešuosius pirkimus veiktų suinteresuotų bendrovių naudai.

Prokurorai tada teigė surinkę duomenų, kad tuometinis Seimo narys Rimas Antanas Ručys iš prodiuserio Rolando Skaisgirio paėmė šimtatūkstantinį kyšį, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus. Vėliau tyrimas smarkiai išsiplėtė.

Jame vienu metu buvo daugiau nei dešimt įtariamųjų, tačiau prokuratūra trečiadienį atsisakė atskleisti dabartinį įtariamųjų skaičių, motyvuodama, kad baigiamieji ikiteisminio tyrimo veiksmai dar tęsiasi.

Valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios atitinka įstatymų keliamus reikalavimus bei yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.