Raguotieji danieliai – Ramūno Karbauskio dvaro įkaitai

Prie Kauno marių, Ramūno Karbauskio valdose, įstatymų pažeidimų radusiems gamtos sargams teks sudėti ginklus. Mat su politiku siejama įmonė, kuriai buvo nurodyta išgabenti žvėris, susiveikė kitą leidimą. Toks elgesys piktina tikrus žaliuosius.

R.Karbauskis mėgsta prisidengti skaidrumo kauke, bet su juo siejama įmonė parke nepaisė gamtos sargų nurodymų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
R.Karbauskis mėgsta prisidengti skaidrumo kauke, bet su juo siejama įmonė parke nepaisė gamtos sargų nurodymų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Prieš pat politiko rezidencijos statybas įvyko susitarimas: Agrokoncernas pažadėjo kasmet į parko direkcijos sąskaitą pervesti pinigų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prieš pat politiko rezidencijos statybas įvyko susitarimas: Agrokoncernas pažadėjo kasmet į parko direkcijos sąskaitą pervesti pinigų.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Kerpauskas: „Politikui nedera taip išsidirbinėti prie Kauno marių.“
A.Kerpauskas: „Politikui nedera taip išsidirbinėti prie Kauno marių.“
 Šiame brėžinyje matosi, kad naujasis aptvaras, skirtas danieliams, yra ir miško žemėje. Miško žemė jau anksčiau buvo aptverta, dėl to miškininkai ne kartą fiksavo pažeidimus ir nurodė juos pašalinti.
 Šiame brėžinyje matosi, kad naujasis aptvaras, skirtas danieliams, yra ir miško žemėje. Miško žemė jau anksčiau buvo aptverta, dėl to miškininkai ne kartą fiksavo pažeidimus ir nurodė juos pašalinti.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 17, 2018, 6:30 AM, atnaujinta May 17, 2018, 12:04 PM

Šalia Meilės įlankos, Jakštonių kaime, aptvertoje teritorijoje lakstantiems danieliams jau turėtų dygti ragai ir kasmet jie augs vis didesni, iki 80 centimetrų ilgio.

Kiekvieną pavasarį laukiniai žvėrys ragus numes, ir valstiečių bei žaliųjų lyderis galės džiaugtis įspūdingais trofėjais.

Nors aplinkosaugininkai dar kovo pradžioje buvo nurodę Kauno marių regioniniame parke nelaikyti nelaisvėje penkių danielių, tokio grožio, regis, sunku atsisakyti.

Su Seimo valdančiosios frakcijos seniūnu R.Karbauskiu siejama įmonė Žemės ūkio inovacijų centras, kurio 100 procentų akcijų priklauso Agrokoncernui, aplinkosaugininkams buvo pažadėjusi danielius išgabenti kuo greičiau. Tačiau iš tiesų ji darė savaip.

Būtent Žemės ūkio inovacijų centras yra supirkęs 14 sklypų prie Meilės įlankos, kur išdygo būsima prabangi R.Karbauskio rezidencija ir dar ketinama statyti privačią observatoriją.

Laukiniai žvėrys prie Kauno marių tapo politiko užgaidų įkaitais.

Agentūra patenkino prašymą

Žemės ūkio inovacijų centras, nepaisydamas aplinkosaugininkų nurodymo, ir toliau nelegaliai laikė danielius.

Tuo pat metu ši įmonė dėjo pastangas susiveikti naują leidimą laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus.

Aplinkos apsaugos agentūra, virš kurios siaučia pertvarkų gūsiai, jau patenkino R.Karbauskio įmonės prašymą.

„Sprendimas suteikti leidimą Žemės ūkio inovacijų centrui laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus priimtas atsižvelgiant į surinktus faktinius duomenis ir į tai, kad gegužės 5-ąją įsigaliojo Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas „Dėl fizinių asmenų lankymosi apribojimo Žemės ūkio inovacijų centrui priklausančioje miško žemėje“.

Žemės ūkio inovacijų centras teiktame prašyme leidimui gauti nurodė, kad planuoja nelaisvėje laikyti 5 danielius (Cervus dama)“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino Aplinkos apsaugos agentūros direktorė Aldona Margerienė.

Kėslus išduoda brėžiniai

Teisės aktai nurodo, kad fizinių asmenų teisė laisvai lankytis miškuose, lyginant su teise nelaisvėje laikyti laukinius gyvūnus, laikoma prioritetine.

Tačiau su R.Karbauskiu siejamai įmonei vis tiek svarbiau danieliai, nors jos veikla visiškai nėra susijusi su gyvūnų auginimu ar veisimu.

Tai kam jai reikalingi tie laukiniai žvėrys?

Priežastis turbūt slypi giliau – ten, kur jau kelerius metus stūkso įmūryta tvora. Aukšta metalinė tvora užtveria Burių gatvę ir juosia dalį miško.

Ji saugo politiko valdas nuo poilsiautojų, žvejų ir kitų nekviestų svečių. Būtent ją žūtbūt ir siekiama išsaugoti.

Tai liudija ir „Lietuvos ryto“ turimi nauji aptvaro brėžiniai, kuriais pasirūpino Žemės ūkio inovacijų centras. Brėžiniuose neatsitiktinai sutampa pažymėtos danieliams skirto aptvaro ir jau parke aptvertos miško žemės ribos.

 

Tačiau Kauno marių regioninio parko apsaugos reglamentas neleidžia tverti miškų, išskyrus rengti aptvarus medžiojamiems gyvūnams. Negi politikas, save vadinantis žaliuoju, ten ketina rengti danielių medžiokles?

Rado būdą apeiti įstatymą

Dėl miško žemės, aptvertos Kauno marių regioniniame parke, miškininkai jau ne kartą pildė pažeidimų protokolus ir skyrė baudas Žemės ūkio inovacijų centrui.

Saugomoje parko teritorijoje prie marių dar 2016 metų gegužės mėnesį patikrinimą atlikusi Valstybinė miškų tarnyba nurodė pašalinti pažeidimus.

Būtent tada Žemės ūkio inovacijų centras ir surado būdą, kaip apeiti Miškų įstatymą.

2017 metų sausio 13 dieną politiko įmonė susiveikė pirmąjį leidimą laikyti nelaisvėje laukinius žvėris. Miškininkams tada teko nuleisti rankas.

Tik jokių laukinių gyvūnų prie Meilės įlankos daugiau kaip metus nebuvo. Jie ten skubiai buvo atvežti tik tada, kai „Lietuvos rytas“ ėmė vėl domėtis politiko rezidencijos statybų užkulisiais ir ten nuvykusi žurnalistė nerado laukinių gyvūnų. Tada sukruto ir aplinkosaugininkai.

Aptvertoje teritorijoje taip pat neradę laukinių gyvūnų jie pasirūpino, kad būtų panaikintas prieš metus išduotas leidimas.

Į Jakštonis penki danielių jaunikliai buvo skubiai atvežti šių metų vasario pabaigoje per didelius šalčius.

Tačiau netrukus buvo nurodyta juos iš ten išgabenti.

„Įgaliotam asmeniui surašytas privalomasis nurodymas, kad laukiniai gyvūnai negali būti laikomi nelaisvėje. Už nevykdymą gresia sankcija.

Jie žadėjo danielius kuo greičiau išvežti ir mus apie tai informuoti. Tada mes vyksime ir patikrinsime“, – tada paaiškino Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Tomas Barkauskas.

Miškininkai taip pat pripažino, kad žmonių lankymasis toje miško žemėje apribotas neteisėtai. Būsimos R.Karbauskio rezidencijos valdas prižiūrinčios įmonės vadovui už šį pažeidimą buvo surašytas protokolas ir skirta 35 eurų bauda.

„Miško žemėje prie marių jie turi užtikrinti laisvą lankymąsi, fiziniai asmenys ten turi galėti patekti“, – teigė Valstybinės miškų tarnybos direktorius Paulius Zolubas.

Miškininkai nurodė pažeidimus pašalinti iki šių metų gegužės 22 dienos. Jei tai nebūtų padaryta, grėstų naujos baudos. Tačiau jų rankos jau surištos.

Prieš statybas – pažadas

Politiko įmonei suktis Kauno marių regioniniame parke sekasi neatsitiktinai. Ji ten turi įtakingų užtarėjų.

Aptverti 11 hektarų ramybės oazę su miško dalimi Jakštonių rekreacinėje zonoje leido parko direkcijos vadovybė.

„Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad iškart po to, kai buvo leista apsitverti sklypus su mišku, parko direkcija sulaukė nemenkos dovanos – Agrokoncernas į jos sąskaitą pervedė apie 2900 eurų.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, tai gali būti ne vienintelė šio koncerno finansinė dovana už galimai palankius sprendimus.

Dar 2013 metais, kai politiko įmonė supirko sklypus prie marių ir ėmė planuoti statybas, Agrokoncernas pažadėjo kiekvienais metais į parko direkcijos sąskaitą pervesti tam tikrą pinigų sumą. Tai patvirtina ir bankų sąskaitų išrašai.

2013–2017 metais iš Agrokoncerno gautas lėšas parko direkcijos vadovybė iki šio pavasario buvo panaudojusi ne visas, nors „Lietuvos rytui“ teigė kitaip: esą visa parama, gauta iš R.Karbauskio įmonės, buvo panaudota knygos apie parką antrajam leidimui.

Glaudų politiko ir parko vadovybės ryšį atskleidė ir direkcijos tinklapyje jam paskelbta padėka. Taip pat direkcija pritarė, kad Žemės ūkio inovacijų centrui vėl būtų uždegta žalia šviesa laikyti danielius. Esą aptvaras netrukdys poilsiautojams patekti prie Kauno marių.

Šių metų balandžio 18 dieną direkcijos rašte teigiama, kad „privažiuoti prie marių yra kelias, kuris eina per Jakštonių kapinaites, taip pat yra Burių gatvė“. Tik kad Burių gatvė iki šiol buvo užtverta, o parko direkcijos vadovybė žurnalistei aiškino, kad neturi laiko to patikrinti.

Dingo kaip į vandenį

„Taip, danielius dar turime. Ir jau gavome leidimą“, – „Lietuvos rytui“ patvirtino Žemės ūkio inovacijų centro ir kelių kitų Agrokoncernui priklausančių įmonių vienas vadovų Vytautas Bakas.

Tačiau paklaustas, kam jo įmonei reikalingi danieliai, pašnekovas nežinojo, ką atsakyti.

Jis paprašė atsiųsti klausimus raštu į Agrokoncerno elektroninį paštą ir pažadėjo kuo greičiau į juos atsakyti.

Tačiau Agrokoncerno atstovas savo pažado netesėjo ir dingo kaip į vandenį – kitas dienas telefonu neatsiliepė.

Gal taip elgtis jį pamokė koncerno savininkas R.Karbauskis, kuris į žurnalistų klausimus neretai atsako išsisukinėdamas ar tiktai gudriai šypsodamasis?

Tad žurnalistei teko atsakymo ieškoti kitur.

Danielių laikymo nelaisvėje tikslas nurodytas Žemės ūkio inovacijų centro prašyme. Pasirodo, politiko įmonė laukinius gyvūnus ketina eksponuoti.

Panašu, kad politiko dvare veiks zoologijos sodas!

Bus statoma observatorija

R.Karbauskis „Lietuvos rytui“ anksčiau teigė, kad parke, be jau pastatytų poilsio namų, bus ir privati observatorija: „Pastatai bus naudojami pagal statybų leidimuose numatytą paskirtį. Paskutinis pastatas (observatorija) dar projektuojamas.“

Politikas aiškino, kad anksčiau prie Kauno marių danieliai nebuvo laikomi, nes dar vyko statybos ir jiems tai būtų pakenkę.

Tačiau jei statybas planuojama tęsti, ar danieliai šalia esančiame aptvare jausis saugūs? Laukinių gyvūnų naudojimo taisyklės reikalauja, kad nelaisvėje jie neturėtų patirti streso, skausmo, nepatogumų.

Politikas rodo blogą pavyzdį

– R.Karbauskis skelbiasi esąs žaliasis. Kodėl su juo siejama įmonė ignoravo gamtos sargų nurodymus? – „Lietuvos rytas“ paklausė ilgamečio Lietuvos žaliųjų judėjimo tarybos nario, kauniečio mokslininko Aleksandro Kerpausko.

– R.Karbauskio elgesys prie Kauno marių atskleidė, kad jam svarbesni ne visuomeniniai, o asmeniniai interesai.

Miškininkai išrašė baudą, o jis tiktai šypsosi. Valstiečių vedlys su jais žaidžia katės ir pelės žaidimą. Miškininkai liepė pašalinti pažeidimus, bet R.Karbauskiui tai – nė motais.

Politikui nedera taip išsidirbinėti prie Kauno marių. Nors jis išsidirbinėja visoje Lietuvoje, Kauno marių parkas – ne išimtis.

R.Karbauskis pavogė žaliųjų vardą. Tačiau jo partijoje – nei žaliųjų, nei valstiečių. Gal ten ūkininkai, prakutę iš paramos?

– Kam tokiam politikui reikalingi danieliai?

– O kam jam reikalingas galingas visureigis? Pasirodyti? Taip elgiasi tik mažvaikiai.

Nežinau, kas R.Karbauskio galvoje, bet danieliai jam galbūt reikalingi tik tam, kad išsaugotų tvorą. Daryti tokią išvadą skatina visa įvykių prie marių seka.

Politikas rodo nepagarbą teisės aktams, žiniasklaidai ir blogą pavyzdį visai visuomenei.

Politikas turėtų jausti moralinę atsakomybę rinkėjams. Juk tai matydami jie mąsto: jeigu jis taip elgiasi, gal ir kitiems galima gudrauti, apeiti įstatymus? Žmonės ima nepasitikėti visa valdžia.

Vakarų šalyse, kur yra gerokai turtingesnių žmonių, neįprasta puikuotis prabanga.

Turtinis pranašumas – posovietinių kraštų palikimas. Jis iškreipia etikos, moralės normas, ir mes gyvename iškreiptų veidrodžių šalyje.

– Kokioje vietoje atsiduria aplinkosaugininkai ir miškininkai, kai politiko įmonė ignoruoja jų nurodymus?

– Aplinkosaugininkai jo dabar privengia, nes regioninius aplinkos apsaugos departamentus ketinama pertvarkyti.

Jie bijo garsiai kalbėti, nes žino, kad už tai gali būti skubiai pertvarkyti.

Visi aplinkosaugininkai ir miškininkai laikomi už apykaklių. Tik išsižios – gaus spyrį ir išgirs, kad jų darbo vietų nebeliko.

Tose įstaigose tvyro baimė ir netikrumas dėl ateities, nes dauguma ten dirbančių žmonių turi šeimas, vaikų, yra paėmę paskolų.

Vykdoma daug pertvarkų, bet ar nors viena jų sėkminga? Manau, kad vyksta teritorijos valymas.

Tie, kurie gyvena Vilniuje, dar mažai tai mato.

Bet aš dabar važiuoju prie Vilkaviškio ir regiu aplink vien tuštumą, nė gyvos dvasios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.