Aidas Puklevičius. Šaukštas valdžios plovo puode

Istorikai iki šiol nesutaria, apie kurią praeities ypatą – Vokietijos imperatorių Vilhelmą II ar JAV prezidentą Th.Rooseweltą – pasakyta: „Kiekvienose vestuvėse jis norėjo būti nuotaka, o kiekvienose laidotuvėse – velioniu.“

 A.Puklevičius.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Puklevičius.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-24 06:45

Kaip supratote, abu mėgavosi dėmesiu ir nuolat lįsdavo į pirmąjį planą visose fotografijose. Antra vertus, abu juos lyg ir galima suprasti, nes, kad ir kaip žiūrėsi, tiek imperatoriaus, tiek prezidento postas šiek tiek įpareigoja.

Daug liūdniau, kai tokią hipertrofuotą dėmesio stoką užtinki ten, kur mažiausiai jos tikiesi.

Visai šviežias pavyzdys iliustruoti nykią tokių vestuvinių generolų buitį provincijoje – savaitgalį Druskininkuose vykęs trečiasis plovo virimo čempionatas.

Puikus oras, pavasaris, daug išalkusių žmonių, net penkiolika komandų, pasiruošusių savo puoduose išvirti pergalę.

Įvairiausi plovo, pilafo ir pilau variantai: lietuviškas studentiškas (studentams, kaip ir dera, pritrūko vienos nakties), Lietuvos šimtmečio, uzbekiškas Bucharos, uzbekiškas Ferganos, tadžikiškas, afganų ir net iš Sirijos.

Tiesa, pastarojo plovo aspirantas išvirė tik mažą puodą, jį greitai išdalijo, po to dingo komisijai ant savo stalo palikdamas tik mažą atšalusį dubenėlį.

Jei jau prakalbome apie komisiją, tai prašom – jums naujas nušvitimas.

Kaip manote, kas gali objektyviausiai įvertinti tokį subjektyvų dalyką kaip skonis?

Tiesiog burtais parinkti renginio žiūrovai? O gal kokie nors kulinarijos ekspertai? Arba čempionate nedalyvaujantys virėjai? O gal patys dalyviai akluoju būdu gali ragauti kolegų gaminius ir slaptu balsavimu išrinkti geriausią?

Variantų galybė, ir kiekvienas jų turi savų trūkumų ir privalumų, tačiau visi jie tikrai geresni už patį nykiausią ir nuobodžiausią. Kurį, žinoma, pasirinko mūsų plovo entuziastai.

Pasirodo, niekas geriau neišmano svogūnų, morkų ir ryžių pusiausvyros kaip Druskininkų meras ir šiuose kraštuose išrinktas Seimo narys.

Nors nei Savivaldos įstatyme, nei Seimo statute apie tai neparašyta, matyt, kartu su mandatu šie iškilūs piliečiai iškart įgyja apsčiai gastronominės kompetencijos.

Pagaliau net ne čia esmė, gal abu valdžios vyrai yra ne vieną chazaną suvalgę.

Esmė visai kitur. Kodėl jiems niekuomet nesinori tiesiog pabendrauti su žmonėmis, pasivaikščioti, kitaip sakant, pabūti šiek tiek paprastesniems ir lygesniems?

Kodėl būtinai norisi ropštis ant scenos, laukti šykščių aplodismentų ir iš paskutiniųjų gaudyti adoracijos trupinius?

Juk jie prie to pripranta būdami valdžioje ir be šito negali, atsakysite. Nes skirtumas tarp provincijos mero ir imperijos monarcho – tik regalijos ir mastelis.

Šitai galima suprasti. Sunkiau suvokti, kodėl panašių renginių organizatoriams nuolat knieti sulįsti valdžiai į sėdimąją?

Kodėl jiems atrodo, kad renginys iškart nusidažys vaiskiomis spalvomis, jeigu jį papuoš oficialias pareigas einantis žmogus?

Netgi tada, kai pats renginys yra skirtas pačiam demokratiškiausiam ir neoficialiausiam užsiėmimui – maisto gaminimui ir ragavimui?

Dar būtų suprantama, jeigu sumanymui verkiant reikia valdžios palaiminimo.

Bet plovui tikrai nereikalinga mero sankcija, leidžianti naudoti ne vilnamedžių aliejų, o rapsų. Kaip ir Seimo nario įsikišimas raugerškių uogų klausimu.

O po to stebimės, kaip ir kodėl valdininkai taip susireikšmina.

Patys juos popiname, patys ant scenos keliame, patys ditirambus giedame, tai kur jiems tada dėtis?

Ir eina po to protingais veidais plovo ragauti galvodami, ak, kokie mes demokratiški ir paprasti, ko nepadarysi dėl susiliejimo su minia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.