Mitinge – kritika ir parama Lietuvos žydų bendruomenės vadovei F. Kukliansky

Pirmadienį Vilniuje, prie Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) būstinės, susirinko apie pusšimtis žmonių. Vieni protestavo prieš LŽB vadovybės veiklą, kiti išreiškė jai paramą.

F.Kukliansky sulaukė kritikos.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
F.Kukliansky sulaukė kritikos.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jakučionis, BNS

May 28, 2018, 12:32 PM, atnaujinta May 28, 2018, 12:33 PM

Sostinės centre vykusiuose piketuose žydai protestavo prieš bendruomenės pirmininko rinkimų tvarką ir valstybės lėšų skirstymo politiką, o kiti reiškė palaikymą LŽB vadovei Fainai Kukliansky.

Šios demonstracijos vyko pirmadienį Lietuvos žydų bendruomenei rengiant ataskaitinę konferenciją, kur numatoma tvirtinti organizacijos finansinę ir veiklos ataskaitas.

Pirmadienį taip pat suėjo metai po to, kai F. Kukliansky į LŽB pirmininkės pareigas perrinkta antrai kadencijai.

„Mums nereikia karalienės“

Protestuotojai prieš LŽB vadovybę sakė, kad pernai prieš pirmininko rinkimus jų tvarka pakeista, apribojant regioninių žydų organizacijų galią, tai lėmė F. Kukliansky pergalę.

Plakatuose lietuvių ir anglų kalba raginta sustabdyti „despotizmą“ Lietuvos žydų bendruomenėje, vienas jų skelbė: „Mums nereikia karalienės“.

Protestą surengęs Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Gurevičius teigė, kad į renginį atvyko žydai iš didžiųjų Lietuvos miestų ir Ukmergės.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pernai gruodį nusprendė, kad F. Kukliansky bendruomenės pirmininke perrinkta neteisėtai, nes rinkimų išvakarėse nepagrįstai apribotas jai oponuojančiai Vilniaus žydų bendruomenei tenkantis balsų skaičius.

Šis sprendimas apskųstas apeliacine tvarka, o lygiagrečiai vyksta dar keli teisminiai procesai. Vienoje iš bylų ginčijamas didžiausio F. Kukliansky kritiko S. Gurevičiaus išrinkimas.

„Mes norėtumėme, kad tokie dalykai būtų sprendžiami ne teismų pagalba, ne žurnalistų pagalba, o pačioje bendruomenėje, bet, deja, mūsų prašymai yra neišgirstami, todėl mes ryžtamės net viešoms akcijoms“, – žurnalistams sakė S. Gurevičius.

„Mes reikalaujame demokratinių, sąžiningų rinkimų, kad mūsų namai būtų grąžinti Lietuvos žydams“, – kalbėjo jis.

Lietuvos žydų bendruomenė su kitomis žydų organizacijomis per Geros valios fondą valdo Lietuvos valstybės suteikiamas lėšas, skirtas kompensuoti už totalitarinių režimų nusavintą žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą.

Proteste dalyvavęs žydas Danielius Lupshitzas (Danielis Lupšitsas) tvirtino, kad LŽB tik pasisavina šiuos pinigus ir neskiria pakankamo dėmesio Lietuvos žydų švietimui, kultūrai.

„Ji nėra mano bendruomenės prezidentė. Tai yra gėda. (...) Ji ir jos visa klika, gauja dalinasi tarpusavyje Lietuvos Respublikos mokesčių mokėtojų pinigus, ir yra didžiulė gėda, kad tai daroma mūsų vardu“, – teigė jis.

Oponentai ragina nedrumsti vienybės

Oponuoti netoli Lietuvos žydų bendruomenės būstinės surengtam protestui atvyko keliolika F. Kukliansky rėmėjų su plakatais, tokiais kaip „Žydų supriešinimui – ne! Mes už vertybes, ne pinigus!“.

Į protestą atėjo ir pati LŽB pirmininkė. Ji teigė, kad nedidelė protestuotojų gausa įrodo, jog S. Gurevičius neturi didžiosios Lietuvos žydų dalies paramos.

LŽB sekmadienį išplatintame pranešime teigė, kad siekdamas grąžinti buvusią bendruomenės pirmininko rinkimų tvarką S. Gurevičius nori užsitikrinti sprendimų priėmimo monopoliją.

Anot jo, dabartinė rinkimų tvarka patvirtinta pagal Asociacijų įstatymą, kur numatyta, kad visuotiniame asociacijos susirinkime kiekvienas jos narys turi vieną balsą.

F. Kukliansky žurnalistams tvirtino buvusi išrinkta teisėtai, o šiuose rinkimuose dalyvavo ir S. Gurevičius, bet jam užsitikrinti paramos nepavyko.

„Kiekvienam teisininkui, kuris mane šiandien girdi ir yra susipažinęs su Asociacijų įstatymų, jam neturėtų kilti jokių klausimų“, – sakė F. Kukliansky.

„Pernai S. Gurevičius buvo įleistas į pirmininko rinkimus, juose balsavo 31 organizacijos atstovai. Ir net jo draugai, nė vienas už jį nebalsavo“, – kalbėjo ji.

LŽB vykdantysis direktorius Renaldas Vaisbrodas sakė, kad kaltinimai neskaidriomis Geros valios fondo pinigų dalybomis yra nepagrįsti.

„Tai netgi teoriškai neįmanoma, kadangi Geros valios fondo lėšos yra kontroliuojamos Valstybės kontrolės, o Lietuvos žydų bendruomenės projektai ir veikla yra prižiūrimi nepriklausomų auditorių bei tarptautinių audito kompanijų“, – teigė jis.

Tvarką per piketus prižiūrėjo keli policijos pareigūnai, LŽB pastato įėjimą saugo privati apsauga.

Pagal 2011 metų surašymo duomenis, Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.