Streiką rengiantys pedagogai atlyginimų didinimo reikalauja nedelsiant

Įspėjamąjį streiką penktadienį rengiantys kai kurių įstaigų pedagogai nerimsta – viešajame sektoriuje gausu problemų, kurias būtina spręsti. Nuo rugsėjo planuojama įvesti mokytojų etatinį darbo užmokesčio modelį, kuris turėtų lemti pedagogų atlyginimų kilimą, tačiau pedagogai tikina, kad atlyginimai turėtų kilti nedelsiant. 

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-05-17 11:29, atnaujinta 2018-05-17 15:10

Išdėstė reikalavimus

Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) reikalauja, kad algos būtų keliamos 20 proc. visiems pedagogams ir kitiems specialistams, dirbantiems ugdymo įstaigose bei numtatyti atlyginimų kėlimo programą su konkrečiais skaičiais ir terminais. 

„Matome, kad ir turėdami visą etatą mokytojai uždirbs 500-600 eurų į rankas. Planuojama etatinio darbo apmokėjimo modelio sistema nei mokytojams, nei darželio auklėtajms situacijos nepakeis“, – sakė LŠDPS pirmininkas A.Navickas, pridurdamas, kad streike dalyvauti planuoja 52 mokyklos. 

Taip pat reikalaujama šakos kolektyvinėje sutartyje susitarti dėl aiškių ir konkrečių naujo mokytojų darbo apmokėjimo modelio principų, numatyti ne mažiau kaip šešias nekontaktines valandas ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų pedagogų etate, sumažinti vaikų skaičių darželių grupėse ir mokyklų klasėse.

„Žiūrint į visas šios Vyriausybės siūlomas reformas matome, kad biudžeto pajamas planuojama mažinti, todėl kalbėjimas apie tai, kad atskiros viešojo sektoriaus sritims galėtų didinti išlaidas, mūsų neįtikina. Manome, kad Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) vykdo viešųjų ryšių akciją“, – kalbėjo LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas. 

Anot jo, po ministerijos žadamo 95 mln. eurų finansavimo gali nutikti taip, kad mažės švietimui skiriama bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis. 

Kaip sakė A.Navickas, siūlomas etatinio darbo užmokesčio modelis ir tai, kaip bus paskirstomos kontaktinės ir nekontaktinės mokytojų darbo valandos, gali lemti, kad kai kurie mokytojai pasirinks palikti mokyklas. 

Siūlo nukelti

LŠDPS pirmininko pavaduotojas Vytautas Silvanavičius kalbėjo, kad mokytojų lūkesčiai buvo, jog etatą sudarytų 36 valandos, kurių ne daugiau nei 18 valandų sudarytų kontaktinės valandos. 

„Ministerija dabar labai gražiai skelbia, kad mokytojams bus apmokėta už tuos darbus, bet suma – 14,7 mln. keturiems mėnesiams. Tai kokią dalį jie apmokės?

Pirmas trūkumas – manipuliacija metinėmis valandomis. Tas skaičiavimas atrodo nekaltas, bet mokytojas kokį atlyginimą gauna už 18 valandų, tokį gaus už 20,5 valandų. Atlygis tas pats, bet tarpo daugiau. 

Taip pat didelis intervalas tarp kontaktinių valandų. Tarkime, Joniškyje galės dirbti 14 kontaktinių valandų, o Pasvalyje – 16. Čia paliktos galimybės įstaigų vadovų savivalei“, – sakė V.Silvanavičius. Be to, anot LŠDPS pirmininko pavaduotojo, nekinta koeficientai, kurie tiesiogiai lemia pedagogo atlyginimo dydį. 

Jis taip pat pabrėžė, kad neaišku, kur dingsta švietimui skiriami pinigai, nes vien bendrojo lavinimo mokyklų nuo 2000-ųjų sumažėjo perpus. Tuo pačiu gerokai sumažėjo ir pedagogų. 

LŠDPS siūlo atidėti mokytojų etatinio darbo užmokesčio sistemos įvedimą, nes dabar siūlomas modelis, pasak jų, yra neišdiskutuotas ir taisytinas. 

Etatinio apmokėjimo modelis gaubiamas mitų

Vilniaus švietimo profesinės sąjungos pirmininkė Rūta Osipavičiūtė teigė, kad etatinio darbo apmokėjimo modelis yra gaubiamas daugybės mitų, kurių vienas svarbiausių – mokytojų atlyginimų didėjimas. 

„Kitas mitas, tai kad mokyklas užpuls jauni mokytojai. Darbo sąlygos sudėtingos. Rengiamas kompetencijos aprašas, pagal kurį mokytojas turi tapti ne tik visų galų meistru, bet ir antžmogiu. Buldozeriu stumiant šitą modelį pažeidžiamos švietimo darbuotojų teisės“, – sakė ji. 

Anot R.Osipavičiūtės, vis dar neaišku ir kas laukia privačiose mokyklose dirbančių mokytojų, nes etatinis darbo apmokėjimas įvedamas tik valstybinėse mokyklose dirbantiems pedagogams. 

Mokytojų streiką ir jų keliamus reikalavimus palaiko Lietuvos medikų sąjūdis, Humanitarinių ir socialinių mokslų asociacijų sąjūdis, Lietuvos socialinių darbuotojų asociacija, Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas, Muitinės darbuotojų profesinė sąjunga.

Streikas vyks 52 mokyklose, 17 savivaldybių. Jis truks dvi valandas – bendrojo lavinimo mokyklose pirmas dvi pamokas, nuo 8 iki 10 val., kiek kitu laiku darželiuose ir neformaliojo ugdymo įstaigose. 

Arminas Varanauskas, Švietimo ir mokslo ministrės patarėjas:

„Įvedant etatinį mokytojų apmokėjimą, valandiniai mokytojų koeficientai nėra keičiami, tad dirbant tokį patį valandų skaičių pagal naują sistemą, koks dirbamas yra dabar, atlyginimas taip pat nesikeis. Skiriami 95 mln. eurų, kurių dalis (17,4 mln.) mokyklas pasieks jau šį rugsėjį, bus skirti apmokėti papildomas valandas, kurias mokytojai šiuo metu taip pat dirba, bet tie darbai nėra apmokami.

Vos 5 % mokytojų turi 36 ar daugiau valandų, tai yra turi visą krūvį. Visi likę mokytojai krūvio neturi ir net 30 % mokytojų turi mažiau nei 18 valandų. Būtent šiems mokytojams planuojamas didžiausias atlyginimo padidėjimas.

Primename, kad dabar mokytojams apmokamas tik kontaktinis darbas bei pasiruošimas pamokoms. Daug mokytojų atliekamų darbų nėra apmokami ir dėl to kyla mažų atlyginimų problema. Su etatiniu atkeliaujantys pinigai leis spręsti šią problemą.

Vidutiniškai mokytojų atlyginimas Lietuvoje augs apie 20 % ir 2019 m. vidutinis atlyginimas bus daugiau nei 1000 eurų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.