G. Landsbergis: „Sujungimu bandoma gelbėti mirštantį LEU“

Vyriausybė pristatė ilgai slėptą reformą, kurios viena iš esminių sričių – švietimas. Valdžia žada ne tik didinti mokytojų, dėstytojų ir mokslo darbuotojų atlyginimus, bet ir gerinti švietimo kokybę, mažinti atskirtį tarp mokyklų, pritraukti į aukštąsias mokyklas geriausiai pasiruošusius moksleivius. 

Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministrė kalbėjo, kad aukštosios mokyklos nepasakė, kiek lėšų reikės LEU, VDU ir ASU sujungimui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministrė kalbėjo, kad aukštosios mokyklos nepasakė, kiek lėšų reikės LEU, VDU ir ASU sujungimui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 26, 2018, 9:29 AM, atnaujinta Apr 27, 2018, 3:22 PM

Opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Seimo frakcija ketvirtadienį ryte pasikvietė Švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę į posėdį, kuriame aptarė siūlomą reformą. 

Kiek kainuos – dar neaišku

Jos seniūnas Gabrielius Landsbergis pirmiausia kėlė pedagogų rengimo klausimą. Seimas dar sausį nutarė, kad Lietuvos edukologijos (LEU) ir Vytauto Didžiojo (VDU) universitetai bus sujungti. Visgi TS-LKD lyderis laikosi nuomonės, kad toks sprendimas priimtas tik dėl Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos. 

„Tikrai ne prie vieno stipriausių Lietuvos universitetų yra jungiamas mirštantis pedagogikos universitetas. Tai daroma gelbstint komiteto pirmininkui, gerbiamam E.Jovaišai“, – sakė G.Landsbergis. 

Ministrė kalbėjo, kad pertvarka būtina tiek aukštajame moksle, tiek rengiant pedagogus. Anot jos, pedagogai bus rengiami trijuose centruose – Kaune, Vilniuje ir Šiauliuose. Universitetams užduotas klausimas, kiek kainuos LEU ir VDU jungimas, bet, anot ministrės, aukštosios mokyklos to atsakyti negalėjo. 

Pati ministrė taip pat nenorėjo minėti konkrečių sumų, tačiau teigė, kad viešai minima 50 mln. eurų suma nėra tiksli. 

„Šiai dienai universitetai yra parengę planą, jis tris kartus jau revizuotas. Galutiniai taškai bus sudėti artimiausiu metu“, – sakė ministrė. 

Šiaulių universiteto ateitis – jungimas prie Vilniaus universiteto (VU), tad G.Landsbergiui nebuvo aišku, kodėl yra kalbama apie tris pedagogų rengimo centrus, o kalbant apie pinigų skyrimą minimi tik sujungtas LEU ir VDU. Anot ministrės, VU ketina perkelti pedagogų rengimą į Vilniuje esančią Saulėtekio alėją. 

„Bet kokia suma turi būti pagrįsta. Šiai dienai pagrindimo iš universitetų dėl 50 mln. eurų neturime“, – kalbėjo J.Petrauskienė. Būtent tokia suma minima kalbant apie LEU ir VDU sujungimą. 

Skaičius įvardijo

Dar prieš mėnesį lankydamasis Švietimo ir mokslo komitete VDU rektorius Juozas Augutis įvardijo, kiek gali kainuoti pedagogų kalvės ir jo vadovaujamo universiteto sujungimas

Tuomet jis vardijo, kad pirmajam pertvarkos etapui, universitetų jungimui Europos Sąjungos (ES) struktūriniai fondai skiria 19 mln. eurų penkeriems metams. Iš valstybės biudžeto, tam pačiam laikotarpiui, ketinama skirti 11,7 mln. eurų. Dalis jų bus skiriama darbus paliekančių pedagogų kompensacijoms. Savo lėšų VDU skirs apie 4,4 mln. eurų.

Antrajam pertvarkos etapui, aukštosios mokyklos plėtros finansavimui iš visų šių šaltinių bendrai ketinama skirti dar 17,7 mln. eurų. Tai reiškia, kad šių dviejų bei Aleksandro Stulginskio (ASU) universitetų sujungimas ir plėtra per penkerius metus kainuos apie 52,8 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.