Vytautas Bruveris. Mėšlo kratytuvas drabsto vienus, kad kiti atrodytų baltesni

Kas dar pasipainios to mėšlo kratytuvo, kurį vis labiau primena vadinamasis parlamentinis tyrimas apie verslo ir politikų sanguliavimą, kelyje?

 Kodėl dienos šviesą išvydo VSD surinktos ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateiktos informacijos apie verslo įtaką politikams porcija, skirta koncernui „MG Baltic“?<br> T.Bauro nuotr.
 Kodėl dienos šviesą išvydo VSD surinktos ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateiktos informacijos apie verslo įtaką politikams porcija, skirta koncernui „MG Baltic“?<br> T.Bauro nuotr.
 Vytautas Bruveris.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytautas Bruveris.<br> T.Bauro nuotr.
V.Bakas.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
V.Bakas.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
 D.Grybauskaitė jau anksčiau viešai užsiminė, jog NSGK, maitinamas VSD pažymomis, patvirtins jos griežtus žodžius T.Dapkaus adresu ir daugelį kitų baisių dalykų apie „MG Baltic“.<br> T.Bauro nuotr.
 D.Grybauskaitė jau anksčiau viešai užsiminė, jog NSGK, maitinamas VSD pažymomis, patvirtins jos griežtus žodžius T.Dapkaus adresu ir daugelį kitų baisių dalykų apie „MG Baltic“.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 13, 2018, 3:47 PM

Ar pavyks šio kratytuvo vairuotojams suvaldyti jį, kaip sumanyta, – kad būtų kuo riebiau apdrabstyti visi, o jie taptų baltesni už Naisių pievų žalosios pieną?

O kas taps atpirkimo ožiais-iešmininkais, jei grėsmingi rausvai juodi dūmai virs rožiniais muilo burbulais?

Tai vieni svarbiausių, nors ne vieninteliai klausimai, kuriuos iškėlė šią savaitę į mūsų politikos širšių lizdą įbruktas ir jame pamakalavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) pagalys.

Kodėl dienos šviesą išvydo VSD surinktos ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) pateiktos informacijos apie verslo įtaką politikams porcija, skirta koncernui „MG Baltic“?

Žinoma, pirmiausia todėl, kad nukreiptų dėmesį nuo prezidentės D.Grybauskaitės, pradėjusios murdytis skandale, kai „Lietuvos rytas“ paviešino jos susirašinėjimą su buvusiu liberalų lyderiu E.Masiuliu.

Būtent ji prašė perduoti koncerno vadams, kad jie „patrauktų savo skaliką“ – žurnalistą T.Dapkų nuo jos kandidatų į generalinius prokurorus.

Pati D.Grybauskaitė tada viešai užsiminė, jog NSGK, maitinamas VSD pažymomis, patvirtins jos griežtus žodžius T.Dapkaus adresu ir daugelį kitų baisių dalykų apie „MG Baltic“.

Jau pirmadienį paaiškėjo, jog prezidentė turi pavydėtiną nuojautą!

Pasirodo, VSD išslaptino prieš porą mėnesių NSGK pateiktos pažymos porciją, skirtą „MG Baltic“, o po to ta porcija ėmė ir plačiai pasklido.

Labiausiai tikėtini paskleidėjai – NSGK vadovas V.Bakas arba jo vadovaujamo komiteto nariai, VSD ir Prezidentūra. Pirmasis, iš valstiečio mutavęs į Prezidentūros pasiuntinį, greičiausiai buvo paliktas nuošalėje, o operacija atlikta pačioje S.Daukanto aikštėje, VSD papildomai užtušavus kai kurias savo kūrinio vietas.

Kita vertus, ne taip svarbu, kas šį kūrinį paskleidė, nes esmė – turinys ir visa kita, kas su juo susiję.

Akivaizdu, ir koncerno vadovai, ir svarbia figūra skelbiamas T.Dapkus pastaruosius daugiau nei 10 metų buvo sekami ir stebimi. Tai rodo nuotrupos, kuriomis pažymoje iliustruojami sunkūs bendro pobūdžio kaltinimai šiems veikėjams.

Bet kodėl ta sena informacija nebuvo sunaikinta arba neliko po VSD stogu, bet buvo iš pradžių pateikta Seimui, o po to išslaptinta?

Saugumas aiškina, kad ji nebesudaro paslapties ir yra nebesvarbi. Tikrai? Juk jos pagrindu „MG Baltic“ vadovai ir koncerno televizijoje dirbantis žurnalistas, galima sakyti, paskelbiami organizuotais nusikaltėliais, kurie užsiiminėja prekyba poveikiu, šantažu, manipuliacijomis ir korupcija.

Žurnalisto (tiesa, vertinamo prieštaringai), kuriam svarbiausia – šaltinio slaptumas ir apsauga, karjera sugriauta. Tačiau toks likimas gali grėsti ne vien T.Dapkui, bet ir dažnam kritiškai valdžios atžvilgiu nusiteikusiam žiniasklaidos atstovui.

Užmynęs ant aukštų pareigūnų nuospaudos toks žurnalistas taps seklių taikiniu (vėliau galbūt net bus pasirūpinta sekimo sankcija), o atėjus reikiamam momentui jo telefono pokalbiai ar užstalės šnekos bus paviešintos.

Rezultatas – visuomenės akyse jis taps nepatikimas. Gali atsitikti, kad taip vieną po kito retinant valdžios kritikus galiausiai nešti žiniaskaidos vėliavos liks tik vadinamieji propagandininkai, jie bus apdovanojami Prezidentūroje.

Grįžkime prie pažymos. Tarkime, kad informacija, kurios fragmentai ten pateikti, atitinka tikrovę. Bet kodėl į teismą nukeliavo byla, kurioje figūruoja tiktai „MG Baltic“, liberalai ir „darbiečiai“?

Kuo virto pažymoje išvardyti aibė kitų epizodų, pavyzdžiui, dėl koncerno laimėtų viešųjų pirkimų, kuriuos, kaip galima suprasti, VSD skelbia įtartinais?

Žinoma, labai įdomu ir tai, kas toje pažymoje kol kas paslėpta po tušu. Galima svarstyti, ar tai arčiausiai šių dienų, ar dabar vykstantys procesai ir veikėjai.

Daugelis jų, ko gero, dreba kaip zuikiai po kopūsto lapu.

Vis dėlto kas bus, jeigu ne tik „MG Baltic“, kaip jau garsiai paskelbė, pradės teismuose reikalauti, kad VSD ir kitos institucijos konkrečiai patvirtintų kiekvieną įtarimą, o to padaryti nepavyks?

Negi teismai tiesiog paskelbs, kad VSD nekaltas, nes yra labai savarankiškas, svarbus ir gali bet kam rašyti bet ką apie bet ką?

Ateitį prognozuoti nelengva. Tačiau šiandien tiek V.Bakas, tiek valstiečių vedlys R.Karbauskis, tiek premjeras S.Skvernelis bent viešai jau išreiškia norą, kad tas anksčiau minėtas mėšlo kratytuvas toliau dirbtų visu pajėgumu, o visa daugiau kaip 120 puslapių VSD pažyma būtų paviešinta.

Jau dabar skelbiama, kad tyrimo išvadose, kurios bus pagrįstos ne tik saugumo raštais, bet ir įvairia kita medžiaga, bus mimimos 5–6 verslo grupės, šokdinusios politikus.

Galima spėti, kad ten gali atsidurti ir kol kas švaruoliais besidedantys konservatoriai, ir bent dalis kairiųjų, persikrikštijusių į „socdemdarbiečius“.

Štai tuomet gali atsiverti tikri pragaro vartai, o nusidėjėliams virti tikriausiai pritrūks katilų. Neatmestina, jog valstiečių vadai jau dabar laužo galvas ir dalyvauja politiniame turguje dėl galutinio vadinamojo parlamentinio tyrimo išvadų varianto.

Dar nesibaigus šiam valstiečių sumanytam tyrimui vis garsiau skamba ir kiti klausimai: kodėl taršomi tik tos partijos ir tie veikėjai, kuriems kokie nors koncernai darė įtaką iš šono; kaip bus su ta dabartinių teisuolių partija, kuri valdyti Lietuvos atėjo kartu su savu koncernu?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.