Vilniaus savivaldybė stoja piestu: nepritaria mokytojų darbo etatiniam apmokėjimui

Vilniaus miesto savivaldybė, reaguodama į Vyriausybės pateiktą Seimui tvirtinti siūlymą įteisinti mokytojų etatinį darbo apmokėjimą, reiškia nepritarimą dar vienam naujam modeliui, kuriam, anot jų, nėra tinkamai pasirengta. Teigiama, kad jis nebuvo aptartas su Vilniaus savivaldybe, o įgyvendinti planuojamas jau nuo rugsėjo 1-osios dienos.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Arminas Varanauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arminas Varanauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2018, 1:57 PM, atnaujinta May 23, 2018, 2:27 PM

Trečiadienį Tarybos nariai priėmė rezoliuciją dėl etatinio pedagogų darbo apmokėjimo. „Vyriausybė ėmėsi spręsti tik itin mažose mokyklose kylančias darbo krūvio trūkumo problemas. Planuojami pokyčiai neatitinka realios Vilniaus miesto ar kito didesnio Lietuvos miesto situacijos“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Pagal naujai Vyriausybės siūlomą tvarką, mokytojams būtų mokama už pamokų vedimą, pasiruošimą pamokoms bei už papildomus darbus. Planuojama, kad etatinis darbo užmokestis bus taikomas visiems valstybinių ir savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklų, taip pat profesinių mokyklų ir neformaliojo švietimo mokytojams.

„Tuo tarpu Vilniaus mieste, kuriame mokosi penktadalis visų Lietuvos mokinių, ir skirtingai nei kitose Lietuvos savivaldybėse, mokinių skaičius sparčiai auga, siūloma nauja Vyriausybės tvarka tik pablogintų situaciją, kai kuriems mokytojams Vilniuje atlyginimas sumažėtų dviem šimtais eurų.

Vilniaus mokytojų darbo krūviai dideli, mokytojų neretai trūksta, o pagal naują siūlomą Vyriausybės tvarką mokytojams kontaktinių valandų skaičius nemažės, etatinis darbo apmokėjimas neleis pasinaudoti planuojamais jo privalumais – skirti mokytojams papildomų darbo valandų bendruomenės labui“, – teigia Vilniaus miesto savivaldybės atstovai. 

Pranešime teigiama, kad sostinės savivaldybė stengiasi gerinti pradedančiųjų dirbti mokytojais sąlygas, sprendžia gyventojų ir mokinių skaičiaus mažėjimo sąlygotas problemas, todėl prieš svarstant tolimesnius darbo užmokesčio sistemos tobulinimo darbus Taryba pirmiausiai reikalauja Vyriausybę bendradarbiauti su savivaldybių atstovais, o planuojamus pokyčius modeliuoti atsižvelgus į faktines Vilniaus miesto mokyklų sąlygas.

Vilniaus savivaldybės pranešime teigiama, kad pokyčiams visiškai nepasiruošta, nėra būtinų teisės aktų pakeitimų: iki šiol nėra aiškaus ugdymo įstaigų finansavimo modelio, kuris turėtų įsigalioti nuo šių metų rugsėjo 1 d. Sostinės mokyklos dėl to negali suskaičiuoti, kiek mokytojų etatų turės, mokyklų vadovai ir mokytojai negali planuoti 2018–2019 mokslo metų darbų.

„Etatinio pedagogų darbo apmokėjimo modelio įvedimo darbai taip pat vėluoja, dar nepriimti teisės aktų pakeitimai Lietuvos Respublikos Seime, planuota metodinė pagalba ir konsultacijos mokytojams vėluoja, ir yra vykdomos jau mokslo metų pabaigoje“, – rašoma pranešime. 

Sprendimas sunkiai suprantamas

Švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas sužinojęs apie savivaldybės sprendimą neslėpė, kad toks miesto valdžios požiūris stebina dėl keleto priežasčių.

Pirmiausia, pasak jo, rengiant etatinį mokytojų darbo apmokėjimo modelį buvo atsižvelgta daugelio savivaldybių ir jose esančių mokyklų darbo specifiką. Anot A.Varanausko, etatinis darbo apmokėjimo modelis nacionaliniu lygmeniu nustato tik bendrus rėmus.

„Kiekviena etatinio modelio konkreti detalė turės būti nustatyta mokyklos lygmenyje, kiekviena mokykla pagal savo turima situaciją galės prisiderinti. Sakantieji, kad šis modelis yra palankus tik mažoms savivaldybėms ar mažoms mokykloms, galbūt buvo suklaidinti.

Be to, rengiant etatinį mokytojų darbo apmokėjimo modelį dirbo darbo grupė. Toje grupėje mes turėjome savivaldybių atstovą. Aš nesu tikras, galbūt Vilniaus miesto savivaldybė nori išskirtinių privilegijų ir dalyvauti kiekvienoje darbo grupėje pati, bet mes turėjome vieną žmogų, kuris atstovavo visas savivaldybes. Nesu tikras, ar Vilniaus miestas su juo palaikė ryšį“, – naujienų portalui lrytas.lt situaciją komentavo A.Varanauskas.

Ministrės patarėjas taip pat teigė, kad buvo kalbėta su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais, su jais buvo diskutuota ir aiškinta, kaip atrodys etatinio darbo apmokėjimo modelis. A.Varanauskas sakė, kad tokį ministerijos sprendimą galima vertinti tik kaip politikavimą.

Atlyginimai nemažės

Pašnekovas taip pat teigė, kad sostinės mokytojai gali būti ramūs – jų atlyginimai nemažės: „Jeigu mokytojas dirbs tiek pat valandų, kiek dirbo iki šiol, jo atlyginimas nepasikeis, nes valandiniai įkainiai nebus mažinami. Tai kaip gali būti, kad mokytojas dirbdamas tą patį gaus mažiau pinigų? Tai visiškas nesusipratimas.“

Be to, jis pabrėžė, kad Vilniaus miesto savivaldybė nesikreipė į Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM) prašydama susitikimo, kurio metu būtų atsakyta į nuogąstavimus dėl etatinio modelio įvedimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.