Ministrė pailgintais mokslo metais džiaugiasi, bet mokytojai mano ką kita

Šie mokslo metai pirmieji, kai Lietuvos vaikai į mokyklas eis dešimčia dienų ilgiau. Ugdymo įstaigoms leista pasirinkti, ar mokiniai mokysis papildomas dešimt dienų birželį, ar į klases anksčiau sugrįš rugpjūtį. Visgi, kol Švietimo ir mokslo ministerija šiuo sprendimu patenkinta, mokytojai nevynioja į vatą – vaikai klasėse kepa jau dabar. 

T.Bauro ir 123rf nuotr.
T.Bauro ir 123rf nuotr.
Audrius Jurgelevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Audrius Jurgelevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgita Petrauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Petrauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 28, 2018, 3:57 PM, atnaujinta May 28, 2018, 4:34 PM

Siūlo mokytis ne tik klasėje

Ministrė Jurgita Petrauskienė kalbėjo, kad dėl mokslo metų dienų išdėliojimo plano sprendė savivaldybės ir mokyklos. Anot jos, mokyklos priėmė įvairius sprendimus – vienose vaikai pamokas klasėse ilgiau laiko birželį, kitos papildomas dešimt dienų išdėlioja mokslo metų eigoje esančių atostogų kaina, o kai kurios vaikus anksčiau į klases sukvies rugpjūtį. 

„Kiekviena mokykla ir savivaldybė turi savo sprendimus. Tėveliai ir moksleiviai, kurie eina į tas mokyklas, gyvena pagal tos mokyklos ritmą“, – sakė J.Petrauskienė. 

Ministrė sakė, kad tai, ką mokiniai veiks papildomas dešimt dienų, turi spręsti mokyklos vadovybė ir mokytojai. Ji teigė, kad gausu kūrybingų mokytojų, kurie rengia projektines veiklas, organizuoja pamokas nebūtinai klasėje.

„Mokiniai turėtų mokytis“, – atsakė ministrė, paklausta, ką, jos manymu, per papildomas dienas turėtų veikti moksleiviai. Tiesa, mokymasis, pasak jos, nebūtinai reiškia uždavinių sprendimą klasėje. 

Pasak J.Petrauskienės, pagal Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijas, pailginti mokslo metus Lietuvoje siūloma jau ne vienerius metus. „Tokie sprendimai buvo priimti ir anksčiau. Vėliau jie buvo atšaukti“, – sakė ji. 

Pradėti reikėjo ne nuo to

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius pats yra mokytojas, dėstantis vienoje iš Elektrėnų mokyklų. Jis atviras – klasėse sėdėti vaikams sunku jau dabar, tad kas bus antrojoje birželio pusėje, baisu ir pagalvoti. 

„Kaip tik pravedžiau pamokas. Visi atsipalaidavę, neįmanoma sėdėti klasėje. Virš 30 laipsnių karščio, pusė klasių yra į saulėtą pusę“, – pasakojo A.Jurgelevičius. 

Neguodžia ir ministerijos siūlymas vykdyti pamokas ne klasėje. Pasak mokytojo, tokiame mieste, kaip Elektrėnai, veiklos už mokyklos ribų rasti sunkoka, nes jame nėra muziejų ar panašių vietų, kurias būtų galima aplankyti ir sudominti vaikus. 

„Arba slampinėjam palei ežerą ir šnekučiuojamės apie viską, arba sėdime klasėje. Darbo iš esmės nėra. Yra laiko užmušinėjimas. Kol kas tai tiesiogiai nesusiję su pailgintais mokslo metais.

Galėsime kalbėtis antrą savaitę. Nelabai įsivaizduoju, kas tada vyks. Ministerijai reikia tikėtis, kad pasikeis oras, atvės ir bus lengviau dirbti“, – sakė Švietimo profesinės sąjungos pirmininkas. 

Visgi, jis pastebėjo, kad pailgintų mokslo metų klausimas yra kiek gilesnis nei tik per karštos klasės. Anot jo, reikia žvelgti ir į tradicijas, kai birželio mėnuo jau nebebuvo mokslo metų dalis. 

„Taip mokėsi vaikų tėvai, vyresnieji broliai ar seserys, jie patys mokėsi. Tai dabar pakeisti kažką, aiškinant tokius nelabai solidžius argumentus, nėra realu. Dabar vaikantis statistikos bandoma pakeisti kažką tik dėl to pakeitimo“, – kalbėjo jis, pridurdamas, kad vieną ir tą pačią temą galima dėstyti nors ir tris pamokas, tačiau klausimas, kiek tai yra naudinga. 

Paklaustas, kaip jis ruošiasi papildomoms dešimčiai dienų, A.Jurgelevičius pasakojo, kad yra sudarytas planas, pagal kurį dalį tų dienų vyks netradicinis mokymas. Jis pats, kaip mokytojas, pagal ministerijos programą turės detaliau dėstyti savo dalyką. 

„Tas pačias pamokas turėsiu ištempti savaitę ilgiau“, – sakė istoriją dėstantis mokytojas, pridurdamas, kad kūrybiškiau į prailgintus mokslo metus galima pažiūrėti didesniuose miestuose, kuriuose yra daugiau ką pasiūlyti vaikams, tačiau mažesnių miestelių mokytojai susidurs su problemomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų