Į ministrus pasiūlytas R. Kurlianskį ginantis advokatas atskleidžia ne viską

Kandidatas į teisingumo ministrus Giedrius Danėlius sako, kad pagrindiniai jo prioritetai einant šias pareigas būtų užtikrinti naujų Europos Sąjungos (ES) duomenų apsaugos taisyklių taikymą, taip pat stiprinti vartotojų apsaugą ir gerinti situaciją kalėjimų sistemoje.

 G.Danėlius atsisakė įvardyti šiuo metu ginamus asmenis.
 G.Danėlius atsisakė įvardyti šiuo metu ginamus asmenis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2018, 1:37 PM, atnaujinta Apr 16, 2018, 5:14 PM

„Mano galva, Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas yra vienas svarbiausių dokumentų, ir pasirengimas jam, įgyvendinimas, kontrolė, ko gero, tai yra svarbiausia sritis, mano galva“, – BNS pirmadienį sakė advokatu dirbantis teisininkas.

Bendros ES duomenų apsaugos taisyklės įsigalios šių metų gegužės pabaigoje, jomis per naujus reikalavimus įmonėms siekiama sustiprinti asmens duomenų apsaugą.

G.Danėlius taip pat pabrėžė būtinybę stiprinti vartotojų teisių apsaugą.

Pasak jo, tai ypač aktualu turint omenyje pernai atliktus tyrimus, parodžiusius, kad lietuvių vartojami maisto produktai yra kitokios sudėties nei tie, kuriuos galima įsigyti Vakarų Europoje.

„Tokioje šviesoje, ko gero, reikėtų žiūrėti sistemiškai, nes apskritai vartotojai dabar yra nepakankamai ginami“, – kalbėjo kandidatas vadovauti Teisingumo ministerijai.

Jis taip pat tvirtino norintis susipažinti su situacija kalėjimų sistemoje.

„Reikėtų peržiūrėti, ar tos problemos, kurios buvo viešinamos dėl Kalėjimų departamento, ar jos dar aktualios ir ar yra kokių nors klausimų, kuriuos reikia išspręsti“, – sakė G.Danėlius.

Padėtimi įkalinimo įstaigų sistemoje susirūpinta, kai pernai pavasarį tuo metu Kauno tardymo izoliatoriaus buhaltere dirbusi Rasa Kazėnienė pranešė apie pažeidimus šioje įstaigoje. Po to vykusio tarnybinio patikrinimo metu atsistatydino Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė, o po tyrimo atleistas Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas Edvardas Kviatkauskas.

Pernai vasarą R.Kazėnienei apie pažeidimus izoliatoriuje Kaune pranešus antrą kartą, pradėti patikrinimai ir kitose bausmių vykdymo įstaigose.

Gina R.Kurlianskį, kitų neatskleidžia

G.Danėlius šiuo metu yra advokatų kontoros „TGS Baltic“ (Varul, Grunte, Sutkiene) asocijuotas partneris, prieš tapdamas advokatu 16 metų jis dirbo prokuroru, ketverius metus vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūrai, o 2013 metais iš prokuratūros pasitraukė savo noru.

2016 metų rugpjūtį generalinis prokuroras Evaldas Pašilis jį siūlė skirti savo pavaduotoju, tačiau G.Danėlius tąkart atsiėmė savo kandidatūrą, motyvuodamas, kad buvę ir esami jo įsipareigojimai klientams „gali sudaryti interesų konflikto regimybę“ bei mesti šešėlį prokuratūros sistemos nešališkumui.

Šįkart, pasak jo, interesų konflikto regimybės nėra.

„Akivaizdu, kad nemažai daliai ikiteisminių tyrimų vadovauja ir organizuoja Generalinė prokuratūra, todėl tada galėjo susidaryti įspūdis, kad gali atsirasti grėsmė dėl interesų konflikto“, – teigė G. Danėlius.

„Šis atvejis yra visiškai skirtingas, nes Teisingumo ministerija niekaip nesusijusi su ikiteisminio tyrimo organizavimu, vadovavimu ar atlikimu“, – pridūrė jis.

Teisininkas taip pat sakė nematantis interesų konflikto grėsmės tuo atžvilgiu, jog Teisingumo ministerija teikia teisėsaugos veiklą reglamentuojančias įstatymų pataisas.

G.Danėlius atsisakė įvardyti šiuo metu ginamus asmenis, motyvuodamas, kad kreipimosi į advokatą faktas yra profesinė paslaptis pagal įstatymus.

Vis dėlto jis patvirtino, kad koncerno „MG Baltic“ ir kelių partijų politinės korupcijos byloje gina buvusį koncerno viceprezidentą Raimondą Kurlianskį.

„Ši informacija yra pakankamai vieša, tad negalėčiau sakyti, kad tai yra advokato profesinės paslapties turinys“, – sakė advokatas.

„Informacijos, kuri nėra vieša ir dar sudaro advokato profesinę paslaptį, nenorėčiau nei patvirtinti, nei paneigti. Kiekvienas žmogus turi teisę į gynėją“, – pridūrė jis.

G.Danėlius nurodė pirmadienį įteikęs prašymą Advokatų tarybai sustabdyti jo įgaliojimus.

Jis yra gynęs prezidentės atstovę spaudai Daivą Ulbinaitę išteisinimu pasibaigusioje byloje dėl valstybės paslapties atskleidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.