S. Skvernelis: ar skųsti sprendimą nutraukti KTI tyrimą, spręs ministras

Ar skųsti prokurorų sprendimą nutraukti tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje (KTI) spręs teisingumo ministras, sako premjeras Saulius Skvernelis.

Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2018, 2:14 PM

„Yra konstatuota, kad tyrimo metu nustatyti faktai pasitvirtino, o vertinimas – kad ne visa tai, kas yra pažeidimas, turi būti vertinami per baudžiamąją teisę ir prokuratūros nuomone, nutarimas yra skundžiamas, matyt, vertins ir pats teisingumo ministras, ar tą reikia daryti“, – žurnalistams penktadienį sakė ministras pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad pažeidimai yra konstatuoti, o jų vertinimas galimas ne tik baudžiamąja, bet ir drausmine ar kita atsakomybe.

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pranešė nusprendusi nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje.

Anksčiau skelbta, kad šiame tyrime dėl piktnaudžiavimo kaip specialieji liudytojai buvo apklausti buvusi Kalėjimo departamento vadovė Živilė Mikėnaitė ir izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys.

Tyrimą atlikęs prokuroras konstatavo, kad tuometinės Kauno tardymo izoliatoriaus pareigūnės Rasos Kazėnienės teisėsaugai pateikta informacija yra tiksli ir pasitvirtino, tačiau pareigūnų padaryti pažeidimai neužtraukia baudžiamosios atsakomybės.

R.Kazėnienės skunde Specialiųjų tyrimų tarnybai, be kitų dalykų, buvo rašoma, kad paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą.

Savo pareiškime teisėsaugai R.Kazėnienė taip pat nurodė, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės: „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“.

Pareiškime teigiama, kad iš šių bendrovių prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina.

Įkalinimo įstaigoms maitinimo paslaugas teikianti bendrovė „Niklita“ už pažeistą dalykinę reputaciją iš R. Kazėnienės siekia prisiteisti 6 tūkst. eurų.

R. Kazėnienės skundai tarnyboms ir vieši pareiškimai įsiūbavo patikrinimus kalėjimų sistemos įstaigose, šiuo metu vyksta struktūrinė jos pertvarka.

Šią savaitę prisiekė naujas teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, kuris pareigose pakeitė atsistatydinusią Mildą Vainiutę. Ji kovą pasitraukė iš pareigų po prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos dėl nesuvaldytos situacijos kalėjimų sistemoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.