Vieni žalieji lietuviai švenčia pergalę, kiti keliaklupsčiauja

Šią savaitę kartais atrodydavo, kad pažaliavo ne tik lietuviškasis „Facebook“ burbulas, bet ir visa Lietuva.

 Lrytas.lt nuotraukų montažas
 Lrytas.lt nuotraukų montažas
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-04-28 13:52, atnaujinta 2018-04-28 14:26

Daugelio tautiečių susižavėjimą, Kauno „Žalgiriui“ beveik po dviejų dešimtmečių vėl patekus tarp keturių stipriausių Europos krepšinio klubų, lengva suprasti.

Juk toks laimėjimas – tai ir įrodymas, kad pinigais negalinti pernelyg taškytis Lietuva kai kuriose srityse gali prilygti Europos ir net pasaulio galingiesiems.

Negana to, šis nacionalinio masto džiūgavimas tapo ryškiu kontrastu kasdienei politikos ir viešosios erdvės tikrovei, persunktai rietenų, agresijos, skandalų, susiskaldymo.

Bet šią savaitę iš džiaugsmo šėlo toli gražu ne visi žalieji lietuviai. Nuotaikos tų, kurie ne tik žali, bet dar ir valstiečiai, anaiptol nebuvo šventinės.

Tiesa, jau atrodė, kad žalieji valstiečiai tapo milžinais, – davė atkirtį pačiai prezidentei D.Grybauskaitei, kokio nei ji, nei kas kitas nebuvo regėjęs.

Bet staiga – še tau, boba, devintinės! Pykšt, ir paaukojo žemės ūkio ministrą B.Markauską, dėl kurio ir buvo kilęs dviejų valdžių karas. Šis posūkis abiejose fronto pusėse buvo įvertintas būtent kaip valstiečių vadovybės ir premjero kapituliacija.

Nežinia, ar daug ką gali įtikinti S.Skvernelio ir paties B.Markausko aiškinimai, kad ministras atsistatydina „pats“, savo noru, nes nebeatlaiko spaudimo sau ir savo šeimai.

Rusai tokiems politiniams atvejams apibūdinti turi lakonišką, iš esmės neišverčiamą, gramatiškai netaisyklingą, bet kone idealiai tikslų žodžių junginį, kurį ne visai tiksliai galima išversti taip: „Jį išėjo.“

Kad taip atsitiks B.Markauskui, buvo galima spėti jau tada, kai tik prasidėjo premjero ir valstiečių daugumos konfliktas su D.Grybauskaite.

Buvo akivaizdu, jog vienas būdų sumažinti įtampą taip, kad nenukristų karūna nė vienam iš susikibusių didžiūnų, – ministras pasitraukia „pats“. Tai rodė ir aptakios premjero frazės apie B.Markausko ateitį – „dirbti bus sunku“ keitė „sunku, bet įmanoma“.

Jeigu tokia atomazga buvo projektuojama, ko gero, tašką protingiau buvo padėti daug anksčiau. Kam tada ta kaktomuša su prezidente, kai dalis visuomenės jau buvo patikėjusi, kad S.Skvernelis nusprendė parodyti, jog savo komandos žmonių neatiduos, juos gins, o D.Grybauskaitei parodys jos vietą?

O kaip buvo dabar? Net pasirodžius opozicijos reikalautoms teisėsaugos išvadoms, kur pripažinta, kad ministras ne visai teisingai deklaravo pasėlius, o daugiau nieko baisaus nepadarė, B.Markauskas toliau nematė pagrindo trauktis, jį gynė sunkioji valstiečių artilerija, pradedant R.Karbauskiu, o premjeras irgi neskandino.

Bet jau kitą dieną staiga paaiškėjo, kad šio ministro neliks. S.Skvernelio kalbos, jog pats B.Markauskas norėjo sulaukti teisėsaugos išvadų, kad išeitų iškelta galva, taip pat visos teorijos, jog valdantieji nebenorėjo skubėti, kad neatrodytų pernelyg keliaklupsčiaujantys prezidentei, visiškai neįtikinamos.

Net jei kokie nors valstiečių strategai taip planavo, jie padarė nedovanotiną klaidą – dabar viešųjų ryšių požiūriu ne tik premjeras, bet ir visi valdantieji atrodo daug liūdniau nei tuo atveju, jei būtų paaukoję ministrą iš karto.

Kitaip sakant, šoko į priekį išpūtę krūtines, bet po to staiga suskydo ir nėrė į krūmus.

Gal juos išgąsdino naujausios visuomenės nuomonės apklausos, parodžiusios, kad valstiečių reitingai smuko net 5 procentais, ir privertusios svarstyti, jog tai įvyko dėl karo su žiniasklaida ir tautos mylima prezidente?

Vis dėlto taip pasiduodamas premjeras pasirodė esąs silpnas ir politinių priešininkų, ir savo rėmėjų akyse. Ko gero, jis būtų mažiau nukentėjęs, o galbūt net ir laimėjęs, jei būtų tvirtai laikęsis toliau ir laikęs ministrą.

Neatmestina, jog po šio S.Skvernelio žingsnio gali paaštrėti ir premjero santykiai su Seimo valdančiąja frakcija, vadovaujama R.Karbauskio, kuris iki galo žūtbūtinai gynė savo statytinį žemės ūkio ministrą ir labai apgailestavo, kad jam teks atiduoti portfelį.

Abejotinas ir dar vienas premjero sprendimas – leisti B.Markauskui poste būti net iki birželio pradžios. Juk taip tik suteikiama proga opozicijai, jau paskelbusiai, kad tokiu atveju ji vis viena rengs interpeliaciją šiam ministrui, maksimaliai ištęsti procesą ir pasismaginti.

O kur dar valstiečiams svarbios Žemės ūkio ministerijos naujo vadovo paieškos?

Tiesa, prezidentė, paliepusi B.Markauskui nedelsiant trauktis, tačiau sulaukusi griežto valstiečių atkirčio, regis, buvo nebūdingai sutrikusi, nes po ritualinio ministro paaukojimo pasveikino valdančiuosius ir žadėjo taiką.

Bet, žinant D.Grybauskaitės charakterį, skiriant naują ministrą ji vargu ar praleis progą dar kartą parodyti, kas šeimininkas.

Kaip čia neprisiminti ir šios savaitės pasitarimo apie Rytų politiką pas premjerą, po kurio pastarasis prisiekinėjo pritariantis griežtam prezidentės požiūriui į Rusiją, nors neseniai kalbėjo kitaip.

Padėtis pradeda priminti praėjusią Seimo kadenciją, kai valdantieji socialdemokratai ir jų premjeras A.Butkevičius atrodė panašiai, – lyg ir mėgindavo parodyti ragus, bet netrukus susigūždavo.

Kuo visa tai baigėsi socialdemokratams, galėtų papasakoti ir jie patys.

Turint galvoje, kad valstiečių pozicijos Seime dabar yra nepalyginti stipresnės nei tuomečių valdančiųjų socialdemokratų, dabartinius „profesionalus“ daro dar labiau apgailėtinus.

Politikoje – kaip ir krepšinyje. Ne viską lemia dydis ar kiekybiniai pajėgumai.

Dažnai laimi tas, kuris drąsesnis ir ryžtingesnis. Kitaip pralaimėti galima ir jau beveik laimėtas rungtynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.